S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Trefí se Jim Cramer tentokrát? Aneb jeho 2 "vítězové"

Martin Bartkovský
4. 11. 2022
6 min czytania

Jim Cramer je hvězda televizního pořadu Mad Money na CNBC, kde mimo jiné odpovídá volajícím na jejich otázky. Pojďme se tedy dnes podívat na dvě akcie, které v pořadu zazněli v hovorech a u kterých je Jim Cramer bullish.

Kdo je Jim Cramer?

Pro ty, kteří byste tohoto člověka náhodou neznali, tak Jim Cramer mimo jiné že je hostitelem v pořadu Mad Money, tak také v minulosti například působil ve známé investiční bance Goldman Sachs, nebo je například spoluzakladatelem portálu TheStreet.com, pro který psal od roku 1996 až 2021. Dále také založil hedgeový fond Cramer & CO.

A nyní už se pojďme tedy podívat na jeho dva “vítěze“.

State Street Corporation $STT+0.5% 

Jedná se zde o druhou nejstarší banku ve spojených státech, jejíž kořeny sahají až do roku 1792. To znamená, že tato banka je tu s námi už neuvěřitelných 230 let. Dále tato společnost vytvořila největší a nejstarší ETF a můžete hádat jaké. Jedná se o ETF kopírující index S&P 500 ETF SPDR.

V dnešní době spravuje aktiva ve výši 3,9 bilionu dolarů a celkově má ve správě a úschově 35,7 bilionu dolarů. Banka se zaměřuje hlavně na správu aktiv a peněz svých klientů, kde právě vidí Jim Cramer a jeho tým příležitost.

Čistý zisk této banky rostl za posledních 5 let průměrně o zhruba 4,5 %, s tím že jak je ve výkazech vidět společnosti od roku 2019 klesají úrokové příjmy. Zisk vpřed ženou hlavně poplatky a provize za správu aktiv a další činnosti.

Když vezmu čistě dlouhodobý dluh v poměru k vlastnímu kapitálu tak zde vychází 0,5. Provozní cashflow se v posledních letech pohybovalo mezi 5 a 6 mld.$. kromě roku 2018 a 2021 kde provozní cashflow kleslo na 2,65 mld. $ a 895 mil.$.  U volného cashflow je ten samý scénář, kdy bylo někde mezi úrovněmi 4 a 5 mld.$. A v letech 2018 a 2021 kleslo na 2,01 mld.$ a 84 mil.$.

Podíváme se, co k této společnosti říká analytik Stephen Biggar ze společnosti Argus Research.

„Očekáváme, že State Street bude těžit z několika dlouhodobých výdělků. Za prvé, správci aktiv čelí tlakům na náklady, které pravděpodobně povedou k dalšímu outsourcingu back-office operací. 

Za druhé, společnost má výhody z rozsahu a časem by měla zaznamenat lepší provozní páku. 

Zatřetí, správci aktiv se musí soustředit na svou klíčovou kompetenci (správa peněz) a ne na přízemnější servisní úkoly...“

"Věříme, že nedávná slabost poskytuje příznivý vstupní bod pro vysoce kvalitní akcie $STT+0.5%

Když se podíváme na recenze analytiků, tak z posledních deseti recenzí je zde 7 doporučení k nákupu a 3 doporučení k držení. S tím že analytici odhadují průměrnou cílovou cenu kolem 79$, což by znamenalo zhruba 10% zisk ze současné ceny, která se pohybuje kolem 72$.

Cummins Inc. $CMI-0.8% 

Další z akcií, kterou Jim Cramer vidí jako vítěze je společnost Cummins Inc. Společnost, která hraje významnou roli ve strojírenství. Zabývá se převážně dodáváním motorů, pomocných komponentů a náhradních dílů pro těžká průmyslová vozidla. Společnost má s více než 9000 pobočkami zastoupení po celém světě.

Za posledních pět let rostly tržby průměrně o 3,5 % ročně, čistý zisk poté rostl průměrně o 23 %. Průměrná čistá marže se pohybuje mezi 8 % a 9 %.

Co se týče zadlužení tak poměr dlouhodobého dluhu k vlastnímu kapitálu zde vychází na 0,45, což je hodně dobré.

Co se týče provozního cashflow, tak zde došlo sice k nárůstu, ale za poslední dva roky provozní cashflow smazalo veškerý růst a kleslo na úroveň, kde jsme byli před pěti lety. U volného cashflow je situace v podstatě stejná, růst a za poslední dva roky pokles.

A co nám Jim Cramer říká o této společnosti?

„Myslím, že Cummins je skvělá společnost. Toto je druh akcií, které v tomto prostředí právě fungují. Sazby to opravdu moc nebolí. Má vynikající produkty, které prodává po celém světě. Mám rád Cummins."

Zde máme i komentář analytika Matta Elkota:

„Jsme pozitivně naladěni na $CMI-0.8% . Čipy se staly o něco stabilnější a společnost se tímto problémem o něco méně zabývala... Prostředí poptávky zůstává silné. 

Zářijové objednávky nákladních vozidel byly mnohem vyšší, než se očekávalo... 

Nedodělky u středně těžkých nákladních vozidel zůstávají silné a poptávka může trvat déle než poptávka po těžkých nákladních vozidlech.“

Tento analytik doporučuje akcii jako podhodnocenou s cenovým cílem 267$. Jak to ale vidí zbytek Wall Street? Zde je to o něco složitější. Z posledních 11 hodnocení 6 analytiků vidí společnost jako vhodnou k nákupu a 5 analytiků doporučuje držet, ale nekupovat. Průměrný cenový cíl těchto analytiků je zhruba 249$. Což by znamenalo růst ze současné ceny o zhruba 6 %.

Tak jo lidi nyní si nalijme čistého vína. V minulosti se osvědčilo dělat přesně pravý opak toho, co říká Jim Cramer, který například doporučoval investovat do bank před vypuknutím finanční krize v letech 2008 až 2011, kdy po vypuknutí této krize jím doporučované banky zkrachovaly, dále také před vypuknutím dot com bubliny radil investovat do technologických firem. Když jsem se podíval na tyto dvě společnosti, tak jak můžete vidět v článku nevypadají úplně vábně, takže bych se držel toho, co zkrátka platí a dělal bych přesný opak než zde Jim Cramer doporučuje. Tudíž se od těchto společností držím dál. Ale i přesto myslíte že to tentokrát Jimovi vyjde? Určitě dejte vědět do komentářů.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Zaloguj się do Bulios

Zaloguj się i śledź swoje ulubione akcje, twórz portfolio i dyskutuj z innymi


Nie masz konta? Dołącz do nas

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.