S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Dle Yahoo Finance se jedná o nejlepší akcii roku 2022. Máte ji v portfoliu?

Pavel Botek
14. 12. 2022
5 min read

Yahoo Finance jmenoval akcii roku, která sice nepřinesla investorům neskutečné zhodnocení, ale prokázala se jako velice odolná i v náročném období. Jaké kvality u této společnosti vyzdvihují? Měli bychom do ní investovat také?

Akcií roku se stává Costco

Pro určení společnosti roku měří Yahoo Finance finanční výkonnost, vedení, společenský dopad a další faktory, jako je spotřebitelská přitažlivost a odolnost. Proč se tedy Costco $COST-1.0% stalo společností roku? 👇

Yahoo Finance uvedl:

Pokud by ziskovost a zhodnocení ceny akcií byly jedinými faktory, mohli bychom si vybrat energetickou společnost. Když jsme na konci října zahájili výběrové řízení, finanční metriky dominovaly ropné a plynárenské firmy. Consol Energy byla meziročně o 183% vyšší. Occidental Petroleum: Až o 146%. Hess: Až o 83%. Exxon Mobil: Až o 73%. Naproti tomu téměř 80% společností v akciovém indexu S&P 1500 bylo za rok 2022 na nižších úrovních při pohledu na cenu akcie.

Ale udělali tyto prudce rostoucí ropné a plynárenské firmy něco inovativního nebo významného? Spíš ne. Energetické akcie mají skvělý rok, ale pouze proto, že ceny ropy a zemního plynu jsou letos drahé.

S tím jsme hledali další společnosti, které vynikly uprostřed nejvyšší inflace za 40 let a mizerného prostředí pro akcie. Protože spotřebitelé bojovali s prudce rostoucími náklady na benzín, potraviny a spotřebiče, mohl Costco udělat více než kterákoli jiná americká společnost, aby pomohl Američanům. Zisky vzrostly o 17%, i když společnost držela linii na zvyšování cen. Analytici Wall Street oceňují akcie Costco jako outperform, podle Capital IQ. Akcie letos klesly o 13%, od 2. prosince, ale to stále překonává S&P 500 o pár procentních bodů. Na mizerném trhu to není vůbec špatné.

Inflace dosáhla vrcholu 9% v roce 2022, což je nejvyšší úroveň v 38leté historii společnosti Costco. Jeho "velkoobchodní" model - spartánské obchody plné hromadného zboží - nebyl nikdy pro nakupující přitažlivější. Míra obnovení členství společnosti dosáhla letos na podzim rekordní výše, což je znamení, že nakupující milují a potřebují neustále nové nabídky. Jeho ceny benzínu jsou dokonce podle GasBuddy nejlevnější v zemi. Zdá se, že Costco těží více než ostatní maloobchodníci z útěku spotřebitelů za výhodnými nabídkami. Jeho 3letá složená roční míra růstu jak pro příjmy, tak pro zisk hravě překonává konkurenci Walmart a Target, podle údajů z S&P Capital IQ.

"Costco je možná nejzábavnější a nejnudnější společnost, která existuje," napsal jeden zaměstnanec Yahoo Finance. "Costco je ultimátní hrou recese," napsal další, "nabízející hodnotu v době, kdy jsou spotřebitelé napjatí."

Ke společnosti:

Costco provozuje mezinárodní řetězec členských skladů a obchodů, zejména pod názvem "Costco Wholesale", které nesou kvalitní, značkové zboží za podstatně nižší ceny, než se obvykle nacházejí u konvenčních velkoobchodních nebo maloobchodních zdrojů.

Costco má 838 obchodů po celém světě (data z konce fiskálního roku 2022), přičemž většina tržeb pochází ze Spojených států (73%) a Kanady (14%).

Jejich business model je založený na prodeji členství, které zákazníkům umožňuje nakupovat ve svých skladech, které mají nízké ceny na omezeném sortimentu produktů. Costco se stará hlavně o jednotlivé zákazníky, ale téměř 20% platících členů má obchodní členství. Potraviny a drobnosti představovaly téměř 39 % tržeb za fiskální rok 2022, přičemž nepotravinářské zboží 27 %, skladové pobočky a další podniky (jako jsou pohonné hmoty a farmacie) 21 % a čerstvé potraviny 13 %.

Společnost se jako většina velkoobchodníků potýkala s řadou problémů, což vedlo k nenaplnění cílů analytiků během posledních čtvrtletí 👇

  • Costco vykázalo zisk 3,07 USD na akcii při tržbách 53,44 miliardy USD. Analytici předpovídali zisk na akcii ve výši 3,11 USD a tržby ve výši 58,36 miliardy USD.
  • Zpomalení tržeb přispělo ke stlačení marží společnosti již druhé čtvrtletí v řadě. Hrubá marže byla nižší o 45 bazických bodů, tedy o 0,45 procentního bodu.

Společnost Costco však dosáhla v průběhu posledních dvou let solidních výsledků, podpořených nárůstem poptávky ze strany bohaté klientely, která zůstala stabilní, i když inflace přiměla některé spotřebitele omezit diskreční nákupy.

  • Tohle je jeden z faktorů, proč je právě Costco společností roků. Rychle se přizpůsobuje, inovuje a klientelu drží poměrně stabilně i v náročném období, kdy spotřebitelé přehodnocují své výdaje.

V posledních několika měsících však prodeje začaly klesat, protože rostoucí ceny nadále vyvíjejí tlak na rozpočty domácností. Tržby ve stejných obchodech vzrostly ve třetím čtvrtletí o 6,6 % – a i když toto číslo bylo nad odhady 6,4 %, stále to znamená zpomalení z 13,7% nárůstu v předchozím čtvrtletí.

Zdroj: Alphaspread

Přestože je ke dnešnímu dni akcie $COST-1.0% ve ztrátě -13,8% YTD, tak jsou odborníci přesvědčeni, že je cena stále vysoká a považují tak akcie COST za nadhodnocené.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.