S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Tahle společnost předvádí skvělé výsledky, má vysokou návratnost investovaného kapitálu a k tomu všemu vzdoruje inflaci

Pavel Botek
20. 8. 2022
8 min read

Řekl bych, že nadpis mluví za vše. Dnes bych se rád zaměřil na společnost Colgate-Palmolive $CL-0.6%, která disponuje opravdu mnoha pozitivy. Řadí se do kategorie dividend kings s 60 letou šnůrou navyšování dividend a mnoho dalších. Řekl bych, že značku jejich produktů snad ani nemusím představovat, možná i to je jeden z důvodů, proč je společnost takhle úspěšná. Investoval bych do $CL-0.6%?👇

 

Zatímco mnoho společností zažívá těžké časy, kdy se akcie na jedné straně propadají v řádu desítek procent, zaznamenávají problémy a dopady inflace, které táhnou spotřebitele k šetrnějšímu utrácení svých peněz, tak společnost $CL-0.6% provádí slušné kroky ku předu a velice efektivně bojuje s dopady těžkého období.

Hodně se mi líbí také kroky managementu, který odvádí skvělou práci při boji s výdaji a s marketingem, kde se společnosti daří urychlit veškeré procesy. Ty skvělé kroky vidím v rychlejší reakci na vyvíjející se preference spotřebitelů (uvedení produktů na trh za pouhých šest až 12 měsíců v některých případech, z 18-36 měsíců historicky). Opatrnost tohoto kurzu byla zřejmá, protože společnost Colgate zaznamenala 14 po sobě jdoucích čtvrtletí na nebo nad svým dlouhodobým cílem organického růstu tržeb o 3-5%. Tyto výsledky připisuji obnovenému zaměření firmy na inovace oceňované spotřebiteli, a to i ty, které přicházejí s vyšší cenou, a také kultivaci svého tarifu se zvýšenými výdaji na značku. 

Společnost $CL-0.6% za poslední měsíc prakticky smazala veškeré propady, které nabrala během roku 2022.

Stejně jako ostatní, Colgate také zaznamenává výrazný nárůst inflace surovin. Myslím si však, že proti tomuto tlaku nasazuje plný arzenál (zvyšování cen, využívání iniciativ v oblasti řízení příjmů a získávání nadměrných nákladů ze svých operací). V tomto duchu společnost Colgate oznámila restrukturalizační úsilí o odstranění nákladů ve výši přibližně 100 milionů dolarů zaměřené na optimalizaci své struktury.

Zdá se, že společnost Colgate získala široký ''ekonomický příkop'', který odráží její solidní nehmotná aktiva značky, stejně jako její nákladovou výhodu. Zaměření společnosti Colgate na kategorii péče o ústní dutinu, která se vyznačuje vyšším stupněm loajality zákazníků. To pomohlo firmě vybudovat trvalou výhodu kolem značky Colgate. Důkazem je, že firma si udržuje téměř 40% celosvětový podíl na trhu se zubní pastou (více než 2,5násobek svého druhého největšího konkurenta a nízký jednociferný podíl soukromé značky). 

Dle údajů:

  • Colgate se může pochlubit více než 40% podílem na trhu zubních past v Indii.
  • 67% v Brazílii.
  • 27% v Číně.

Uvádím pro zajímavost jen ty největší trhy (dle obyvatel), kde $CL-0.6% dominuje a bere podíl, který je několikanásobně vyšší, než je od konkurenčních firem.

Další benefity Colgate

Každý z nás to zná, reklama typu: 9/10 dentistů doporučuje... A kdo ne, tak ten lže!😄

Na rozdíl od své sady vrstevníků není společnost Colgate závislá pouze na prodeji svého produktu v obchodech a na internetu, ale také těží z doporučení profesionálů v celé své směsi produktů. Kromě vztahů se zubními lékaři, kteří pomáhají její pobočce pro péči o ústní dutinu (kategorie, která představuje jen méně než 50% konsolidované prodejní základny), je toto postavení také přínosem pro segmenty osobní péče a výživy zvířat, z nichž každý představuje přibližně 20% celkového prodeje.

  • Vztahy s dentisty jsou pravidelně posilovány, jde především o to, že společnost představuje kvalitní produkty + je inovuje a vylepšuje dle potřeby.
  • Vedoucí pozice v tomto oboru je prakticky nezpochybnitelná.
  • Inovace - Se zdroji na uvedení nových produktů na trh (vydává $CL-0.6% přibližně 2% tržeb nebo 300 milionů dolarů ročně na výzkum a vývoj v průměru za posledních pět let).

