S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Intel, Walgreens a další 3 dividendové akcie s výnosem přesahujícím 5 %, které vám pomohou zvýšit pasivní příjem

Michal Šnobl
22. 9. 2022
5 min read

Ceny akcií zažívají v letošním roce výrazný propad, avšak pro investory je to výhoda. Na trhu nalezneme mnoho solidních dividendových akcií, které se nyní jeví jako atraktivnější, protože jejich ceny klesají a výnosy rostou. Zde je 5 vysoce kvalitních společností s dividendovým výnosem nad 5 %, které mohou výrazně posílit portfolio orientované na pasivní příjmem.

5 společností s bezpečnou dividendou nad  5 %

Intel

Akcie polovodičového gigantu Intel $INTC-2.2% byly letos pod obrovským tlakem. Investoři mají obavy o schopnost společnosti financovat svůj ambiciózní plán rozšíření výrobních kapacit a někteří se dokonce obávají, že bude muset snížit výplatu, aby mohla financovat svou strategii. To srazilo cenu jejích akcií o více než 40 % a zvýšilo dividendový výnos přes 5%.

Pětiletý cenový graf akcie INTC, Zdroj: Google Finance 

Společnost Intel učinila velký krok k vyřešení těchto obav tím, že si zajistila Brookfield Infrastructure jako partnera pro financování dvou závodů. Brookfield a jeho partneři investují až 15 miliard dolarů, což je polovina očekávaných nákladů. To ochrání rozvahu společnosti Intel a umožní jí financovat zdravou a rostoucí dividendu. Společnost má za sebou dlouhou historii zvyšování výplaty, která bude zřejmě pokračovat i po uzavření dohody s Brookfieldem.

Walgreens Boots Alliance

Walgreens Boots Alliance $WBA-0.7% má výjimečné výsledky v oblasti dividend. Tato zdravotnická, lékárenská a maloobchodní společnost vyplácí dividendu již více než 89 let a posledních 47 let v řadě ji zvyšuje. To ji kvalifikuje jako dividendového aristokrata a řadí ji o několik let blíže k ještě elitnější třídě dividendových králů.

Pětiletý cenový graf akcie WBA, Zdroj: Google Finance 

Dividenda společnosti Walgreens v současné době vynáší 5,7 %. Společnost může tuto výplatu snadno pokrýt. Za poslední tři čtvrtletí vyprodukovala volný peněžní tok ve výši 2,6 miliardy dolarů. To sice bylo o více než 700 milionů dolarů méně než v předchozím roce kvůli nižším objemům a vládní podpoře související s pandemií, ale snadno pokrylo výplatu dividendy ve výši 1,25 miliardy dolarů. To jí umožnilo ponechat si prostředky na investice do dalšího růstu.

W.P. Carey

W.P. Carey $WPC-1.7% je realitní investiční fond (REIT), který vyplácí dividendu ve výši 5,2 %. Společnost generuje velmi stabilní příjmy z pronájmu, které tuto výplatu podporují. Má diverzifikované portfolio nemovitostí napříč kancelářským, maloobchodním, průmyslovým, skladovým a samoobslužným sektorem. Tyto provozně důležité nemovitosti pronajímá nájemcům na základě dlouhodobých čistých nájmů, přičemž nájemce nese variabilní náklady na daně z nemovitostí, údržbu a pojištění budov. Většina nájemních smluv obsahuje doložky o roční eskalaci sazeb vázané na inflaci. Společnost W.P. Carey tak dosahuje neustále rostoucích příjmů z pronájmu.

Pětiletý cenový graf akcie WPC, Zdroj: Google Finance 

To pomohlo podpořit schopnost společnosti zvyšovat dividendu. Od svého vstupu na burzu v roce 1998 REIT každoročně zvyšoval svým investorům výplatu. Dalším faktorem růstu dividendy je její schopnost pokračovat v akvizicích nemovitostí přinášejících zisk. Její solidní rozvaha jí umožňuje využívat široký mandát k vyhledávání obchodů napříč realitními sektory po celém světě.

Kinder Morgan

Kinder Morgan $KMI+0.2%v současné době vyplácí dividendu s výnosem 6,2 %. Gigant v oblasti plynovodů podporuje tuto výplatu solidním finančním profilem. Generuje velmi stabilní peněžní toky, které jsou podpořeny dlouhodobými smlouvami a státem regulovanou strukturou sazeb. Kinder Morgan přitom vyplácí přibližně polovinu svého cash flow prostřednictvím dividendy. To jí umožňuje ponechat si peníze na posílení již tak solidní rozvahy, zpětný odkup akcií a financování expanze.

Pětiletý cenový graf akcie KMI, Zdroj: Google Finance 

Společnost Kinder Morgan investuje peníze do rozšíření několika plynovodů, vybudování platformy pro obnovitelný zemní plyn a rozvoje několika uzlů pro obnovitelná paliva. Tyto investice by měly pomoci zvýšit peněžní tok společnosti, což jí umožní pokračovat ve zvyšování dividendy, což se jí daří již pět let.

Blackstone

Blackstone $BX-1.4% je největším světovým správcem alternativních aktiv. Při správě peněz klientů inkasuje stabilní příjmy z poplatků. Generuje také příjmy založené na výkonnosti, protože její investiční fondy plní své cíle v oblasti výnosů. Tyto dva zdroje poskytují společnosti Blackstone velké množství příjmů.

Pětiletý cenový graf akcie BX, Zdroj: Google Finance 

Společnost vrací většinu těchto peněz akcionářům. Odkupuje akcie a vyplácí dividendu, která se v jednotlivých čtvrtletích liší v závislosti na zisku. Na základě výplat za poslední rok vynáší dividenda společnosti Blackstone 5,8 %. I když tato výplata bude v budoucnu kolísat, měla by celkově nadále růst, protože Blackstone rozvíjí své podnikání v oblasti alternativních aktiv, což je dáno tím, že investoři stále více vyhledávají alternativy k nestabilním akciovým a dluhopisovým trhům.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.