S&P 500 ^GSPC 5,101.47 +1.05%
Alphabet GOOG $172.35 +9.12%
Nvidia NVDA $865.33 +4.72%
Microsoft MSFT $411.34 +3.08%
Amazon AMZN $177.15 +2.00%
Meta META $434.12 -1.65%
Tesla TSLA $168.32 -1.09%
Apple AAPL $170.73 +0.49%

Legendaarne investor Ray Dalio on teinud oma portfellis suuri muudatusi. Milliseid aktsiaid ta praegu kõige rohkem…

Mart Poom
23. 9. 2022
5 min read

Ray Dalio on maailma suurima ettevõtte Bridgewater Associates asutaja, mis haldab kuni 154 miljardit dollarit. Selles artiklis vaatame, mida Ameerika miljardär, investor ja riskifondide juht on oma portfelli lisanud ja mida ta on püüdnud vältida. Inspiratsioonist ei piisa kunagi, mis väga eduka investori käes võib täita oma eesmärki.

Ray Dalio

See artikkel on osa sarjast, milles analüüsitakse kord kvartalis Bridgewater Associates'i 13F portfellis tehtud muudatusi. Kuigi Bridgewater on väga lugupeetud, mida juhib Ray Dalio, ei saa kindlalt väita, et selle aasta langus ei ole neid mõjutanud ja nende strateegiat mõjutanud. Bridgewater kaotas viimases kvartalis peaaegu 1 miljard (realiseerimata kahjum = aktsiate langus), mis on üks põhjusi, miks nad on võtnud vastu muutused, kus nende perspektiiv ja strateegia on oluliselt muutunud.

Arutasin ka ühte suurimat muutust ühes artiklis, kus keskendusin hiiglaslikele lühikestele positsioonidele Euroopa aktsiate vastu, kus Dalio oli skeptiline - link siin.

Ray Dalio, üks Bridgewater'i juhte, ei lõdvestunud selles kvartalis tõesti ja kasutas ära mitmeid huvitavaid langusi, et lisada mitmeid positsioone 👇.

Positsioonide tõstmine

iShares Core S&P 500 ETF $IVV+1.0%:

IVV on üks mitmest ETFist, mis järgib S&P 500 indeksit - see pakub suurepäraste aktsiatega seotud riske. Hoolimata üldisest arusaamast, et S&P 500 indeks pakub USA majanduse jaoks puhtalt turukapitali positsiooni, võib komitee kasutada kaalutlusõigust, et jätta teatud ettevõtted välja.

  • Bridgewater hoiab nüüd kuni 2,73% oma portfellist ainult $IVV-s+1.0%.

Suhteliselt suur osalus IVV-s ehitati ajavahemikul 2017-2018 hinnaga 245-295 dollarit. Kahe kvartali jooksul kuni 2021. aasta I kvartalini müüdi seda hinnaga 325-400 dollarit. Seega tundub, et praegune 375 dollari suurune hind on Bridgewateri jaoks huvitav ja jällegi, nad ei karda siia investeerida.

CVS Health $CVS-0.3%

  • CVS pakub mugavat juurdepääsu jaemüügi- ja postimüügiteenustele, et tagada teile vajalike retseptide saamine.
  • CVSi 1,24%-line osalus portfellis kujunes peamiselt selles kvartalis hindadega vahemikus 89-107 dollarit ja praegu kauplevad aktsiad 100 dollari juures.

Costco hulgimüük $COST+0.7%

  • Costco on suurim liikmepõhine hulgimüügikett Ameerika Ühendriikides, mis põhineb sularahasüsteemil.
  • COSTi 2,46%-line osalus portfellis ehitati nelja kvartali jooksul kuni 2021. aasta II kvartalini hinnaga 305-395 dollarit. Viimases kvartalis kasvas aktsia 30% võrra hindadega vahemikus 477-577 dollarit, mis näitab suurt usaldust osta sellise erinevuse korral algsest investeeringust .

Target Corp. $TGT+0.6%

  • Target on Ameerika Ühendriikide soodussupermarketite kett, mis on turul tõeline tugi, sest selle juured ulatuvad tagasi aastasse 1902.
  • TGT 0,93%-line osalus portfellis on hinnastatud vahemikus 119-180 dollarit, mis põhineb 2020. aasta teisel poolaastal. 2021. aasta teises kvartalis kasvas aktsia 55% võrra hindadega vahemikus 200-245 USA dollarit. Sellele järgnes kahe viimase kvartali jooksul veel 50%-line tõus, mille hinnad jäid vahemikku 139-249 dollarit.

