S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

Izkušeni tehnični analitik razkriva kazalnik, ki kaže, da bi se morali trgi ponovno začeti dvigovati

Mladen Rudonja
22. 9. 2022
5 min read

Tehnična analiza verjetno ni za vsakogar, kar razumem. Vendar je to metoda, ki nam lahko pomaga analizirati ne le delnice, temveč celoten trg. Eden od izkušenih analitikov je opravil tehnično analizo le indeksa S&P 500 $^GSPC in+0.1%prišel do zanimive ugotovitve. V skladu s čim naj bi se torej medvedji trg končal in se ponovno začela rast?

Ta izkušeni analitik je Josh Arnold iz podjetja Seeking Alpha, ki se je lotil sklada Vanguard S&P 500 ETF, ticker VOO. S tem naj bi posnemali omenjeni indeks S&P 500, ki velja za referenčno vrednost celotnega trga. Indeks je od začetka leta padel že za 20 %, zato trenutni odčitki počasi začenjajo spominjati na najnižje vrednosti iz julija. Vlagatelji bi vsekakor pozdravili konec padcev. Analitik je navedel nekaj razlogov, zakaj da in zakaj ne.

ETF VOO, vir: Seeking Alpha

Pomembni napotki

Prevladujoči trend je padajoč. Na spodnjem grafikonu lahko vidimo trendno linijo, ki kaže, da je trg popolnoma dosegel trendni upor od najvišje vrednosti iz januarja. Dokler se ta črta ne prekine, smo še vedno na medvedjem trgu.

Vir.

Naslednja stvar je podpora pri približno 358 USD in dnu, ki je bilo določeno junija. Od začetka tega tedna je bila podpora večkrat prekinjena. Najnižja vrednost iz julija je 334 dolarjev, vendar bi moral trg padec znašati še približno 6 %, da bi jo dosegel.

Kot piše analitik, je bila največja bolečina po razprodaji v začetku tedna na indeksih precej višja od trenutne cene. To navadno pomeni, da smo priča nekakšni vrnitvi k rasti, rallyu. Vendar je sledila še večja prodaja. Kaj dejansko pomeni največja bolečina? Za bolj izkušene vlagatelje ali trgovce je tu razlaga. Izvedbena cena največje bolečine je preprosto cena, po kateri poteče največje število opcij. Če je največja bolečina višja od trenutne tržne cene, se mora povečati. Če je največja bolečina nižja od trenutne tržne cene, bi se morala znižati.

Zdaj si oglejmo serijo petih grafikonov.

Vir.

V prvem grafikonu je prikazana korelacija ETF VOO z 10-letnim donosom ameriške državne zakladnice. Trgi negativno ocenjujejo naraščajoče donosnosti obveznic, medtem ko so padajoče donosnosti dobrodošle. Tako je bilo tudi v preteklosti. Prvi graf nam pove, da so obrestne mere in delnice močno negativno povezane. Z drugimi besedami, ko se donosi povečajo, delnice (bolj ali manj) padejo. Dokler to razmerje velja, je smer gibanja obrestnih mer odločilna za delnice. Kot zdaj vemo, je Fed obrestne mere zvišal za 0,75 %, tako da je zdaj skupna obrestna mera v ZDA 3,25 %.

V drugem grafikonu je prikazano razmerje med prodajo in nakupom delnic. To se označuje kot CPCE. Iz navade se to razmerje povečuje, kar pomeni, da se kupuje več putov v primerjavi s klici, kar je pokazatelj medvedjega razpoloženja. Ko je dosežena najvišja vrednost in ta kazalnik začne vztrajno padati, lahko domnevamo, da je medvedjega trga konec (dno). Ob najnižji junijski vrednosti je CPCE znašal 0,81. Zdaj se gibljemo okoli ravni 0,72.

Zadnji trije grafikoni so kazalniki razmerja, ki vlagateljem prav tako pomagajo določiti razpoloženje s tem, da so ključne vrste delnic prikazane druga proti drugi. Po vrstnem redu so delnice Nasdaq v primerjavi z indeksom S&P 500, diskrecijske delnice v primerjavi z osnovnimi delnicami ter rastoče delnice v primerjavi z vrednostnimi delnicami. Vsi ti grafi prikazujejo razmerje med agresivnejšimi območji trga v primerjavi z njihovimi bolj defenzivnimi območji. Diskontinuitete v primerjavi s temelji lepo naraščajo (2. graf), druge pa ne. Ko boste videli, da se ti grafikoni začnejo dvigovati, še posebej, če zaloge še naprej padajo, boste vedeli, da je dno blizu ali da se je že zgodilo. Tega zdaj ne vidimo, kar potrjuje idejo, da bomo videli ponoven preizkus junijskega minimuma ali nekje v njegovi bližini.

Ugotovitev.

Analitik meni, da se bomo dotaknili junijskih najnižjih vrednosti ali se jim vsaj približali. To bi pomenilo še en 6- do 8-odstotni padec. Meni tudi, da se bo to zgodilo zelo kmalu, nato pa se bo medvedji trg končal, tako da ne bo dolgotrajen.

Vir: cnbc.com

Ker smo pri tem upoštevali le vidike tehnične analize, menim, da je ta napoved še vedno pozitivna. Osebno ne bi bil presenečen, če bi padec presegel 10 %. V prid bi govorilo tudi že omenjeno zaostrovanje denarne politike, ne le s strani Fed, temveč tudi številnih drugih centralnih bank. Poleg tega, kot je razvidno iz zgornjega grafa CNBC, je donosnost 10-letne ameriške državne obveznice v času pisanja tega prispevka znašala 3,6 %. Če pogledamo graf v zadnjih petih letih, bi težko našli višjo vrednost. Naj spomnimo, da je bila donosnost ob junijskem najnižjem znesku 3,48 %. In kot vemo, delnice (večinoma) ne marajo naraščajočih donosov obveznic.

Kako jo vidite vi? Se medvedji trg bliža koncu ali se bomo še nekaj mesecev potikali po dnu? 🤔

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.