Není to však jen o vedoucím postavení na trhu. 

Analytici tvrdí:

Colgate se může pochlubit nákladovou výhodou vyplývající z úspor. Předpokládáme, že jeho postavení jakožto lídra vede k pozitivnímu cyklu, který poskytuje výrobcům vzájemně prospěšný vztah s maloobchodníky, jehož prostřednictvím je prodejce důležitým maloobchodním partnerem, který vyvíjí prodejní strategie pro maximalizaci objemu a marží maloobchodníků a zároveň upřednostňuje své vlastní značky. V kombinaci se svou rozsáhlou výrobní a distribuční sítí věříme, že společnost Colgate je schopna pracovat s nižšími jednotkovými a distribučními náklady, stejně jako s vyšší efektivitou dodavatelského řetězce a zvýšenou schopností využívat výdaje značky než menší konkurenti. 

Podíváme se na čísla

Návratnost investovaného kapitálu (ROI) činila za posledních 10 let v průměru téměř 30% ročně. Řada analytiků se domnívá, že trend poměrně dobrého ROI a nízkých nákladů může přetrvávat klidně dalších 20 let!

Podíváme se na tržby (v průběhu posledních let)

  • Roční tržby společnosti za rok 2019 činily 15,693 miliardy USD, což je o 0,96% více než v roce 2018.
  • Roční tržby  za rok 2020 činily 16,471 miliardy USD, což je nárůst o 4,96% oproti roku 2019.
  • Roční tržby za rok 2021 činily 17,421 miliardy USD, což je nárůst o 5,77% od roku 2020.
  • Tržby společnosti Colgate-Palmolive za dvanáct měsíců končících 30. červnem 2022 činily 17 700 miliard USD, což představuje meziroční nárůst o 3,62%.

Zdroj: Bulios

Colgate je sice stálice, ale nedá se počítat s tím, že by investorům přinášela extra vysoká procenta. Právě proto se vedení zaměřuje na odměny akcionářů 👇

Alokaci kapitálu společnosti Colgate vnímám jako příkladnou, podpořený její zdravou rozvahou, vhodným rozdělením akcionářů a investicemi, které vnímám jako spravedlivé. Myslím si, že ''odměňování'' akcionářů bude s největší pravděpodobností klíčovým hnacím motorem celkových výnosů akcionářů. Myslím si, že $CL-0.6% nebude váhat ve svém závazku vrátit přebytečnou hotovost akcionářům, což je zřejmé ze skutečnosti, že firma zvýšila výplatu dividend po sobě jdoucích více než 60 let. 

Z hlediska rozvahy se domnívám, že firma má dobrou pozici k financování svého růstu a posílení výnosů akcionářů. Dluh zůstává taktéž poměrně nízký.

Na závěr se podíváme na rizika

  • Největší riziko vnímám v tom, že společnost už drží opravdu velký kus ''koláče'' na světovém trhu. Kam se ale může posouvat a růst dál? To je těžké říct.
  • Další zádrhel může být v konkurenci, která se hromadí v menším měřítku, ale může postupně dosahovat úspěchů, které budou doprovázet nižší ceny produktů, což by mohlo stáhnou spotřebitele pryč od Colgate.
  • Společnost sice inovuje a modernizuje, přesto by však mnozí uvítali nějaké akvizice, popřípadě akvizice, která by pomohla s rozšířením portfolia produktů.
  • Jedno ze zajímavých rizik je samotný trh v Indii, kde společnost dominuje, ale je zde možnost určitého zpomalení a riziko krize (údajně bývají v Indii časté problémy s dostatkem vody), což by logicky mohlo odehnat spotřebitele od nákupu produktů $CL-0.6%.

Závěr

Dominantní postavení na trhu je sice krásná věc, ale v současnosti mě tíží myšlenka, že nevím kam může společnost dál růst. Další minus shledávám v aktuální ceně, kterou bych nebyl ochotný zaplatit. Ale jak píšu v článku - Společnost vám sice nenabídne desítky procent ročně, ale zase vás může a bude slušně odměňovat udržitelnou dividendou a zpětnými odkupy akcií. Nicméně bych si počkal na lepší cenu pro investici. Abych nebyl ale jenom pesimistický - Společnost inovuje, snižuje náklady na výrobu, přenáší úspěšně cenové navyšování na zákazníky, vyplácí dividendu, odkupuje akcie, stabilně roste, drží si svůj dluh na uzdě a drží gigantický podíl na světovém trhu.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.