S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Této hypoteční pojišťovně predikují analytici velice slibnou růstovou budoucnost

Radian Group $RDN+1.2% je hypoteční pojišťovací společnost se sadou hypotečních, rizikových a nemovitostních služeb. Společnost si získala mou pozornost hned na první pohled, což mě přivedlo k podrobnějšímu rozboru jejího podnikání. $RDN+1.2% si drží stabilní výkonnost, vyplácí poměrně slušnou dividendu, pravidelně provádí zpětné odkupy akcií a k tomu všemu si udržuje i nízké P/E ratio a vysokou návratnost kapitálu. 

Radian Group $RDN+1.2% je vysoce kvalitní americká hypoteční pojišťovna. 

Lepší upisování hypoték, silný trh s bydlením a zásadní změna strategií zmírňování rizik učinily odvětví hypotečního pojištění mnohem silnějším, než když během Velké recese zvadlo. Radian nabízí příležitost vlastnit společnost schopnou produkovat téměř 20% ROE (návratnost kapitálu), a to přímo kolem účetní hodnoty na akcii. $RDN+1.2% je solidně zisková hypoteční společnost a v roce 2021 se vrátila k silnému růstu.

  • Rozložení rizik je velkou změnou v tomto odvětví od finanční krize a poskytuje podstatnou ochranu před velkým poklesem.

Míra neobsazenosti rodinných domů je nejnižší za posledních 60 let, takže ve srovnání s tvorbou domácností existuje zásadní nedostatek nabídky. Standardy hypotečních úvěrů jsou dramaticky konzervativnější než během finanční krize a mnoho majitelů domů má ve svých domovech značný vlastní kapitál, což jim umožňuje prodat místo toho, aby nespláceli, pokud nebyli schopni splácet. S ohledem na tato pozitiva vyšší hypoteční sazby rozhodně způsobují zpomalení bydlení. Prodejci musí častěji snižovat ceny a nabídkové války jsou méně časté. Nárůst cen, který jsme viděli v posledních několika letech, není zdravý, protože cenová dostupnost nikdy nebyla nižší, a to jak pro nájemné, tak pro vlastnictví domů. 

Podívejme se na čísla $RDN+1.2%

  • Za poslední čtyři roky dosáhla společnost Radian průměrného čistého příjmu ve výši 568 milionů dolarů oproti současné tržní kapitalizaci nižší než 4 miliardy dolarů. 

Její rostoucí portfolio pojistných platů vytváří stabilní a opakující se výnosy, zejména s menším refinancováním, což zvyšuje vytrvalost portfolia. Cenový tlak byl pro průmysl v posledním roce problémem, ale makroekonomická nejistota by mohla znamenat, že se tento trend začne trochu obracet. 

Neplnění a nestíhání plateb klesá od vrcholu pandemie a ke konci Q2 je jich pouze 21 861, což je pokles z 40 464 ve stejnou dobu v loňském roce a pokles z 25 510 v Q1. Míra selhání klesla na 2,2% ze 4% v loňském roce a 2,6% z minulého čtvrtletí. 

Společnost má však značné rezervy na jejich pokrytí a generuje silné zisky, což ponechává spoustu marže pro degradaci dřívějších úvěrů, než by to způsobilo nějaký větší problém. Příjem před zdaněním činil v loňském roce 764,8 milionu dolarů a v roce 2020, kdy se svět ''uzamkl'' skrz covid, 479,4 milionu dolarů, takže by bylo zapotřebí docela epické recese bydlení, aby skutečně generovala ztráty vzhledem k silným a konzistentním příjmům společnosti.

Aktuální výsledky společnosti

  • Společnost Radian vykázala na začátku srpna velmi silné druhé čtvrtletí, což vedlo k čistému zisku ve výši 201,2 milionu dolarů, což je nárůst ze 181,1 milionu dolarů a 155,2 milionu dolarů v 1. a 2. čtvrtletí roku 2021. 
  • Upravený (zředěný) čistý provozní zisk na akcii činil 1,36 USD, což je nárůst z 1,17 USD ve 2. čtvrtletí a 0,75 USD ve stejnou dobu loňského roku. 
  • Upravená čistá provozní návratnost vlastního kapitálu společnosti Radian vzrostla na 23,6 % z 19,9 % v 1. čtvrtletí a 13,6 % ve 2. čtvrtletí roku 2021. 
  • Společnost ukončila čtvrtletí s likviditou holdingové společnosti ve výši 772,5 milionu USD a investičním portfoliem ve výši 5,9 miliardy USD.