Walmart $WMT+0.1%

  • Walmart on USA kaupluse Wal-Mart Stores kaubamärk, mis tegutseb suurte sooduskaubamajade ketina.
  • 2,42% WMT positsioon osteti nelja kvartali jooksul kuni II kvartalini 2021 hinnaga vahemikus 119-152 dollarit. 2021. aasta neljandas kvartalis müüdi osalus, kuid viimasest avaldusest selgub, et kahes viimases kvartalis toimus üleostmine hinnaga 118-160 dollarit.

Medtronic $MDT-0.2%

  • Medtronic on Iiri meditsiiniseadmete ettevõte, kuid selle asukoht on USAs.
  • MDT kujutab endast 0,95% positsiooni portfellis, mis on loodud viimase kahe kvartali jooksul hindadega vahemikus $87-113.

See oli vaid lühem kokkuvõte portfelli suurimatest lisandustest, kus Bridgewateri fookus on selgelt näha. Tervishoiu, hulgi- ja jaemüüjad , kes praeguses turukeskkonnas ja praeguste hindade juures selgelt domineerivad. Kui ma keskenduksin aga väiksematele positsioonitõusudele, leiaksime ka selliseid nimesid nagu:

Baidu (BIDU), Berkshire Hathaway (BRK.B), Chipotle Mexican Grill (CMG), Dollar General (DG), Exxon Mobil (XOM), General Mills (GIS), Intuitive Surgical (ISRG), Mastercard (MA), Merck Inc. (MRK), Monster Beverage (MNST), NIO Inc (NIO), Stryker Corp (SYK) ja Sysco Corp (SYY): need väikesed (alla 0,75% portfellist igaüks) panused tõsteti selles kvartalis.

Vähenevad positsioonid

Kui ma keskenduksin lühidalt ka üksikute positsioonide müügile või vähendamisele, siis siin on liidrid - Procter & Gamble (PG), Johnson & Johnson (JNJ), Coca-Cola (KO) ja PepsiCo (PEP), McDonald's Corp (MCD) ja Starbucks Corp (SBUX).

  • Need on mõned Bridgewateri portfelli suurimad positsioonid, kus Dalio saavutas kõigil juhtudel kasumit, kuid ta ainult vähendas positsioone, mitte ei müünud neid otseselt.

Müük

Ray Dalio on samuti äsja Hiina poolel teise skeptikuks liigitatud, olles täielikult maha laadinud Alibaba Group Holding (BABA) ja JD.com (JD): suhteliselt suur 3,28%-line osalus BABA-s loodi ajavahemikul 2018-2020, samas kui JD oli vaid väiksem lühiajaline positsioon.

Kahjuks või kahjuks kinnitab see ka minu teooriat, et hiiglased põgenevad Hiinast ja loobuvad suurel hulgal sealsetest aktsiatest. Lõppude lõpuks kirjutasin sellest ka selles artiklis: Kas Hiina majandus on teel hukule? Hiiglased, eesotsas Warren Buffettiga, müüvad hulgi Hiina aktsiaid.

Kokkuvõte

Ma arvan, et see artikkel teenib peamiselt selleks, et rahustada paljusid investoreid, kes on viimasel ajal saanud ainult uudiseid - krahh on tulemas, mull lõhkeb, kõik langeb 50% jne. Lõppude lõpuks võib see pakkuda mõningast meelerahu, et selline hiiglaslik fond laiendab oma portfelli sellises keerulises turukeskkonnas, mis kinnitab ka vana head klassikat, mida te kõik teate - osta odavalt, müü kallilt. Dalio usub selgelt tervishoiu ja mitmete jaekettide õitsengusse, mida võib pidada selliseks kaitsvaks ja mõnevõrra dividendikeskseks valikuks. Müügipoolel on seevastu Hiina aktsiad, kus asjad hakkavad tõesti lootusetult välja nägema, sest mitmed suurinvestorid võtavad jalad alla ja müüvad massiliselt.

Pange tähele, et tegemist ei ole finantsnõustamisega. Iga investeering peab läbima põhjaliku analüüsi.

Lugege kogu artiklit tasuta?
Mine edasi 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Andke artikkel edasi või salvestage see hilisemaks.