S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Tyto 3 důvody mohou za to, že insideři letos rekordně vyprodávají své akcie

Zakladatelé a vedoucí představitelé společností se zbavují svých akcií jako ještě nikdy v historii předtím. Tyto masivní prodeje nejenže ovlivňují náladu na trzích, ale zároveň přispívají k potenciálnímu propadu. Znamená to snad, že když insideři prodávají akcie, tak se obávají o vyhlídky společnosti a považují akcie za předražené? 


Například generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk, vášnivý uživatel Twitteru, položil začátkem listopadu otázku svým 62 milionům příznivcům: Měl bych prodat 10 % svých akcií Tesly?

https://twitter.com/elonmusk/status/1457064697782489088 

Musk, který je rovněž šéfem společnosti SpaceX, se ještě ten měsíc zbavil akcií Tesly v hodnotě přes 9 miliard dolarů a tento týden prodal dalších 963 milionů dolarů v $TSLA-1.8% akciích. 

Od 4. listopadu, tedy od týdne předtím, než Musk zahájil svůj neúprosný výprodej, klesly akcie o zhruba 18 %. Ačkoli může být průzkum mezi stoupenci na Twitteru $TWTR ohledně prodeje akcií neobvyklý, Musk je jen jedním z mnoha generálních ředitelů nebo zakladatelů, kteří se v poslední zbavili značných podílů v akciích. 

Mezi tyto insidery patřil i Satya Nadella ze společnosti Microsoft $MSFT+1.5%, mnohem konvenčnější generální ředitel než Musk, který minulý měsíc prodal neuvěřitelnou polovinu svých akcií. O tomto prodeji v hodnotě téměř 285 milionů dolarů jsem kdyžtak psal před pár dny zde:

CEO Microsoftu udělal krok, který by mohl znamenat pád akcií bilionové firmy

https://twitter.com/newyork_angelo/status/1465694199458631683 

Deník Wall Street Journal ve čtvrtek uvedl, že insideři jako Musk a Nadella letos zatím prodali akcie v rekordní hodnotě 63,5 miliardy dolarů, což je o 50 % více než za celý rok 2021. 

Proč takový nárůst? Podle mě přispěly k výprodejům tři hlavní faktory. Patří mezi ně protichůdná tendence insiderů prodávat, když je trh vysoko, inflace a očekávaná daňová legislativa.

Dejte si všechny tyto věci dohromady a dostanete tento rekordní výprodej. Zatímco Wall Street na černý pátek otřásly obavy z nového nárůstu případů koronaviru, trh dosáhl rekordních hodnot již dříve v listopadu a obavy z nové varianty poměrně rychle setřásl. 

A insideři rádi prodávají akcie, když je trh přehodnocený, což můžeme krásně pozorovat na výprodeje těsně před splasknutím internetové a realitní bubliny.


Ostatně manažer hedgeového fondu Michael Burry, který správně předpověděl krizi v roce 2008, prodal většinu svých amerických podílů ve třetím čtvrtletí roku 2021, kdy trh prudce rostl...

Mnoho lidí samozřejmě také nechce přijít o peníze kvůli daním. Zasvěcení lidé se možná zbavují akcií v očekávání zákona prezidenta Joe Bidena Build Back Better Bill, který minulý měsíc prošel ve Sněmovně reprezentantů a nyní čeká na hlasování v Senátu. 

Tento návrh zákona navrhuje zvýšení daní pro korporace a bohaté o téměř 2 biliony dolarů, jak uvedl deník The New York Times. Zahrnuje také daň z nerealizovaných kapitálových zisků, což znamená, že investoři by museli platit daně z peněz, které vydělali na akciích, i když je neprodali.

V domovském státě Microsoftu, Washingtonu, mezitím platí daň z kapitálových výnosů, která vstoupí v platnost příští měsíc. Takže si myslím, že existují ekonomické důvody, proč by bohatí jednotlivci mohli chtít prodávat právě ted a tyto důvody se nemusí týkat nás drobných retailových investorů. Proto zůstávám klidný a prozatím všechny své pozice v portfoliu nadále držím.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spicka_karel93 má karmu 239 a je členem této skupiny od 16/08/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

🧐🧐

Upřímně, kdo by na dnešních cenách neprodával 😅

Ten Nadella mě vážně naštval 😐

Já jim docela rozumím, na jejich místě bych také prodávala 😂