S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Učte se od nejlepších. Legendární investor vysvětlil, proč investuje do těchto třech nezvyklých firem

Dominik Petrnoušek
27. 10. 2022
7 min read

Dana Loeba a tahy jeho světoznámého fondu sledují oči mnoha investorů po celém světě. Tentokrát je potěšil a vyslovil několik jmen společností, které považuje za nesmírně atraktivní. Tři z nich si v tomto článku představíme.

Dan Loeb stojí v čele legendárního Third Point fondu

Dan Loeb, zakladatel a generální ředitel fondů Third Point, si vybudoval pověst aktivního investora a agresivního hráče na trhu - a tato strategie se mu osvědčila. Od založení svého fondu v roce 1995 z něj Loeb vybudoval giganta na Wall Street, který spravuje aktiva v celkové hodnotě přibližně 16 miliard dolarů. Výsledky, které za něj mohou hovořit tedy jistě má.

Loeb je sice ve svých investičních taktikách agresivní, ale zároveň se drží pevně v realitě a ve svém nedávném dopise klientům si jasně všímá toho, jak se od začátku léta zhoršily ekonomické podmínky. Inflace v USA zůstává vysoká a index spotřebitelských cen meziměsíčně roste a Evropa se topí ve vlastních problémech.

Nebezpečí, kterých si Loeb všímá (a co radí investorům) jsem rozebral v tomto článku: Zbavte se těchto akcií dřív, než bude pozdě, říká světoznámý miliardář a manažer. Ukázal na konkrétní jména

Loeb však i v dnešních volatilních podmínkách nachází příležitosti a poznamenává: "Vidíme velmi atraktivní ocenění. Situace není úplně dobrá, ale pokud budeme předpokládat, že nepřijde úplný finanční Armageddon, tak nevidíme důvod neotvírat pozice... "

CPI (Index spotřebitelských cen) je na celkem výrazném maximu. Zdroj

Tři oblíbené akcie Dana Loeba (a pochopitelně i Third Point) jsou pro někoho možná trochu překvapivé a ne úplně běžné. Přesto ale dávají perfektní smysl.

Ovintiv $OVV-3.0% 

Společnost Ovintiv je významným hráčem v oblasti průzkumu a těžby uhlovodíků s aktivy v texaské Permské pánvi, oklahomských polích Anadarko a formaci Montney na hranici Britské Kolumbie a Alberty. Společnost Ovintiv, jejíž tržní kapitalizace dosahuje 13 miliard USD, velmi těží ze současného inflačního prostředí, zejména z růstu cen ropy a zemního plynu, a zaznamenala 8 čtvrtletí v řadě rostoucí příjmy.

Vidět takto velký růst je letos víceméně vyhrazeno opravdu jen energetickým společnostem

Spolu s vysokými příjmy společnost Ovintiv také výrazně překonala celkové trhy - tam, kde jsme letos zaznamenali všeobecný propad, akcie OVV od počátku roku vzrostly o 59 %.

Společnost Ovintiv oznámí své výsledky za 3. čtvrtletí na začátku listopadu, ale pohled na finanční zprávu společnosti za 2. čtvrtletí dává dobrý obrázek o její současné síle. Tržby za 2. čtvrtletí dosáhly 4,04 miliardy USD a čistý zisk byl vykázán ve výši 1,36 miliardy USD. Vedení společnosti oznámilo, že společnost dosáhla nejvyššího čtvrtletního cash flow a volného cash flow za posledních více než 10 let.

Dan Loeb poprvé nakoupil akcie OVV v prvním čtvrtletí letošního roku. Ve druhém čtvrtletí zvýšil svůj podíl o 172 % a nakoupil 3,87 milionu akcií. Jeho podíl ve společnosti k 15. srpnu činí celkem 6,12 milionu akcií a má hodnotu přes 323 milionů dolarů.

