S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Jeden z najbohatších mužov na svete odpredáva portfólio, varuje Wall Street a odporúča investorom nasledovné

Kristian Šooš
2. 12. 2022
5 min read

Na základe posledného kola podaní 13F jeden mimoriadne úspešný miliardársky investor odmietol investovať počas tretieho štvrťroka akékoľvek peniaze a vydáva Wall Street veľkú výstrahu. Niektorí investori veria akciovému trhu a už investujú, avšak tento investor tvrdí, že akciový trh čaká ešte viac "bolesti" a odporúča investorom nasledovné...

Investor David Tepper.

Približne pred dvoma týždňami, 14. novembra, museli správcovia peňazí a bohatí jednotlivci, ktorí spravovali aktíva v hodnote viac ako 100 miliónov dolárov, podať formulár 13F Komisii pre cenné papiere a burzu. 13F poskytuje prehľad toho, čo mali najbystrejšie mysle na Wall Street vo svojich portfóliách na konci posledného štvrťroka. Tiež vrhá svetlo na to, čo kupovali a predávali.

Za posledných šesť týždňov všetky tri indexy poskytli optimistom úľavu. V skutočnosti je Dow Jones teraz podstatne bližšie k historickému maximu ako k čerstvému ​​ročnému minimu. Ale napriek tomuto odskoku tento miliardár varuje Wall Street.

David Tepper z Appaloosa Management, ktorý vlastní franšízu Carolina Panthers v NFL je určite právom považovaný za jedného z najbohatších, nakoľko sa jeho majetok odhaduje na 18,5 miliardy dolárov.

  • Na základe žiadosti Appaloosa 13F fond ukončil tretí štvrťrok s podielmi v 22 cenných papieroch. 
  • Tepperov hedžový fond úplne vypredal osem podielov. 
  • Znížil svoj podiel na ďalších 12 zostávajúcich pozíciách.
  • Tepper nekúpil ani jednu akciu v štvrťroku končiacom sa septembrom. 

V októbrovom rozhovore pre CNBC sa Teppera opýtali, či sa mu páči riziko verzus odmena pre akcie vzhľadom na súčasné prostredie úrokových sadzieb. Tepper bez okolkov odpovedal: "Nemyslím si, že momentálne existujú nejaké úžasné triedy aktív."

Ďalej tiež poznamenal:

I don't love stocks. I don't love bonds. I don't love junk bonds.

Hoci Tepper zopakoval Buffettov názor, že akcie sú skvelým nástrojom na dlhodobé budovanie bohatstva, bolo mu celkom jasné, že vzhľadom na neistotu úrokových sadzieb sa v súčasnosti nič nezdá atraktívne. 

Tepperovo veľmi jasné varovanie pre Wall Street s množstvom metrík a historických údajov, ktoré by mohli naznačovať, že širší trh ešte nedosiahol svoje dno. Napríklad menová politika Federálneho rezervného systému do určitej miery predpovedala dno trhu – ale pravdepodobne nie tak, ako by ste si mysleli.

Zatiaľ čo veľa investorov sa teší na prípadný „pivot“ Fedu a uvoľnenie úrokových sadzieb, medvedie trhy za posledné štvrťstoročie ukazujú, že dno akciových trhov má tendenciu nastať ešte dlho po začatí uvoľňovania sadzieb.

Po začatí cyklov znižovania sadzieb počas dot-com bubliny (2001), finančnej krízy (2007) a pred pandémiou COVID-19 (2019) to trvalo 645 kalendárnych dní, 538 kalendárnych dní a 236 kalendárnych dní.

Ak sa história opakuje, tak by to naznačovalo, že je ešte dlhá cesta, kým akcie nájdu svoje dno.

Pomer ceny k zisku (P/E) S&P 500 Shiller (známy aj ako cyklicky upravený pomer ceny k zisku alebo pomer CAPE) je na prvej priečke v zozname varovaní. Všetkých päť prípadov, keď index S&P Shiller P/E prekročil 30 počas rastu býčieho trhu od roku 1870, nakoniec viedlo k poklesu indexu S&P 500 najmenej o 20 %. Pomer E dosiahol dno počas väčšiny korekcií a medvedie trhy okolo 22. P/E Shiller bolo 29,5 k 23. novembru 2022.

Ďalším problémom je predročný pomer P/E indexu S&P 500. S výnimkou Veľkej recesie sa široko založený index od roku 1995 pri mnohých príležitostiach dostal na dno s forwardovým P/E 13 až 14. Jeho forwardový P/E 23. novembra bol 17,5.

Dokonca aj dlh s nesplatenou maržou naznačuje, že dno medvedieho trhu nie je.

Tepperova rada?

Závisí od toho na aký dlhý horizont ste ako investor zameraný. Ak bude toto množstvo metrík a historických údajových bodov presné, krátkodobá bolesť pre investorov sa môže pretiahnuť do roku 2023 a potvrdiť opatrný tón Davida Teppera.

Aj keď sa veci teraz zdajú byť pochmúrne, je rovnako dobrý čas, ako každý iný dať svoje peniaze do práce, ak máte dlhodobé myslenie a máte na očiach spoločnosti, ktoré pokračujú v realizácii svojich stratégií a vízií.

Takže určite závisí od toho, ako ste zameraný investor. Ak dlhodobý tak DCA určite nebude zlá stratégia. Ak však rozmýšľate krátkodobo využiť pokles, tak nemusí byť jasné, či už sme našli dno a podľa histórie to tak ešte asi nebude. Samozrejme nie je to investičná rada, iba zhrnutie od retail investora.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.