 

Zatímco většina finančních akcií vykázala podstatný pokles účetní hodnoty na akcii v důsledku ztrát AOCI (zvláštní zisky a ztráty, které jsou uvedeny jako zvláštní položky) vyplývajících z vyšších sazeb, účetní hodnota na akcii společnosti Radian byla poměrně stabilní a skončila čtvrtletí na 23,63 USD, což je mírný pokles z 23,75 USD v 1. čtvrtletí a nárůst z 23,02 USD ve 2. čtvrtletí roku 2021. AOCI ve skutečnosti postupně klesla o 1,98 USD, ale rostoucí zpětné odkupy akcií se slevou na účetní hodnotu na akcii chránily účetní hodnotu na akcii. 

Primární pojištění v platnosti vzrostlo na 254,2 miliardy USD z 249 miliard USD v 1. čtvrtletí a 237,3 miliardy USD ve 2. čtvrtletí roku 2021, což odráží meziroční nárůst o 12,6%. Vyšší hypoteční sazby pak vedly k vyšší vytrvalosti hypotečních sazeb, protože je k dispozici méně možností refinancování. 

Alokace kapitálu a zpětné odkupy akcií 👇

Vedení společnosti Radian činí inteligentní rozhodnutí o alokaci kapitálu s využitím zpětných odkupů akcií. Během 2. čtvrtletí společnost odkoupila 9,1 milionu akcií za celkovou cenu 183,8 milionu dolarů, včetně provizí. Kromě toho v červenci 2022 společnost Radian nakoupila dalších 4,8 milionu kmenových akcií za celkové náklady přibližně 97,5 milionu USD, včetně provizí. Od dubna do července společnost Radian odkoupila ohromujících 7,9 % svých kmenových akcií za velmi atraktivní a rostoucí ceny. Předpokládá se, že společnost bude v odkupech pokračovat i ve zbytku roku 2022, jelikož má k dispozici necelých 100mil. dolarů a akcie se stále zdají být levné.

Dividenda 👇

Radian vyplácí čtvrtletní dividendu s velmi zdravým výnosem ve výši 3,58% při nedávné ceně 23$ za akcii, přičemž nevynechal výplatu od roku 2013, kdy se opět společnost vzchopila po těžkých časech.

Zdroj: Bulios

Pokud se podíváme na predikce analytiků, tak nalezneme opravdu kvanta býčích předpovědí. V letošním roce to sice nevypadá až tak atraktivně při možném růstu na 26-35$ za akcii, ale při pohledu k roku 2030 už vidí odborníci mnohem líbivější čísla (někteří vidí až 300$ za akcii). To nám vlastně říká, že analytici očekávají víc jak 1000% nárůst do roku 2030.

Závěrečné poznatky o společnosti 👇

Je zřejmé, že makroekonomická budoucnost je nejistá. Ceny tak začínají stoupat, aby se zohlednilo zvýšené riziko, které existuje, protože recese a inflace si vybírají svou daň. Vyšší sazby umožňují pojišťovnám, včetně společnosti Radian, investovat své pojistné za vyšší sazby, což vytváří vyšší čistý investiční příjem. Obezřetné a včasné zpětné odkupy akcií společnosti Radian posílily její účetní hodnotu na akcii navzdory poklesům AOCI. Tyto poklesy AOCI by se měly ve třetím čtvrtletí zvrátit vzhledem k poměrně dramatickému poklesu 10letých sazeb státních dluhopisů, které by spolu s červencovými zpětnými odkupy a nerozděleným ziskem měl zajistit pěkný náraz účetní hodnoty na akcii. S mírnou slevou na účetní hodnotu, téměř 20% ROE, 3,58%,  dividendou a zpětnými odkupy akcií dělají z Radianu atraktivní volbu v tomto sektoru. Věřím, že akcie mohou letos dosáhnout klidně predikovaných 30 dolarů za akcii, protože obavy z velkého poklesu bydlení ustupují. Aby bylo jasno, zpomalení bydlení je stále ještě ''zdravé'', ale je velký rozdíl mezi tím a krachem, jaký jsme viděli v roce 2008, a Radian může stále prosperovat s tlaky, kterým ekonomika čelí.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Tento druh specializovaných pojistitelů patří mezi mé oblíbené.

Taky se mi zamlouvá tento business 👍

Od roku 2008 je na společnosti vidět určitá změna a pokrok, ale prozatím tam pozici nedržím. Mám raději komplexnější pojišťovny.

Ty ale mívají daleko horší combine ratio.

To je možné, ale u mě prostě vedou 🤷‍♂️ Jak píšu v komentu, chápu že ten strach už asi mohl vymizet a změnili strategii atd, ale ani v tomto případě bych do toho nešel

Ocenění vypadá dobře. $RDN+1.2% mám v hledáčku už nějakou dobu...

Mám nakoupeno za 20,6 USD.

Tak to je nádhera @spicipes 👌

Tak honem analyzovat @pk77! 😄