S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Tento problém může způsobit krach oblíbených akcií Lucid Motors

Akcie společnosti Lucid Motors se v posledních týdnech postaraly o profity a plusové pozice mnoha investorů. Firma má před sebou definitivně slibnou budoucnost, která se odráží i na neustálých srovnáních s momentálním lídrem EV trhu, Teslou. Jenže nedávno se objevily zprávy, které by mohly pro mnoho portfolií z této pohádky velmi rychle učinit noční můru.

Lucid čekají těžké časy.

Lucid dodal svou první várku vozidel teprve koncem října, ale již nyní je jeho hodnota odhadována na více než 74 miliard dolarů. To je 34násobek 2,2 miliardy dolarů tržeb, které Lucid $LCID+0.2% doufá, že dosáhne v roce 2022 dodáním 20 000 vozidel.

Firma má momentálně téměř stejnou hodnotu jako Ford $F-0.5%, který loni dodal 4,2 milionu vozidel. Tesla $TSLA+0.6%, která za první tři čtvrtletí roku 2021 dodala 627 350 vozidel, má mnohem vyšší tržní kapitalizaci ve výši 1 bilionu dolarů, ale stále se obchoduje za dvacetinásobek letošních tržeb. 

Jinými slovy, Lucid je stále vysoce spekulativní akcií s opravdu vysokých oceněním. Býci tvrdí, že Lucid příští rok dosáhne svých výrobních cílů a bude dále expandovat. Poukazují také na to, že sedany Air společnosti mohou na jedno nabití ujet až 520 mil, což snadno překonává vozidlo Tesly (Model S Long Range) o více než 100 mil. 

Mě osobně firma definitivně zaujala, přesto si nedokážu ani u ní, ani u Tesly ospravedlnit, proč by se měla obchodovat za takovou cenu, za kterou se momentálně obchoduje. Kromě toho tady máme ještě další důvod, který by mohl v blízké budoucnosti zabránit růstu či dokonce způsobit krach $LCID+0.2% akcií... 

https://twitter.com/torquenewsauto/status/1468009106086760448 

Problémy s Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC)

6. prosince společnost oznámila, že obdržela předvolání od Komise pro cenné papíry (SEC), které se zřejmě týká její SPAC reverzní fúze a některých nedávných prognóz a veřejných prohlášení. 

Lucid nezveřejnila žádné další podrobnosti, ale uvedla, že "s komisí při její kontrole plně spolupracuje". Předvolání k soudu nenaznačuje, že by se společnost Lucid dopustila něčeho špatného, ale jak říkám probíhající vyšetřování bude mít rozhodně efekt na cenu $LCID+0.2% akcií. 

graf Lucid akcií

Investoři by si však měli uvědomit, že Tesla v minulosti také prošla vyšetřováním SEC. Komise pro cenné papíry a burzy začala v polovině roku 2018 prověřovat údaje o výrobě Modelu 3 společnosti a toto vyšetřování ukončila až na konci roku 2019. 

Na začátku roku 2020 Teslu SEC zasáhlo znova s novým vyšetřováním týkajícím se jejích finančních údajů a smluv. Začátkem tohoto měsíce zahájila SEC další šetření Tesly poté, co whistleblower upozornil na obavy ohledně bezpečnosti jejích solárních panelů. Na to jsem narazil při čtení příspěvku od @marekskacel, který vám definitivně doporučuji 🙏.  

Z dlouhodobého hlediska by trh mohl na předvolání Lucidu před SEC reagovat stejně negativně jako tomu bylo u Tesly. Pokud SEC neodhalí něco, co by skutečně ovlivnilo rezervace nebo dlouhodobé prognózy společnosti Lucid, očekávám však, že většina investorů bude předvolání agentury považovat pouze za dočasnou překážku.

Lucid je ale velmi riziková investice a jako investoři by jste neměli být překvapeni, kdyby nějaké negativní titulky nebo neúspěchy náhle snížily akcie na polovinu 😅. Sám jsem extrémně vděčný, že jsem se na nedávné růstové vlně $LCID+0.2% akcií mohl svést, přesto jsem na nedávných ATH prodával...

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Myslím, že u $TSLA+0.6% to dost zhoršoval Elon, to se Lucidu určitě nestane

To je samozřejmě také možné

Na to jsem koukal a myslím, že z toho nakonec reálně nic extra nebude 😄

No nevím, já si myslím, že by se $LCID+0.2% akcie mohly zase dotknout třeba $30 😅

Skvělé čtení!