S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

Známý americký investor by ve zbytku roku 2022 vsadil na tyto 2 akcie, které vypadají neuvěřitelně levně

Michal Šnobl
20. 10. 2022
5 min read

Do konce roku zbývá méně než dva a půl měsíce a už teď je očividné, že to pro investory bude jeden z nejtěžších zaznamenaných let. Široký index S&P 500 dosáhl nejhoršího výnosu za první pololetí od od doby, kdy byl prezidentem Richard Nixon. Zde jsou 2 akcie, na které v současné době sází investiční legenda Carl Icahn.

Carl Icahn je zakladatelem a majoritním akcionářem společnosti Icahn Enterprises

Přesto, ačkoli mnoho investorů v roce 2022 utrpělo bolestivé ztráty – S&P 500 měl nejhorší první polovinu roku od roku 1970 – Icahn mezi ně nepatří. V jeho společnosti Icahn Enterprises stoupla čistá hodnota aktiv za prvních šest měsíců tohoto roku asi o 30 %.

Při pohledu do budoucna není jeho výhled zrovna optimistický. "To nejhorší teprve přijde," říká Icahn a varuje, že "inflace je hrozná věc" a ​​"nemůžete se jí jen tak zbavit."

Investiční strategie Carla Icahna

Stejně jako kolega miliardář Warren Buffett se Icahn hlásí ke strategii hodnotového investování. Obecně se Icahn zajímá o investice do akcií, které plně neodrážejí plný potenciál podniků. Icahn prohlásil, že kupuje společnost, když ji "nikdo nechce". Je také pozoruhodné, že tato strategie vyžaduje, aby investor vnímal nákup akcií jako investici do podniku.

Mezi Icahnem a Buffettem je však pozoruhodný rozdíl. Ačkoli jsou oba v jádru hodnotovými investory, Buffett má tendenci nakupovat s úmyslem držet akcie po neomezenou dobu. Naproti tomu Icahn je ochoten své akcie prodat, aby si zajistil zisky, jakmile trh zjistí skutečnou hodnotu společnosti. Icahn samozřejmě drží akcie dlouhodobě. Jeho strategie však nespočívá ani tak v budování diverzifikovaného portfolia akcií, jako spíše v krátkodobých sázkách na akcie, které by mohly rychle zvýšit svou hodnotu.

Vzhledem k Icahnově masivně úspěšné kariéře investora chtějí lidé vědět, kde právě teď vidí příležitost. "Jsem jen zvědavý, jaké akcie teď vypadají levně a životaschopně," zeptal se ho člen publika během zasedání Q&A na festivalu Best New Ideas. Icahn uvedl tato dvě jména.

Energie CVR $CVI-1.3%

Energetika byla v roce 2021 zdaleka nejvýkonnějším sektorem indexu S&P 500 s celkovou návratností 53 % oproti 27% návratnosti indexu. A tato dynamika se přenesla i do roku 2022. Icahnovou volbou v energetickém prostoru je CVR Energy , která působí především v rafinériích. Akcie jsou podle něj i přesto, že jejich hodnota šla letos hodně nahoru“.

Akcie CVI přidaly za poslední rok 76 %

Společnost CVR Energy je podle tržní hodnoty největším podílem ve společnosti Icahn Enterprises LP. Společnost CVR není růstovou společností, ale je zisková a své zisky vrací akcionářům (především Icahnovi) prostřednictvím dividend. Icahn získal většinový podíl ve společnosti CVR v roce 2012.

Rafinérie společnosti mohou zpracovávat směsi různých druhů ropy od těžké kyselé po lehkou sladkou ropu. Surová ropa pro rafinerie CVR je dodávána prostřednictvím jejího plně vlastněného sběrného systému a potrubí. Ze svých rafinerií dodává CVR produkt prostřednictvím cisternových vozů přímo zákazníkům nacházejícím se v těsné geografické blízkosti a zákazníkům na výstupních terminálech. Mezi zákazníky společnosti patří maloobchodníci, železnice a zemědělská družstva.

Společnost nedávno vyhlásila speciální dividendu ve výši 2,60 USD na akcii – nad rámec své pravidelné čtvrtletní hotovostní dividendy ve výši 40 centů na akcii. To představuje hrubý dividendový výnos nad 6,8 %.

CVR Partners LP $UAN+0.1%

CVR Partners je hlavní komanditní společnost vytvořená společností CVR Energy za účelem vlastnit, provozovat a rozvíjet své podnikání v oblasti dusíkatých hnojiv. Zatímco tyto dva subjekty jsou spřízněné — dceřiné společnosti CVR Energy vlastní 37 % společných jednotek CVR Partners — CVR Partners je také veřejně obchodovatelná.

Akcie UAN za poslední rok posílily o více něž 53 %

CVR Partners LP je výrobcem a dodavatelem dusíkatých hnojiv. Mezi její hlavní produkty patří močovina amonný dusičnan (UAN) a čpavek. Společnost prodává čpavkové produkty průmyslovým a zemědělským zákazníkům a produkty UAN zemědělským zákazníkům. Primárními geografickými trhy pro její produkty hnojiv jsou Kansas, Missouri, Nebraska, Iowa, Illinois, Colorado a Texas. Prodeje produktů společnosti jsou silně váženy směrem k UAN. „Provoz s hnojivy je pro mě dnes skvělý byznys,“ říká Icahn.

Pokud chcete maximální ochranu proti všem nejistotám, kterým dnešní svět čelí, zemědělství si zaslouží seriózní pozornost.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.