S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Tato 3 ETF vám pomohou v budování tučného pasivního příjmu

Pavel Botek
28. 9. 2022
7 min read

Pasivního příjmu by chtěl dosáhnout snad každý investory, který se někdy díval po dividendových akciích. ETF jsou však často brána jako bezpečnější nebo jednodušší volba pro řadu investorů. Dá se však budovat pasivní příjem i pomocí ETF? Odpověď zní: Ano. V dnešním článku se podíváme na 3 stabilní ETF, která dosahují slibné výkonnosti a k tomu všemu vyplácí i tučnou dividendu.

Preferujete ETF nebo akcie?

ETF si často pořizují investoři, kteří mají rádi bezpečí a větší jistotu, jelikož výběr jednotlivých akcií může být náročnější, ale také rizikovější. Přeci jen chápu myšlenku, že někdo vloží své peníze do ETF, jenž se zaměřuje na stovky až tisíce podílů, což jim vytvoří i slušnou diverzifikaci a v případě mnou vybraných, pomůže i k tvorbě pasivního příjmu.

Fidelity High Dividend ETF $FDVV+0.2%

FDVV má dividendový výnos 3,83% a v uplynulém roce vyplatil 1,31 USD na akcii. Dividenda se vyplácí každé tři měsíce.

Fidelity High Dividend ETF se vyhýbá běžným rizikům investování s vysokým výnosem, což z něj činí atraktivní fond s nízkými náklady, který by se měl v dlouhodobém horizontu dobře hromadit.

Tento fond zaujímá ucelený přístup k výběru akcií, což znamená, že výnos bývá měřený ve vztahu k sektorovým protějškům akcií. To může vyvolat riziko, protože fundamentálně slabé firmy s nízkým oceněním často vykazují atraktivní výnosy. Fond proti tomu bojuje tím, že prověřuje 5% firem s nejvyššími výplatními poměry a do výběru akcií začleňuje výplatní poměr a růst dividend - signály finančního zdraví. Kvalita zde hraje druhé housle k výnosu, ale tato opatření chrání fond před mnoha nejrizikovějšími sázkami na trhu.

Měření výnosu na sektorově relativní bázi dává smysl. Usnadňuje čistší srovnání mezi akciemi a zdůrazňuje sektory, které jsou často nedostatečně zastoupeny v dividendových fondech, jako jsou technologie. Za normálních okolností by to utlumilo výnos, ale tento fond při každé rebalanci přerozděluje váhu portfolia ze sektorů s nižšími výnosy (jako jsou technologie) na sektory s vyšším výnosem (jako jsou nemovitosti).

Schwab US Dividend Equity ETF $SCHD+0.3% 

Dividenda 3.53%

Schwab U.S. Dividend Equity ETF vytváří modifikované portfolio disciplinovaných dividendových akcií vážených tržní kapitalizací se zdravými fundamenty. Uplatňuje omezení a rezervy, které diverzifikují riziko a omezují možný obrat.

Index Dow Jones U.S. Dividend 100, který tento fond plně replikuje, obsahuje 100 akcií, které vyplácejí dividendy po dobu nejméně 10 po sobě jdoucích let a mohou se pochlubit finančním zdravím, aby mohly pokračovat ve své sérii. Většina špičkových holdingů jsou průmyslové příslušenství jako PepsiCo a Pfizer. Index upřednostňuje hodnotové akcie, protože zahrnuje výnos do výběru akcií. Výběr akcií pouze na základě výnosu může zvýšit riziko, ale základní požadavky fondu jej chrání před problémy.

Zaměření tohoto fondu na fundamenty podporuje trvalý výnos, protože akcie na pevném finančním základě jsou v dobré pozici, aby pokračovaly v dividendové politice. Umožňuje také fondu využít faktor kvality, který byl historicky vázán na výkonnost na trhu. Ukazatele ziskovosti fondu, jako je návratnost investovaného kapitálu, pohodlně překračují index Russell 1000 Value Index

Toto portfolio váží akcie podle tržní kapitalizace, což je efektivní přístup, který směruje kolektivní pohled trhu na relativní hodnotu každé akcie. Fond však zaujímá modifikovaný přístup a omezuje váhu každé akcie na 4 % portfolia a váhu každého sektoru na 25 %. Tato opatření pomáhají fondu být diverzifikovaný.

SPDR S&P Dividend ETF $SDY+0.0%

SDY má dividendový výnos 2,90% a v uplynulém roce vyplatila 3,28 USD na akcii. Dividenda se vyplácí každé tři měsíce.

SPDR S&P Dividend ETF investuje pouze do nejdisciplinovanějších dividendových akcií na trhu a vytváří vysoce kvalitní portfolio, které bezpečně sleduje výnos. Tento fond upřednostňuje nejspolehlivější plátce dividend před těmi s nejvyšším výnosem, ale jeho přístup k vážení výnosů maximalizuje příjem.

Náročný požadavek této indexové strategie, aby každá akcie zvýšila svou roční dividendu v každém z posledních 20 let, přináší výhody. Vzhledem k tomu, že toto políčko zaškrtnou pouze konzistentně ziskové firmy, tento fond se vrací k faktoru kvality, který byl historicky vázán na výnosy, které porazily trh. S portfoliem vyspělých, dobře zavedených firem, jako jsou Johnson & Johnson $JNJ+0.2% a IBM $IBM+0.9%, by se fond měl během turbulentních trhů dobře držet, ale během rallye může vypadat, že je pomalý pří pohledu na růst.

Výzvou pro tuto tezi je jiný pohled na věc - že pokles na širším trhu ještě neskončil. Zatímco nákup během medvědích trhů může být dlouhodobě obohacující, může být také bolestivý v krátkodobém horizontu, pokud vaše ztráty pokračují. Nikdo neví, kdy medvědí trh "skončí", takže každý akciový investor musí být připraven na další ztráty. Kromě toho musíme vzít v úvahu, že korporace čelí výzvám s rostoucími náklady na pracovní sílu a vstupy.

V zásadě je rozmanitost SDY ve srovnání s S&P500 daleko větší. Zatímco index S&P500 je ovládán technologiemi a také velmi zaměřený na spotřebitele, SDY má větší expozici vůči průmyslovým podnikům, spotřebnímu zboží, financím a veřejným službám (vysoká diverzifikace). Za zajímavost také stojí poukázat na to, že jednu z větších částí tvoří právě sektor financials, což je dobré v období vzrůstajících sazeb.

Zatímco akcie v srpnu rostly v naději, že se Fed posune k holubičímu postoji, posledních několik týdnů tento výhled odsunulo na vedlejší kolej. Naproti tomu nedávné komentáře představitelů Fedu naznačují, že cyklus zvyšování sazeb ještě zdaleka neskončil a naděje na pokles sazeb v roce 2023 jsou přinejlepším daleko.

Závěr

Kdybych si měl vybrat z těchto 3 pouze jedno ETF, tak volím $SDY+0.0%. Opravdu dbají na výběr jednotlivých akcií, které musí za každou cenu splňovat jejich možná až náročné podmínky, což je ale o to víc dobré, jelikož máme jistotu, že tvoří kvalitní a zdravé portfolio. Sice to není možná ideální kandidát pro příští bull run, ale v tomto náročném období bych nejspíš neměl problém. Navíc jsem rád za aktuálně větší kolonku v sektoru financials, což bych uvítal, jelikož počítám s dalším tvrdým a nekompromisním postojem Fedu a navyšováním sazeb.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.