S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Tyto 2 nadějné růstové akcie by mohly v příštích 8 letech přinést zhodnocení až 900 %

Michal Šnobl
27. 10. 2022
5 min read

Každý investor chce získat takzvaný 10-bagger. Aby se tak stalo v relativně krátkém časovém úseku, jako je za osm let, akcie by musely růst přibližně o 33 % ročně. Většina společností to nedokáže, protože roky rychlého růstu po čase pominou. Ale pokud jde o biotechnologické podniky, které ještě nemají schválený lék k prodeji, masivní pohyby cen akcií v relativně krátkých obdobích nejsou neobvyklé.

Růstové akcie s potenciálem 10X

CRISPR Therapeutics $CRSP-2.3% 

CRISPR Therapeutics je biotechnologie upravující geny, která pracuje na vývoji léků na dědičné stavy včetně srpkovité anémie a beta-talasémie. Očekává, že do konce roku 2022 požádá regulátory Food and Drug Administration o schválení genové terapie exa-cel, o které tvrdí, že dokáže funkčně vyléčit obě nemoci. To znamená , že někdy v roce 2023 by mohla vůbec poprvé realizovat příjmy z prodeje svých léčiv, což bude hlavním katalyzátorem pro akcie.

Pětiletý cenový graf akcie CRSP

Zatím však na trhu nemá žádné produkty, takže její příjmy za posledních 12 měsíců ve výši přibližně 14,8 milionů dolarů se neopakují a podléhají změnám a začátkům, které závisí na pokroku její spolupráce.

Na akcie CRSP sazí i americká investorka a zakladatelka, generální ředitelka a CIO společnosti Ark Invest. Na konci zářijového čtvrtletí vlastnil její fond 8,2 milionu akcií CRISPR Therapeutics v hodnotě 538,3 milionu USD, což představuje 3,75 % z celkového portfolia. CRSP je součástí portfolia akcií Cathie Wood od 2. čtvrtletí 2017 s menšími přestávkami v průběhu let.

Dne 11. října zahájil analytik Morgan Stanley Terence Flynn pokrytí CRSP s podváženým ratingem a cílovou cenou 37 USD. Ačkoli je analytik přesvědčen o konečném schválení FDA pro primární lék exa-cel CRSP, vidí komerční překážky, takže jeho odhady jsou za konsensem. Vidí také omezenou krátkodobou výrobní kapacitu.

Rizika spojená s investicí do CRISPR jsou samozřejmě dost strmá, protože při pokusu o vývoj pokročilých léků není nic bezpečného – ale také to je důvod, proč by to mohlo být pro vaše portfolio „home run“.

23andMe $ME+2.1% 

23andMe je společnost, která poskytuje sady pro genetické testování. Nabízí osobní testy DNA pro účely související se zdravím, jako je zjišťování genetické predispozice k určitým nemocem nebo určování biologických vztahů. Společnost také nabízí sady pro genetické testování pro výzkumné účely, včetně populačních a lékařských výzkumných studií.

Graf akcií ME od vstupu na burzu na konci roku 2020

23andMe je zajímavá společnost, protože existuje více případů použití. Společnost může učinit personalizované genetické sekvenování dostupnější, což spotřebitelům umožní prozkoumat zdravotní rizika a výhody. Má také obchodní stránku, která nabízí výzkumné služby pro farmaceutické společnosti za poplatek. Obchodní model společnosti 23andMe interpretuje genetická data zákazníků a poskytuje pohled na fyzické vlastnosti, původ předků, zděděné rysy a rysy související se zdravím.

Tržní kapitalizace pro 23andMe je ohodnocena na 1,37 miliardy dolarů, ale může nějakou dobu trvat, než společnost doroste do své hodnoty. Její tržby za loňský rok činily 272 milionů dolarů, což představuje 11% nárůst ve fiskálním roce. Přestože jde o úctyhodné číslo, potřebuje vyšší růst, aby zůstal jednou ze zajímavějších akcií s vysokým růstovým potenciálem.

Přesto je 23andMe ve skutečnosti je docela riskantní investice, podobně jako všechny biotechnologické a biotechnologicky přilehlé akcie. Koneckonců, klinické studie mohou selhat a biotechnologie není zisková. Navíc jeho segment spotřebitelského zdraví, který je zodpovědný za 87 % z jeho příjmů ve výši 65 milionů USD za první čtvrtletí fiskálního roku 2023, vzrostl ve čtvrtletí pouze o 9 %, takže k úspěchu bude potřebovat, aby se jeho úsilí o vývoj léků vyplatilo. Pokud vás riziko pomalého růstu při absenci klinických objevů netrápí, jedná se o akcie, které mají potenciál poskytnout obrovskou návratnost, protože její programy dozrávají a postupují směrem ke komercializaci v nadcházejících letech.

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.