S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

Warren Buffett našel druhou Teslu: V tomhle čínském startupu drží akcie za 8 miliard dolarů

BYD Company Limited je často označována za čínskou Teslu, a to z dobrých důvodů. Firma, která je na čínském trhu masivním hráčem v oblasti osobních vozidel s velkým mezinárodním potenciálem v komerčním využití, je jedinou významnou EV investicí Warrena Buffetta a společnosti Berkshire Hathaway $BRK.A. Genialitu tohoto nákupu odráží růst původní investice 232 milionů dolarů v roce 2008, která má dnes hodnotu zhruba 8 miliard dolarů. Podívejme se proto společně na důvody, které Warrena k investici vedly a které mu v posledních 13 letech přinesly zhodnocení neuvěřitelných 3400%.  

 

 

V roce 2020 se na základě silného růstu trhu a politických a regulační změn začal průmysl elektromobilů těšit obrovské pozornosti, což vedlo k explozi cen akcií mnoha nejsledovanějších hráčů, z nichž nejlepším příkladem je jak jinak než společnost Tesla $TSLA+2.0%

 

Společnost je dnes oceněna na více než 1 bilion dolarů, přestože prodává jen asi 1 % všech automobilů na světě. O Tesle $TSLA+2.0% jsem již před pár týdny psal a nakonec k odůvodnění bilionové valuace přece jen došel 😄. Z masivního boomu trhu těží ale i další čistě elektrické společnosti, například Rivian Automotive $RIVN+2.6% a Lucid $LCID+9.5%, jejichž hodnota se pohybuje kolem 100, respektive 80 miliard dolarů, přestože za celou historii své firmy vyrobily jen pár desítek automobilů...To je pro srovnání tržní kapitalizace na úrovni Fordu $F+0.6% nebo Daimleru $DMLRY, které prodávají miliony aut ročně.

 

Vzhledem k lepším vyhlídkám na růst si čistě elektromobilní společnosti přirozeně zaslouží prémii ve srovnání s tím, jak jsou dnes oceňováni starší výrobci automobilů. Při současných cenách se to však zdá být přehnané a zdá se být pochybné, zda si společnost jako Rivian skutečně zaslouží obchodovat s podobnou tržní kapitalizací jako zavedené konkurenční společnosti, které prokázaly, že jsou schopny škálovat provoz a které generují miliardové čisté zisky 😅.

 

Ne všechny společnosti v této oblasti se však obchodují na extrémně vysokých oceněních, jaká jsou vidět u $RIVN+2.6% a $LCID+9.5%, protože trh jaksi není nadšen všemi společnostmi zabývajícími se elektromobily ve stejné míře. Jednou ze společností, kolem které se téměř nedostává pozornosti a která by díky tomu mohla být jednou z nejlepších investicí v tomto odvětví, je již zmíněná společnost BYD $BYDDY.

 

BYD $BYDDY je opakem Tesly $TSLA+2.0% 

Společnost BYD je diverzifikovaný hráč v oblasti elektromobilů, který se v mnoha ohledech velmi liší od společnosti Tesla. Tesla začala jako výrobce elektromobilů a snaží se diverzifikovat do dalších segmentů, zatímco BYD se vydala opačnou cestou, původně byla výrobcem baterií, který dodával své výrobky do řady průmyslových odvětví, například do mobilních telefonů. 

 

Díky svým obrovským zkušenostem s vývojem a výrobou baterií se společnost BYD $BYDDY rozhodla přejít do rozvíjející se oblasti elektromobilů. Vstoupila do oblasti elektrifikované dopravy v mnoha různých segmentech trhu, včetně osobních automobilů, autobusů, nákladních automobilů, a dokonce i jednokolejných drah.

