S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Jak vybrat včas zisky z investic? Tento návod vám s tím pomůže

Včera byl zase ten klasický den, kdy se většině akcií ohromně dařilo. A přesně v takové dny je potřeba si připomenout, že to je pro obchodníky skvělá příležitost vybrat nějaké zisky a obohatit svůj rozpočet. Než se karta zase obrátí. Tady je pár mých rad a postřehů k tomu, jak by to mělo vypadat.

Lepší holub v hrsti...

Covidové období na trhu vytvořilo naprosto unikátní situaci, kde se různá odvětví přetahují o pozornost investorů - jednou se daří tomu, podruhé zase jinému. V poslední době jsme to mohli vidět na kontrastu technologických firem a leteckých společností.

Nebojte se proto prodat část ziskových obchodů a sebrat nějaké peníze ze stolu, abyste později investovali do stejného sektoru nebo jiného sektoru, který se propadl a nabízí skvělé nákupní příležitosti. 

Nemusíte mít vždy dlouhodobé YOLO investice - ​​i několik tisíc výher je stále SKVĚLÉ, ne-li lepší.

Zároveň buďte dostatečně kritičtí ke svým ztrátovým pozicím. Pokud se vám na některé dlouhodobě nedaří dostat do profitu, rozmyslete si, jestli by nebylo lepší prodat akcie se ztrátou a raději se podívat po jiné firmě či sektoru. Vždy existují zajímavé příležitosti, tak si nehrajte na hrdiny a "diamond hands".

Klíčková otázka je v tomto případě: Kdy přesně vybírat zisky? Většina obchodníků vybírá zisky buď příliš brzy a peníze nechává na stole. Jiní zisky vybírají příliš pozdě - poté, co akcie již dosáhly maxima a nyní se obracejí. V tomto textu vám ukážu svoji oblíbenou strategii vybírání zisků na akciovém trhu.

Co je to strategie vybírání zisků?

Zisková strategie definuje, kdy přesně prodáte své akcie (nebo opci), abyste dosáhli zisku. Mnoho obchodníků nemá při obchodování vůbec žádnou strategii vybírání zisku. Často říkají: „Prodám akcie, až vydělám dost peněz.“ Jenže, co je "dost peněz"?

Obchodníci jsou často příliš chamtiví a očekávají, že jedna akcie vynahradí všechny peníze, které v minulosti ztratili. Proto drží pozici příliš dlouho. V dnešní době jsou trendy krátkodobé a trhy se mohou obrátit během několika vteřin. Pokud nemáte pro své obchodování solidní strategii vybírání zisku, můžete na stole nechat spoustu peněz!

Jak vytvoříte strategii uzavření obchodu?

Mám rád věci jednoduché, takže tady je moje výkonná strategie pro zisk: P = 2 x R.

To znamená: Vybírejte zisky, když vyděláte dvakrát tolik peněz, než riskujete. Velmi doporučuji použít pravidlo 2% pro vaše riziko, tj. nikdy byste neměli riskovat více než 2% svého obchodního účtu v daném obchodu. 

Příklad: pokud máte účet 10 000 $, neriskujte více než 2% = 200 $. Pokud riskujete 200 $, měli byste vybírat zisky, jakmile vyděláte 400 $. S takovou jednoduchou strategií vybírání zisku vyděláte peníze, i když se v polovině případů zmýlíte. To jde, ne? Samozřejmě, pak záleží na tom, jak dobře vybíráte své akcie, ale to je zase na jiný článek.

Pokročilá strategie vybírání zisků

Tohle už je trochu výzva ... když používáte jednoduchou strategii vybírání zisku, kterou jsem načrtl výše, můžete nechat nějaké zisky na stole. Protože když je akcie více volatilní, můžete získat 3 x R, nebo možná i více. Jako příklad, když se podíváte na akcie $SLCA+0.2% , můžete snadno získat 5 x R, tj. můžete získat 1 000 $ za každých 200 $, které riskujete. Co v tomto případě děláte? Snažíte se dostat 5 x R, i když je to agresivnější? Nebo se držíte konzervativnějšího 2 x P?

Existuje nejlepší způsob ukončení obchodu?

Rád používám to nejlepší z obou světů. Beru zisky za 1/2 své pozice, když vidím 2 x R, a pak zbývající část zisků vezmu, když se akcie dostanou k mému optimalizovanému cíli zisku, tj. 5 x R.

Zde je příklad:

Řekněme, že obchodujete se 100 akciemi ABC. Vaše riziko je 2 $ za akcii, tj. 200 $ za 100 akcií. Váš konzervativní cíl zisku je 2 x R = 2 x $ 2 = $ 4. Váš optimalizovaný cíl zisku je 5 XR = 5 x $ 2 = 10 $.

