S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Analytik Citigroup předpovídá pád akcií polovodičů o dalších 25 procent, dojde k němu na základě těchto faktorů.

Michal Šnobl
1. 9. 2022
5 min read

Zatímco v uplynulých dvou letech se výrobci čipů těšili bezprecedentním prodejům, kdy poptávka poměrně výrazně převyšovala nabídku, v letošním roce zasáhl polovodičový průmysl dlouho obávaný zvrat. Po několika drsných měsících pro akcie polovodičů jeden analytik z Wall Street očekává, že bolest bude pokračovat a v úterý předpověděl, že „vstupujeme do nejhoršího poklesu polovodičů za posledních deset let“.

Akcie polovodičů pod tlakem

V úterní poznámce analytik Citi $C+1.2% Research Christopher Danley napsal, že tato výsledková sezóna byla první od začátku pandemie, kdy se konsensuální odhady pro čipový sektor během výdělků snížily. Zatímco mnoho analytiků připisuje vinu ochlazení prodejů počítačů a chytrých telefonů v době, kdy se nad ekonomikou vznáší přízrak recese, jiní poukazovali na pokračující sílu automobilového a průmyslového sektoru jako důvod k optimismu.

Danley však neviděl stejná pozitiva a řekl, že věří, že silné sektory vykazují známky budoucí slabosti.

„Byli svědky prvních známek korekce na automobilovém a průmyslovém trhu a nadále věříme, že vstupujeme do nejhoršího poklesu polovodičů za posledních deset let vzhledem k recesi a nárůstu zásob,“ uvedl v poznámce analytik Citi Research Christopher Danley s odkazem na zrušení objednávek od automobilových a průmyslových společností, které v posledních týdnech zveřejnili manažeři Micron Technology Inc. $MU+0.1% a Analog Devices Inc. $ADI+0.6%.

"Očekáváme, že více společností oznámí zrušení z automobilových/průmyslových koncových trhů, protože zatímco na straně dodavatelů bude přidána kapacita, poptávka slábne," řekl Danley. 

Danley je pevně přesvědčen, že trh tuto skutečnost započítá do ceny akcií a očekává, že index SOX dosáhne nových minim a klesne o dalších 25 %. PHLX Semiconductor Sector, který se obchoduje pod zkratkou SOX je kapitálově vážený index složený z 30 největších amerických společností, které se primárně zabývají návrhem, distribucí, výrobou a prodejem polovodičů.

PHLX Semiconductor Index SOX v letošním roce klesl o téměř 34 % 2,665 bodů

SOX je již na cestě k nejhoršímu poklesu za 14 let. Za rok index klesl o 34 %, a pokud by to tak zůstalo, byl by to nejhorší pokles indexu od roku 2008, kdy za rok klesl o 48 %. Další pokles o 25 % ze současné úrovně necelých 2 700 by index posunul na hodnotu 2 020, což je minimum, jaké tu nebylo od 7. července 2020, kdy uzavřel na 2 019. SOX naposledy uzavřel na rekordním maximu 27. prosince, kdy skončil na 4 039,51.

Společnosti polovodičů zaměřené na automobilový a průmyslový sektor

Mezi konstruktéry polovodičů zaměřené na automobilový a průmyslový sektor patří například Texas Instruments Inc. $TXN+0.7%, který má velké zastoupení v prodeji automobilových čipů a nedávno oznámil výhled, který v té době překonal odhady Wall Street. Tržby analogové elektroniky, která převádí reálná data, jako je zvuk nebo teplota, na digitální data, vzrostly o 15 % na 3,99 miliardy dolarů oproti období před rokem, zatímco analytici předpovídali 3,66 miliardy dolarů. Prodeje vestavěných procesorů, které přebírají tato digitální data a používají je k provádění konkrétních úkolů, vzrostly o 5 % na 821 milionů dolarů, přičemž analytici očekávají 740 milionů dolarů. Podobně se dařilo i společnostem Analog Devices a $ADI+0.6% Semiconductor Corp. $ON-0.2%.

Mezi velké dodavatele automobilů mimo USA patří nizozemská NXP Semiconductors NV $NXPI+0.6%, japonská Renesas Electronics Corp., Murata Manufacturing a Německá společnost Infineon Technologies AG.

Do jakých akcií investovat

Danleyho nejlepší volbou mezi čipovými společnostmi je Analog Devices. Analog Devices je přední výrobce čipů pro zpracování analogových, smíšených signálů a digitálních signálů. Firma má významný podíl na trhu s převodními čipy, které se používají k převodu analogových signálů na digitální a naopak. Společnost obsluhuje desítky tisíc zákazníků a více než polovina jejího prodeje čipů směřuje na průmyslové a automobilové koncové trhy. Čipy Analog Devices jsou také začleněny do zařízení bezdrátové infrastruktury.

Mimo toho v úterý napsal, že jeho oblíbené akcie, které by chtěl po propadu vlastnit jsou Micron $MU+0.1%, AMD $AMD-0.5%, ON Semiconductor Corp. $ON-0.2% a GlobalFoundries Inc. $GFS-1.7%. Dvě z oblíbených akcií společnosti Danley spadají přímo do kategorie automobilů a průmyslu: Analog Devices a ON Semi.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.