 Colgate-Palmolive Co $CL-0.6% 

Další ne úplně běžnou společností je  Colgate-Palmolive. Společnost Third Point Daniela Loeba si vybudovala významnou pozici ve výrobci zubní pasty a vidí šanci a hodnotu v potenciálním odštěpení její odnože Hill's Pet Nutrition a dalších značek, uvedl aktivistický investor v dopise.

Tady už se to červená

Dopis investorům nezveřejnil výši podílu Third Point, ale uvedl několik důvodů pro investici do společnosti vyrábějící spotřební zboží, včetně její cenové síly v podmínkách inflace a síly v oblasti krmiv pro domácí zvířata.

Loeb označil segment domácích mazlíčků za jednu z "nejzajímavějších" oblastí ve spotřebním průmyslu a uvedl, že by tento podnik mohl mít hodnotu zhruba 20 miliard USD, pokud by byl samostatnou společností.

"V podniku Hill's Pet Nutrition, který je součástí společnosti a který by podle našeho názoru dosáhl násobku, pokud by byl oddělen od spotřebitelských aktiv společnosti Colgate, se skrývá významná hodnota," uvádí se v dopise.

Vzhledem k prudkému růstu inflace Loeb uvedl, že investice do Colgate dává smysl, protože podnik je "defenzivní" a má schopnost zvyšovat ceny.

"Vidíme, že akcie budou v příštích několika letech zhodnocovány tempem od středních do vysokých desítek procent jen díky růstu zisků a téměř 3% dividendě," napsal Loeb a dodal, že jakékoli strategické akce kolem Hill's nebo sektoru spotřebitelské zdravotní péče "by mohly podstatně zvýšit náš očekávaný výnos".

Loeb sice pozitivně hodnotil portfolio Colgate, ale zároveň poznamenal, že růst zisků je zklamáním a že cena akcií nedosahuje dostatečné výkonnosti. Vyzval představenstvo, aby přijalo opatření v době zvýšené aktivity v sektoru spotřebního zboží a zdravotnictví.

Sema4 Holdings $SMFR+26.8% 

Poslední na tomto se seznamu je ještě méně známá společnost. Sema4 Holdings Corp se zabývá analýzou dat ke zlepšení diagnostiky, léčby a prevence nemocí. Společnost je to věru nová. Byla založena teprve v roce 2020. Moderní medícína dokáže zázraky a to jedním z nejdůležitějších bodů, které jí v tom pomáhají jsou právě data a jejich přesnost. "Přesná" medicína a služby platformy pro populační zdraví jsou umožněny díky velkým datům a strojovému učení, které zažívají všeobecný boom. 

Vyklesala ovšem naprosto nechutným způsobem

Společnost Third Point Dana Loeba přidala společnost do svého portfolia během třetího čtvrtletí 2021 a drží 2,795 milionu akcií. Během posledního čtvrtletí zvýšila svůj podíl na 5,54 milionu akcií. Vypadá to tedy, že Loeb a společnosti stále silně věří a navyšuje podíl za zlomkovou cenu. Společnost oznámila, že za problémy může nedosažení zisku za 2. čtvrtletí spolu se změnami ve vedení a restrukturalizací.

Lze ale předpokládat, že toto by mohla být jedna z riskantnějších sázek legendárního managera.

Kdo je Dan Loeb?

Loeb je velkým fanouškem aktivistického investování. Third Point pak uplatňuje investiční styl zaměřený na události a hodnotu a snaží se identifikovat situace, které by mohly katalyzovat růst. Tento hedge fond na konci měsíce spravoval aktiva ve výši 16 miliardy USD. Aktivistický investiční přístup fondu Third Point přinesl v minulosti dobré výsledky. Její vlajkový produkt - Third Point Offshore Fund má od svého založení v prosinci 1996 roční výnos 13,7 %. No řekněte... kdo z vás to má? 😛

https://www.youtube.com/watch?v=9QweTNq2tOM

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.