 

Stejně jako společnost Tesla $TSLA+2.0% nabízí také solární panely a rozsáhlé projekty baterií pro skladování energie, ale na rozdíl od společnosti Tesla vstoupila na tyto trhy dříve, než se stala významným hráčem na poli elektromobilů. BYD tedy již je a po mnoho let je tím, čím se Tesla snaží stát - diverzifikovanou technologickou společností, která působí na mnoha různých trzích. Na druhou stranu společnost Tesla stále generuje přibližně 90 % příjmů ze svého podnikání v oblasti automobilů, a proto se (zatím) nestala tak diverzifikovanou jako společnost BYD.


BYD a Tesla $TSLA+2.0% se také velmi liší, pokud jde o jejich přístup k elektromobilům. Zatímco společnost Tesla se snaží hodně odlišit od konkurence a někdy se rozhoduje dělat věci zcela odlišnými způsoby než většina jejích kolegů - např. svým přístupem k nepoužívání LIDAR technologie na rozdíl od většiny ostatních automobilek, společnost BYD se tolik nesoustředí na to, aby dělala věci po svém. 

 

Naopak, vzhledem k tomu, že společnost BYD je dodavatelem baterií pro ostatní výrobce automobilů, nemusí se ve skutečnosti příliš snažit odlišit od svých kolegů, protože vidí, že oslovitelný trh v oblasti baterií roste bez ohledu na to, který hráč na poli elektromobilů se nakonec dostane na vrchol. 

 

Domnívám se, že to je pro společnost BYD dobrá zpráva, protože stejně jako ostatní výrobci baterií (a těžební společnosti) je připravena v příštích letech a desetiletích zažít obrovský obchodní růst, protože elektromobily budou zaujímat podíl na celkovém automobilovém trhu. 

 

Přinejmenším pro segment baterií společnosti BYD nebude příliš záležet na tom, zda bude mít v budoucnu nejvyšší podíl na trhu Tesla, Volkswagen $VWAGY nebo General Motors $GM+0.4%, protože prodej baterií masivně poroste bez ohledu na to, co se stane.

 

Obrovský růst v oblasti elektromobilů

Rozhodnutí společnosti BYD "udělat opak toho co Tesla", tj. vstoupit do výroby elektromobilů poté, co se již etablovala na jiných trzích, bylo zatím poměrně úspěšné 😁. Společnost BYD $BYDDY prodává většinu svých vozidel na svém domácím trhu v Číně, což pravděpodobně hraje roli také v tom, že na Západě není vůbec známá. 

 

Společnost však začala expandovat na evropský automobilový trh, což nejenže významně zvyšuje její oslovitelný trh, ale mělo by se to projevit i ve větší pozornosti pro společnost a její akcie. V Norsku se společnosti BYD již v říjnu podařilo umístit svůj model Tang v první desítce nejlepších elektromobilů, což je dobrým znamením pro budoucí potenciál společnosti na tomto kontinentu.

 

 

V září se prodalo 70 000 elektromobilů, což navazuje na strmý měsíční růst zaznamenaný v předchozích měsících. A co víc, v říjnu BYD $BYDDY prodala 81 000 nových elektrických vozidel, což představuje podle mě naprosto úžasný meziměsíční nárůst o 15 %. 

 

Skutečnost, že prodeje rostou každý měsíc, ukazuje, že se nejedná o důsledek náporu na konci čtvrtletí, společnost BYD naopak zjevně a soustavně rychle rozšiřuje své podnikání v oblasti elektromobilů.

 

Tímto tempem dosáhne BYD prodeje elektromobilů o něco méně než 1 milion vozů ročně, a to bez započtení budoucího zrychlení prodeje. To je relativně srovnatelné s Teslou $TSLA+2.0%, což z BYD $BYDDY činí jednoho z nejsilnějších vyzyvatelů Tesly na pozici největšího výrobce elektromobilů na světě.

