S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Které společnosti aktuálně nakupuje nejvýdělečnější investor současnosti Stanley Druckenmiller?

Dominik Petrnoušek
30. 12. 2022
5 min read

Stanley Druckenmiller - není známý jako třeba Warren Buffett, ale výsledky má podobně obdivuhodné. Takovou osobu je tedy nanejvýš vhodné poslouchat. Navíc, když poráží trh i v takto nestandartní situaci!

Stanley Druckenmiller. Ve stínu svých slavnějších kolegů, ne však z pohledu výsledků!

Výsledky má naprosto neuvěřitelné. Zůstává však tak trochu ve stínu svých slavnějších kolegů, kterými jsou třeba Warren Buffett, Peter Lynch nebo třeba Ray Dalio, kteří jsou v médiích hodně vidět. Tenhle investor NIKDY neměl ztrátový rok. Seznamte se se Stanleym Druckenmillerem

I tak je však velkým jménem, které je dobré poslouchat. Tím spíš, když překonává trh i v takto nestandartní situaci! 

Stanley Druckenmiller ze společnosti Duquesne Capital v rozhovoru na podzim upozornil na možnosti investic do odvětví umělé inteligence a na obavy trhu z blížící se recese. Druckenmiller přičítal nepředvídatelnost na akciovém trhu rusko-ukrajinské válce, následkům pandemie COVID-19 a zpřísnění fiskální politiky Federálního rezervního systému. Dále vysvětlil:

"Podle mého názoru existuje vysoká pravděpodobnost, že trh bude v nejlepším případě po dobu 10 let tak nějak plochý, něco jako období od roku 1966 do roku 1982."

O Druckenmillerově "plochém" trhu jsem psal také zde: Neinvestujte, kašlete na to. 10 let se teď nic dít nebude, odrazuje od investic známý miliardář

Stanley Druckenmiller poznamenal, že současné tržní podmínky jsou podobné těm z let 1966 a 1982. Miliardář se rovněž dotkl vztahů mezi USA a Čínou a uvedl, že obchodní válka, která se v posledních letech rozhořela, se může změnit v naprosto reálný konflikt.

https://www.youtube.com/watch?v=BtMNls7O3FY

A co z toho plyne? Jaké (a proč) investice v návaznosti na tato vyjádření provedl a provádí? Fond Stanleyho Druckenmillera spravoval ve třetím čtvrtletí roku 2022 portfolio v hodnotě 1,76 miliardy dolarů a provedl tyto nákupy:

Teck resources Limited

Z údajů o cenných papírech za třetí čtvrtletí roku 2022 vyplývá, že společnost Duquesne Capital Stanleyho Druckenmillera zvýšila svůj podíl ve společnosti Teck Resources Limited $TECK+1.7% o 30 % a drží 1,3 milionu akcií v hodnotě 41,7 milionu USD.

Společnost se zabývá průzkumem, akvizicí, rozvojem a těžbou přírodních zdrojů v Asii, Evropě a Severní Americe. Působí v segmentech ocelářského uhlí, mědi, zinku a energetiky. Orientace na komdity dává v současné situaci velký smysl.

Společnost si vzhledem k situaci připsala přes podzim solidních 31 %

Datadog

Datadog $DDOG-0.9% je společnost se sídlem v New Yorku, která poskytuje monitorovací a analytickou platformu pro vývojáře a cloudové služby. Stanley Druckenmiller ve 3. čtvrtletí 2022 zvýšil svůj podíl ve společnosti téměř na dvojnásobek a drží akciíev hodnotě 70 milionů USD. 

Zde Druckenmiller naopak ředí pozici, která svoji hodnotu prozatím ztrácí. Celkem pochopitelně byla vysoce riziková technologická akcie letošním rokem tvrdě potrestána. I tak ale očividně jejich produktu věří. A celkově se Druckenmiller cítí silný v odvětví cloudu a technologií, protože navýšil pozici i v podobné společnosti - Workday $WDAY+2.0%

Datadog je naopak letošním rokem potrestán

Lamb Weston Holdings

$LW+0.7% je naopak opět něco z úplně druhého konce škály. Jak říká jednoduchá poučka - v krizi jsou nejodolnější společnosti, které se zabývají produkcí těch nejzákladnějších potřeb. A tam jídlo bezpochyby spadá. I proto Druckenmiller volí defenzivní titul v podobě společnosti Lamb Weston Holdings. Vyrábí, distribuuje a prodává mražené bramborové výrobky po celém světě. Stanley nakoupil akcie v hodnotě opět přes 70 milionů dolarů. Společnost je navíc známá tím, že díky svému širokému poli působení a "zaběhnutosti" má velký moat - ač by to na první pohled nemuselo vypadat.

Výroba základních potřeb- to je charakter, který hraje letos společnosti do karet

Chevron

Když řeknu, že jeden sektor si letos vedl výrazně lépe než ostatní, tak vás asi každého napadne právě energetika a ropa. A v tomto sektoru je Chevron klasika všech klasik. $CVX-0.3% akcií přibylo ve fondu opravdu hodně. Dohromady to dá přes 99 milionů dolarů, což představuje 5,62 % celkového portfolia Stanleyho Druckenmillera.

Společnost těžila ze zvýšené poptávky po energiích, protože se zmírnila ekonomická omezení související s COVID a zároveň se zmírnily obavy z přerušení dodávek v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Druckenmiller jistě ví, co dělá. Nejspíš (podobně jako mnoho dalších včetně Buffetta) věří, že růst hodnoty energetických společností není zdaleka u konce- a proto nakupuje na zdánlivě vysokých cenách.

Žádné překvapení. Tyto společnosti zažily úžasný rok

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů (YTB, Yahoo - 13F). Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.