S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Co znamená včerejší oznámení Microsoftu pro Sony? Je reakce trhu oprávněná?

Včerejší akvizice společnosti Activision Blizzard gigantem Microsoft zažehla řetězovou reakci na trhu. Co tato fúze znamená pro jejich největšího konkurenta - Sony?

 

Nabídka společnosti Microsoft $MSFT+2.2%na koupi Activision Blizzard $ATVI+0.1%v hodnotě 75 miliard dolarů způsobila největší jednodenní propad společnosti Sony$SONY+0.5%od celosvětové finanční krize a akcie japonského zábavního konglomerátu ve středu uzavřely o 12,8 % níže

Měsíční graf s propadem hodnoty společnosti SONY

Noční zpráva o transakci také vyvolala vlnu nákupů v celém japonském herním sektoru, přičemž akcie společností Square Enix $SQNXF a Capcom$CCOEYvzrostly o více než 3,5 % kvůli spekulacím, že by se mohly stát cílem akvizice společnosti Sony nebo součástí širšího záboru půdy.

Nejžhavější novinka dnešního dne! Akcionáři společnosti Activision Blizzard jásají.

Akcie společností Nintendo $NTDOYa Konami $KNMCYve středu v Tokiu vzrostly až o 2,51 %, resp. 3,25 %, protože investoři vsadili na to, že některé japonské společnosti budou zvažovat domácí fúze jako obranné opatření proti převzetí.

Zásah pro Sony, který z jejího ocenění smazal 20 miliard dolarů, ukončil sérii, která na začátku roku 2022 vynesla akcie na 21leté maximum.

Dlouhodobí akcionáři Sony uvedli, že akcie byly potrestány kvůli obavám, že japonská společnost byla vystavena tlaku, aby sama přišla s velkou akvizicí, a to buď protinávrhem na Activision, nebo hledáním jiného cíle, který by byl nyní s vysokou prémií.
"Opravdu bude muset Sony za dva týdny na své výsledkové schůzi investorům říkat, že plánuje organický růst poté, co její konkurent právě uzavřel obchod za 70 miliard dolarů? Pokud se chystají něco koupit, mají na domácí půdě velkou výhodu, pokud jde o fúze a akvizice," uvedl analytik odvětví Serkan.

Obchodníci v Tokiu uvedli, že akcie byly také drceny spekulacemi, že dohoda s Microsoftem výrazně zvýší atraktivitu služby Xbox Game Pass, předplatného, které umožňuje členům hrát hry na více platformách a přímo zpochybňuje model společnosti Sony zaměřený na konzole.

Analytici uvedli, že k poklesu ceny akcií Sony přispěly také obavy, že by Microsoft mohl učinit z hitu Call of Duty společnosti Activision exkluzivní hru. Série, která je dostupná na všech konzolích včetně PlayStation od Sony, se stala středobodem obrovských globálních online komunit a je ukázkovým příkladem her, které generují příjmy ještě dlouho po svém prvním vydání.

Hlavní tahák společnosti Activision - Call of Duty

"Trh se dohaduje, co by se mohlo stát s Call of Duty. Vypadá to jako ekonomická sebevražda, pokud Microsoft udělá z této série exkluzivitu pro svou vlastní platformu, ale může mu to být jedno, pokud to posílí jeho platformu," řekl David Gibson, analytik společnosti MST Financial.

"Mohlo by to způsobit, že Sony půjde za jinými vydavateli, kteří dělají střílečky z první osoby, jako je EA $EA+0.8%, a zaplatí za exkluzivitu na určitou dobu, aby podpořili platformu PlayStation," řekl.

Gibson dodal, že dohoda s Microsoftem pravděpodobně nevyvolá okamžitou reakci společnosti Sony, jejíž odpovědí na akvizici Activisionu bude spíše setrvání u dlouhodobé politiky budování kvalitních franšíz prostřednictvím menších akvizic.

"Dohoda s Microsoftem nemusí být tak negativní, jak ji lidé vnímají," řekl.

Sony Interactive Entertainment, herní divize společnosti Sony, se odmítla vyjádřit. Společnosti Square Enix, Capcom a Nintendo se odmítly vyjádřit.

Damian Thong, analytik technologického průmyslu ze společnosti Macquarie v Tokiu, uvedl, že zájem Microsoftu o Activision odráží, jak dozrávající herní byznys s konzolemi vyostří konkurenci se Sony, protože americká technologická skupina se snaží čelit náskoku svého japonského rivala na trhu s konzolemi velkými investicemi do obsahu.

"Pokud se chce Sony vyrovnat tomu, co dělá Microsoft, musela by se přesunout na PC a mobilní zařízení a pak získat oblast multiplayerových her, které na těchto platformách fungují," řekl Thong. "To je drahé."

A kdo je váš horký favorit na poli herního průmyslu? Podělte se v komentářích.

Budoucnost herního průmyslu patří:

Vote to see the results! 7 answers already!

Ten vyprodej mi prijde jako prehnana reakce, SONY melo moc peknou jizdu tak si to mozna rikalo o korekci a byla to prilezitost jak vybrat zisky. Pokud by MSFT chtel PS odstrihnout od svych her, tak by jim ten nakup nemusel regulator posvetit. Japonci by se meli soustredit na svuj plan, kvuli problemum s dodavkami jeste nezacali poradne s prodejem nove konzole. Maji tedkom rozjetou spolupraci s TSMC, sensory pro automotive, dalsi nohu maji v hudebnim vydavatelstvi a filmovem studiu. Nepotrebuji za kazdou cenu reagovat na tuto akvizici a vyhazovat penize z okna. Herni prumysl ma karty pro hlavni hrace rozdany, Tencent ma sve vlastni problemy a ATVI si musi udelat poradek v teamu a zamakat na odlozenych hrach.

Jop, s tím se dá souhlasit. Koupit Blizzard byl ale od Microsoftu fakt dobrej tah. Blizzard je teď vážně v problémech. Nefungující vnitřní struktura, upadající kvalita her. Že své původní slávy v komunitě hráčů se teď dostali na úplné dno. Reálně je držela nad vodou jen empatie skalních fanoušků. World of Warcraft, Hearthstone, CoD - všechno svého času nejlepší a nejpropracovanější herní tituly, které poslední roky s drobnými výkyvy upadaly a upadaly... Ale ty jména pořád rezonují a svět na ně slyší. A Microsoft je si toho vědom. Pokud se toho chytí lidi od nich a udělají v Blizzardu pořádek, tak to nemůže dopadnout špatně. Navíc... ani ten Xbox na tom nebyl zase tak špatně. U nás sice teda s PS prohrává na plné čáře, ale celosvětově ne tolik. Sony je ale pořád obrovské jméno. Ve hrách, audio a video segmentu - a obrovský potenciál teda vnímám i na poli foťáků... do tohohle segmentu vletěli jako tornádo a solidně boří firmám jako Canon a Nikon bábovičky.

👍