Osobně prodávám 50 ze 100 akcií, jakmile mohu získat zisk 4 $ na akcii. V tomto případě bych vydělal 50 x $ 4 = 200 $. Nyní jsem stop loss pro zbývajících 50 akcií snížil na polovinu. Místo rizika 2 $ za akcii teď budu riskovat pouze 1 $ za akcii. Jelikož mi zbývá 50 akcií, moje riziko je nyní sníženo z 200 na 50 dolarů. Ale to nejlepší - protože jsem již prodal polovinu svých akcií, vydělal jsem už 200 $. Takže pokud se nyní akcie otočí a aktivuje se stop loss, vrátím jen 50 $ z těchto 200 $. Proto by můj celkový zisk z tohoto obchodu činil 150 $.

Jak vidíte, jakmile si vyberu zisky, už na tomto obchodu nemohu ztratit - i když se akcie otočí. A pokud to bude neustále stoupat, mohu prodat zbývajících 50 akcií, když se akcie zvýší o 10 $, což je můj optimalizovaný cíl. V tomto případě bych realizoval dalších 500 $ a celkem tedy 700 $. Jedná se tak o mnohem jistější strategii, než čekat na cíl 10 dolarů za akcii a třeba se ho nikdy nedočkat. A nejenom tak nevydělat na tomto obchodu, ale nechat si utéct další zajímavé obchody.

Takto by podle mě měla vypadat inteligentní správa obchodů. Žádná přehnaná očekávání, žádná chamtivost, ale jasná a dodržovaná strategie.

Máte svou vlastní strategii vybírání zisků? Funguje vám něco jiného? Dejte vědět do komentářů!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @marekm má karmu 491 a je členem této skupiny od 22/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Otázka exitu z investice je druhá nejdůležitější (ta první je otázka vstupu), přitom bývá často opomíjena a její význam bagatelizován. Určitě je dobré (ne-li nutné!) si alespoň rámcově stanovit hranici, na které investici prodám, a té se (pokud možno) držet.

Zdejší článek popisu je čistě matematickou metodu založenou na poměru ztráta versus zisk. Tato metoda není špatná, ale přijde mi trochu "slepá". Stanovuje totiž prodejní cíl bez ohledu na vliv fundamentů a hlavně konkrétního vývoje ceny daného aktiva. Mně osobně se přitom osvědčilo přihlížet k cenovému vývoji a rozhodnutí o exitu přizpůsobit klíčovým cenovým hladinám jako jsou supporty a rezistence, klouzavé průměry a zejm. Fibonacci. Když toto ještě doplním o fundamentální pohled + geopolitická rizika, zpravidla tak získám ideální exitovou informaci s velmi vysokou pravděpodobností naplnění.

Pokud jsou fundamenty příznivé, tak doporučuji (stejně jako autor článku) prodávat pozici po částech a se zbytkem se pokusit maximalizovat zisk.

Ani jeden z těchto přístupů ovšem úplně neřeší nenadálé situace - tzv. černé labutě. Ty jsou stěží předvídatelné a proto i nebezpečné. Ostatně: možnostmi ochrany portfolia jsem se před pár dny zamýšlel na Buliosu v tomto článku: https://bulios.com/status/2786-jak-chranit-portfolio

Díky za příspěvek, určitě je potřeba mít plán...riskovat ale jen 2% mi přijde až moc opatrné, vybrat 50 akcií bude dost na dlouho, osobně to mám někde okolo 15 (a nemám všechny pozice stejně velké, něco zavedeného klidně koupím za více % než nějaký "startup", kde čekám 5 x R nebo také nic)  U některých akcií také nelze čekat 2 x R (5 x R)...je podle mě dost rozdílné u každé společnosti, někde mám plán jen 1,2 x R, protože víc nedává smysl...

Toto je skôr zamerane na kratkodobe obchodovanie nez investovanie

Mám to tak 50/50

Ano, část mého portfolia je spíše dlouhodobý swing řekněme, než přímo hodnotové investování.

Souhlasím s komentářem, samozřejmě i já se často přizpůsobuji situaci, ale chtěl jsem v tomto případě velmi zjednodušeně ukázat, jakým způsobem se dá aplikovat určitá strategie a exit plán. I já držím akcie (hlavně FAANG), které neprodávám, pouze pravidelně přikupuji. Ale mám i svou část portfolia, kde řeším jednotlivé pozice podle toho, jak se jim daří. Občas zabrouzdám i do penny a tam to na diamond hands opravdu není :-)

Partner

Díky za příspěvek, tohle je opravdu důležité opakovat 👌

Díky, na tohle občas zapomínám 😅

Taky taky 👋