S&P 500 ^GSPC 5,037.51 +0.38%
Amazon AMZN $183.13 +2.31%
Nvidia NVDA $846.73 +1.97%
Apple AAPL $171.74 +1.44%
Alphabet GOOG $167.31 +1.05%
Microsoft MSFT $398.33 +0.86%
Meta META $438.15 -0.24%
Tesla TSLA $179.93 -0.03%

Petroleo Brasileiro - 33% EXTRÉMNÍ dividenda a skvělá valuace, nebo dividendová past?

Dominik Petrnoušek
22. 12. 2022
6 min read

Kdo by neměl rád vysokou dividendu? Je třeba mít ale trochu zdravého rozumu a nenechat se zlákat hodnotou, která je vysoká až moc. Při pohledu na 33 % této společnosti se asi každému rozbliká varovná kontrolka. Je to ale oprávněné?

Petrobras se pochopitelně zabývá převážně těžbou

Na Instagramu jsme byli jedním z naších fanoušků požádáni o analýzu a zhodnocení extrémní dividendy u společnosti Petrobras - Petroleo Brasiliero $PBR+2.5%, která zaujala i mě samotného. Pojďme tedy rovnou na to - je EXTRÉMNÍ dividenda super příležitost, neb klasická past na investory?

Petroleo Brasileiro (neboli Petrobras S.A.) je největší integrovaná energetická společnost v Brazílii, která se zabývá průzkumem, těžbou a distribucí ropy a zemního plynu. Roční dividendový výnos společnosti v současné době dosahuje ohromujících cca 30 %, čímž drtí již tak působivý průměr sektoru. První co by mělo ale investora zajímat je to, zda společnost dokáže takovou dividendu udržet - Společnost za posledních pět let zvýšila výplatu dividendy jedenáctkrát, což znamená 145% roční míru růstu dividendy za pět let.

Dividendová historie PBR. Zdroj

Nebudu napínat - úplně pravděpodobné to není. Petrobas nemusí být schopen udržet výplatu dividendy za rok 22 až do roku 24, protože jeho zisky se normalizují (byť stále jsou vyšší než před pandemií). Analytici předpokládají, že Petrobras v roce 24 vykáže dividendu ve výši 1,82 USD, což je výrazný pokles oproti na 5,91 USD v roce 22.

Odhadovaný yield na příští roky od JR Research. Zdroj

Na základě současných odhadů se předpokládá, že její forwardové dividendové výnosy za rok 2024 výrazně klesnou na pouhých 13,1 %. Zejména se vychází z předpokladu, že poptávka bude klesat a energeticko-ropné společnosti začnou ztrácet svůj hyper boost, který dostaly v letošním roce.

Společnost si v posledních pěti letech zažila docela divoké období. 

Společnost v říjnu výrazně posílila také díky zvratům v brazilském prezidentském klání. Jinak ale společnost mírně ztrácí poslední týdny dech.

"Levicová vláda by byla špatnou zprávou pro Petrobras, který by se pravděpodobně stal spíše nástrojem vládní politiky než nástrojem výnosů pro akcionáře." píše zpráva Barrons.

Na druhou stranu obecně se brazilskému trhu celkem věří. Správci portfolií fondů rozvíjejících se trhů (kam BR patří) totiž věří oběma kandidátům.. Banka UBS tvrdí, že index MSCI Brazil by mohl v příštích 12 až 18 měsících získat "až 15 procentních bodů".

Brazilská vláda je značně velkým akcionářem společnosti. Na to je třeba brát zřetel

Největší světový správce aktiv, společnost Blackrock, je rovněž optimistická ohledně vyhlídek brazilského trhu bez ohledu na výsledek voleb, jak zformulovala:

Myslíme si, že Brazílie se může stát ekonomickou velmocí, kterou má zjevně potenciál být. Pro investora je důležité, aby si nadcházející vláda - bez ohledu na to, kdo zvítězí - zachovala fiskální obezřetnost a institucionální integritu.

Mimochodem BlackRock se nyní obává i horších věcí: Akciový trh už nikdy nebude jako dřív. Teď budeme hrát úplně jinou hru, tvrdí experti z BlackRocku

Ale jako vždy - 33% dividendový výnos PBR je třeba pečlivě vyhodnotit v kontextu toho, zda jej lze udržet na současné úrovni - a v kontextu vlivů, které jsem vypsal. Další destrukce poptávky na energetických trzích v důsledku hrozící globální recese nevěstí nic dobrého pro bezpečnost výplaty jejích dividend.

Podle analytiků také trh snížil hodnocení společnosti PBR navzdory jejímu zdánlivě nízkému ocenění. Bojí se, že by mohlo dojít k potenciálnímu snížení odhadů její ziskovosti, pokud trh očekává horší než očekávanou globální recesi.

Že tato recese bude výrazně horší, než jsme zvyklí, si myslí i známý Stanley Druckenmiller, který je jedním z nejziskovějších investorů všech dob: Urgentní varování známého miliardáře a managera. Proč je přesvědčen, že trhy brzy padnou na kolena?

Největší riziko pro Petrobras?

Víceméně všichni se shodnou na tom, že v nejbližší době nečeká Petrobras (i přes atraktivní ocenění) úplně dobré časy. 

Energetické trhy byly ve 3. čtvrtletí nadále pod tlakem, a to i přes nedávné oživení poté, co OPEC+ oznámil snížení produkce o 2 miliony barelů denně. MMF a Světová banka navíc vážně varovaly, že vidí rostoucí rizika pro své prognózy pro rok 2023, i když je revidovaly.

https://www.youtube.com/watch?v=4QenfSHFfO8

OPEC+ rovněž snížil svůj výhled poptávky na říjen 2022, protože vidí zvýšená rizika destrukce poptávky. Z jejího revidovaného výhledu vyplývá, že "denní růst poptávky po ropě by se měl snížit na 2,64 mil. barelů denně", což je téměř o 15 % méně než zářijová projekce 3,1 mil. barelů. Pozoruhodně také zdůraznila, že rizika jsou vychýlena směrem dolů, přičemž zpomalení růstu světové ekonomiky, pokud bude pokračovat, pravděpodobně povede v následujících měsících ke snížení poptávky po ropě. Což je dobrá zpráva pro nás jakožto řidiče, ale ne investory v tomto sektoru 😁

Finančně ale nejsou ve špatné kondici
Financování
A také solidně expandují

Udržení jejich obří dividendy bude pro společnost extrémně těžké. Na druhou stranu co se týče ceny akcií - zde jsou odhady pozitivnější. Samozřejmě opět extrémně závislé na celkovém vývoji sektoru, negativních vlivů a politické situace.

Predikce ceny akcií. Zdroj

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dalších zdrojů (YTB, CNNMONEY,  SeekingAlpha. JRResearch, Macrotrends. Petrobras). Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.