S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Přepálený trh, zlato a opční strategie jako konzervativní investice

Aktuálně se téměř všechny akciové indexy vyspělých trhú nachází blízko svých all-time-high hodnot, slyšíme o tom, že přichází inflace a možná dokonce i stagflace. Je dobrý nápad v tuto chvíli uvažovat jiné možnosti investic než akciový trhy – např. zlato?

 

 

Myslím, že ano a zde jsou důvody:

 

  • rally na trzích je obrovská –  americký akciový index S&P vzrostl od COVID crashe skoro o 80%. Neříkám, že by neměl růst dál, ale tempo jeho růstu bylo překotné, hnané spíše očekáváním než reálnými výsledky. Lze tedy očekávat, že akcie „to budou mít těžké“ – budou pravděpodobně dále růst, ale pravděpodobně ne tak závratně rychle jako dosud
  • COVID ještě neřekl poslední slovo – oproti počátečnímu nadšení z toho, že jsme dokázali rychle vyrobit vakcínu proti COVIDu, se ukazuje, že její účinnost je pravděpodobně menší než jsme si mysleli a schopnost viru mutovat do dalších variant větší. Můžeme očekávat, že COVID tu s námi ještě nějakou dobu bude, bude nás omezovat, což bude mít důsledek na ekonomiku.
  • inflace – téměř ve všech zemích se objevuje fenomén inflace, který je spojený s množstvím peněz v ekonomice, nárůstem cen nemovitostí a energií. Centrální banky na to reagují zvyšování úrokových sazeb, což znamená, že se zdražují „bezpečné“ peníze na jedné straně, ale umožňuje střadatelům investovat „bezpečně“ s větším výnosem a tak se další aktiva (jako např. akcie) stávají méně atraktivní.
  • nízký ekonomický růst – se zvyšující se inflací, rostoucími cenami nemovitostí a náklady na vypořádání s krizovými situacemi jako COVID se zpomaluje tempo ekonomického růstu, to by se mělo odrazit na rychlosti růstu akciových indexů
  • konec tisknutí peněz – FED (americká centrální banka) oznámila, že v průběhu roku 2022 bude omezovat tištění nových peněz a jejich „nalévání“ do ekonomiky. To je zcela zásadní informace, protože přítok nových peněz byl z jedním z rozhodujících faktorů překotného růstu akciových trhů. Nově tištěné peníze také výrazně podporují růst inflace.

 

Dle mého osobního názoru jsou všechny tyto faktory poměrně závažné a způsobí zpomalení růstu akciových trhů v roce 2022 a zvýší riziko.

Zlato je už minimálně stovky let vnímáno jako univerzální konzervativní nástroj pro uchování hodnoty – v situaci, ve které se nacházíme se zdá jako ideální kandidát na investici. V daném ekonomickém prostředí by cena zlata měla růst nebo by zlato nemělo ztrácet na hodnotě. Přímá investice je old-school a může se jevit jako riskantní z důvodů, které popíšeme dále.

 

Dá se do zlata investovat lépe? Jaké máme možnosti?

 

  • nakoupit fyzické zlato (cihly, slitky) – finanční poradci (prodejci) přesvědčují klienty o tom, že toto je ten nejlepší způsob, jak do zlata investovat. Vlastnictví fyzického zlata přináší problém s jeho bezpečným uložením, velmi malou flexibilitu a časovou náročnost při prodeji a především vysokou nákladovost. Finanční poradci vám totiž neřeknou, že u menších gramáží se může prodejní provize šplhat až k 15%!!! – o tolik by musela cena zlata vzrůst, abyste byli na nule!!!
  • investovat produktů obchodovaných na burze – investovat do zlata můžete také formou nákupu fondů, ETF nebo dalších burzovně obchodovaných produktů. Zde je na místě si ověřit, zda vámi vybraný produkt vlastní zlato fyzicky. V tomto případě se svojí investicí vystavujete tržnímu riziku – cena zlata může v čase stoupat i klesat, vývoj ceny není zaručen.
  • jinak – ale jak? – autor článku je zkušený expert na opční strategie – ty umožňují využít předpokladu, že cena zlata by měla růst nebo minimálně by měla být poměrně stabilní. Lze sestavit opční konstrukce založené na faktoru rozpadu času u opcí. Díky tomu jsme schopni vydělávat na zlatě a dokonce generovat pravidelný výnos v řádu jednotek procent čtvrtletně (i když je to velmi konzervativní investice!!!) i v případě, že bude cena zlata mírně klesat (což by dle výše zmíněných předpokladů neměla). Takový výnos může v roce 2022 překonat výnos na akciových trzích za mnohem nižšího rizika.

 

Je pro vás tato zajímavá?

 

 

Autor, Mgr. Jakub Nosek, MBA je nezávislým expertem na obchování opcí a především na příjmové opční strategie založené na faktoru rozpadu časové hodnoty.


Autor @dragon007 má karmu 98 a je členem této skupiny od 09/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Partner

Jakube tohle už je lepší, to už by moderátoři smazat nemuseli 😅 Každopádně tady platí nějaká pravidla a pokud to někdo bere jako místo pro reklamu, smazání ho nemine. Jinak do budoucna tady bude možnost zakládat vlastní skupiny se subscription možnosti, takže stačí vydržet a do té doby si budovat karmu kvalitním obsahem :))

Super, ale musíte ocenit moji vytrvalost :)

Jo!