S&P 500 ^GSPC 5,185.51 -0.04%
Tesla TSLA $174.77 -1.71%
Meta META $473.63 +1.15%
Alphabet GOOG $171.75 -0.71%
Microsoft MSFT $411.88 +0.62%
Nvidia NVDA $900.25 -0.58%
Amazon AMZN $187.83 -0.49%
Apple AAPL $182.26 -0.07%

Dan Loeb investoval miliardu dolarů do Disney a požaduje tyto 3 razantní změny v chodu společnosti

Pavel Botek
30. 8. 2022
6 min read

Third Point Management je hedgeový fond, který založil Daniel Loeb, který nedávno oznámil svou investici do společnosti Disney $DIS+0.3% v celkové výši 1 miliardy dolarů. Akcie samozřejmě z prvopočátku reagovaly růstem, ale co se dělo pak vás možná překvapí. Loeb po odhalení této obří investice napsal dopis generálnímu řediteli Disney, kde uvádí určité požadavky pro změny v chodu společnosti.

Daniel Loeb je miliardář, americký investor a manažer hedgeového fondu Third Point.

Hedgeový fond Third Point zveřejnil podíl zhruba 1 miliardy dolarů ve společnosti Walt Disney $DIS+0.3% a uvedl, že plánuje tlačit na mediální společnost, aby provedla řadu změn. Dnes se na jeho požadavky podíváme, jelikož moc dlouho Loeb neváhal a o své myšlenky se podělil v dopise.

První bod: Odštěpení ESPN

ESPN je globální sportovní kabelová a satelitní televizní stanice.

V dopise generálnímu řediteli společnosti Disney Bobu Chapekovi uvedl, že existují silné argumenty, že podnikání ESPN by mělo být odštěpeno, a uvedl, že segment generuje významný volný peněžní tok pro Disney.

"ESPN by měla větší flexibilitu při provádění obchodních iniciativ, které mohou být obtížnější jako součást Disney, jako je sportovní sázení," řekl Loeb. "Věříme, že většina dohod mezi oběma společnostmi může být replikována smluvně, způsobem, jakým společnost eBay otočila PayPal a zároveň pokračovala ve využívání produktu ke zpracování plateb."

Disney vydělává více peněz od předplatitelů kabelové televize než kterákoli jiná společnost pouze díky ESPN. ESPN+, streamovací služba s omezeným obsahem, se v uplynulém roce stala silnějším produktem, protože Disney přesunul do služby exkluzivnější živé zápasy a vysílání. Společnost také minulý měsíc uvedla, že zvýší cenu ESPN + na 9,99$ měsíčně z 6,99$ za měsíc od 23. srpna, což je dosud největší nárůst cen.

Druhý bod: Přesuňte Hulu na Disney+

Hulu je americký poskytovatel filmů a seriálů online (většinu z této služby má pod kontrolou Disney).

Loeb dále v dopise doporučil, aby společnost snížila náklady, pokračovala v pozastavení hotovostních dividend zavedených při uzavření zábavních parků kvůli pandemii a koupila menšinový podíl ve společnosti Comcast $CMCSA+3.3% a přesunula tak Hulu a integrovala jej do streamovací služby Disney+.

  • Comcast je podle výnosů jednou z největších mediálních korporaci na světě.
  • Loeb naléhá na zábavní společnost, aby integrovala Hulu přímo do platformy Disney + přímo ke spotřebiteli.

Jakou s tím má spojitost Comcast?

Comcast má dohodu o prodeji svého 33% podílu v Hulu společnosti Disney do dvou let. Loeb řekl, že Disney by měl "učinit vše pro to", aby získal zbývající menšinový podíl společnosti Comcast před termínem 2024.

"Věříme, že by bylo dokonce rozumné, aby Disney zaplatil skromnou prémii za urychlení integrace," uvedl Loeb v dopise. "Víme, že je to pro vás priorita a doufáme, že bude dosaženo dohody dříve, než bude společnost Comcast smluvně zavázána tak učinit přibližně za 18 měsíců."

Disney odpověděl Loebovi v prohlášení, že společnost zaznamenala nepřetržitý růst napříč podniky.

"Vítáme názory všech našich investorů," řekl Disney. "Jak ukazují naše výsledky za třetí čtvrtletí, společnost Walt Disney Company i nadále přináší silné finanční výsledky založené na vyprávění příběhů světové úrovně a našem jedinečném a vysoce cenném ekosystému tvorby a distribuce obsahu."

Třetí bod: Změny v představenstvu

Společnost Disney sice stále ztrácí YTD, ale musím uznat, že podstatný díl těchto propadů byl už letos smazán (konkrétně během léta).

Loeb dále napsal v nyní veřejném dopise generálnímu řediteli společnosti Disney Bobu Chapekovi, že představenstvo trpí "mezerami v talentu a zkušenostech jako skupina, kterou je třeba řešit".

Konkrétně je Loeb znepokojen tím, že ředitelé společnosti Disney nemají dostatek zkušeností s digitální reklamou, zpeněžením spotřebitelských dat a dalšími oblastmi, které by mohly pomoci společnosti Disney zvýšit zisky, protože společnost se stává více zaměřenou na technologie.

Disney zpochybnil Loebovu charakteristiku rady ve své odpovědi na jeho dopis:

"Naše nezávislá a zkušená rada má významné odborné znalosti v oblasti značkových, spotřebitelských a technologických podniků, stejně jako v podnicích založených na talentech," uvedl Disney po zveřejnění dopisu. Uvedl, že představenstvo se často mění, přičemž ředitelé mají průměrné funkční období čtyř let.

  • Závěrem pak Loeb dodal, že by uvítal i větší a častější zpětné odkupy akcií.

Rozbor těchto novinek naleznete také na tomto videu:

(240) Dan Loeb’s Third Point takes new activist stake in Disney - YouTube

Závěr

Jakožto akcionář Disney $DIS+0.3% bych se rozhodně za určité změny nezlobil. Osobně bych ale představenstvo a vedení v tuto chvíli neměnil, tady v tomto bodě nesouhlasím, jelikož vidím dobré kroky ze strany Disney. Loeb sice kritizuje určité kroky a určité nedostatky ve zpeněžení streamingu, ale je nutno brát v potaz, že dominantní příjem netvoří ani tak streaming, jako zábavní parky, kterým se po covidu vedení začalo opět hodně věnovat. Společnost se zároveň věnuje agresivní expanzi a vylepšuje své předplatné balíčky, což taktéž vítám. Co se týká snížení nebo úplné zrušení dividendy, tak v tomto bodě nejsem vůbec proti (stejně byla takřka o ničem, když to tak řeknu). Spojení Hulu s Disney+ by mohlo přinést určité rozšíření a posílení obsahu, ale v tomto případě nedokážu říct, zda bude Disney ochoten spěchat, když už má podmínky předem stanovené s Comcast na rok 2024. Navíc by urychlení této koupě vedlo k možném příplatku za podíl (tedy koupě s určitou prémií).

  • Co říkáte na požadavky Loeba?
  • Investujete do $DIS+0.3%
  • Dávají vám požadavky Loeba smysl?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.