 

Vzhledem k prokázané schopnosti společnosti BYD rozšiřovat výrobu na jiných trzích, k jejím zkušenostem v oblasti baterií a technologickému prvenství díky baterii Blade a k silnému tempu prodeje by nebylo překvapením, kdyby společnost BYD v nepříliš vzdálené budoucnosti překonala hranici 1 milionu vozidel ročně.


Jak je uvedeno výše, společnost BYD je diverzifikovaná, rychle roste a je připravena těžit nejen z růstu vlastních prodejů elektromobilů, ale díky svým bateriím také z růstu prodejů elektromobilů ostatních automobilových společností. Přesto se společnost BYD obchoduje za poměrně nízkou cenu:


Zatímco Tesla, současný král mezi elektromobily, se dnes obchoduje na 26násobku klouzavých tržeb (trailing revenue), BYD je oceněna na méně než 4násobek klouzavých tržeb - a to navzdory skutečnosti, že v říjnu zvýšila své prodeje elektromobilů o více než 210 %, a rostla tak mnohem rychleji než Tesla. 

 

Vůbec si nemyslím, že by se společnost BYD měla obchodovat za 25násobek tržeb, stejně jako si myslím, že to není spravedlivé ocenění ani pro společnost Tesla. Přesto se BYD při obrovském diskontu vůči Tesle, a dokonce i vůči svým čínským elektromobilním kolegům, jako jsou NIO $NIO+2.2%, XPeng $XPEV-0.3% a Li Auto $LI+4.3%, jeví jako atraktivně oceněný hráč v této obecně poměrně drahé oblasti. 

 

Je třeba poznamenat, že BYD se obchoduje s prémií ve srovnání se staršími výrobci automobilů, ale tato prémie je relativně nízká ve srovnání s oceněním ostatních hráčů na trhu s elektromobily. 

 

Závěr

Společnost BYD není příliš známá, neumí dobře komunikovat s (potenciálními) akcionáři a v USA zatím neprodává žádné elektromobily - proto je ocenění společnosti v porovnání s oceněním obdobných elektromobilů poměrně nízké 😄.

 

BYD je však kvalitní a dobře diverzifikovaná společnost s obrovskou dynamikou růstu do budoucna, díky čemuž se její výrobky zavádějí v Evropě, a nakonec i v USA, by se jí mělo v budoucnu dostat většího uznání.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Nio som predal a práve rozmýšľam nad neajkou EV značkou a BYDDY mám už pár týždňov v hľadáčiku práve. Čína chce mať do 2025 myslím 25percent všetkých áut elektrických...a vzhľadom nato, že Nio a spol vyrábajú "iba" desiatky tisíc kusov ročne by BYD mohol urvať veľký kus koláča

Já zrovna nedávno $NIO+2.2% přikupoval 😂, ale je fajn, že se hlavně na $BYDDY shodneme 😁

dělala jsem si ted zrovna trochu vlastní DD a jak tak koukám, tak má $BYDDY možná i komplexnější obchodní model než $TSLA+2.0% 🤔...jinak super text, díky za něj 🙏

haha koupeno 😁, doufám, že se Buffett dlouhodobě neplete

páni 3400% 😁...Buffett očividně ví jak na to 🤔

docela pochybuji, že akcii vybral sám Buffett, jakožto spíš někdo z jeho týmu, ale nakonec to byl přece jen pravděpodobně on, kdo investici schválil...

Myslim z jim akcie predstavil Li Lu, ktery se Mungerovi stara o cast penez.

O firmě jsem doteď nikdy neslyšela 😅, takže díky za text

no a přesvědčil vás o kvalitě firmy? 😄

nejsem zrovna ve fázi, kdy bych hledala další akcie kam zainvestovat, ale rozhodně si $BYDDY zapamatuji

vůbec se mu nevidím, $BYDDY je super akcie 😄

také si myslím 👍, máte zainvestováno?

haha, ani nevíte kolik 😂

Zajímavá inspirace, jdu na vlastní due diligence! 😏

super 😄