S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Konečná, vystupovat: Definitivní konec meme akcií?

Akciová rallye s memy byla zábavná, dokud trvala. Nyní je však vzpomínkou na drahou lekci, protože se stále více rozpadá oproti indexu S&P 500. Investovat do meme stocků byla zábava, dokud nezačalo jít do tuhého. V takových situacích jdou subjektivní zábava a spekulace stranou. Přichází na scénu kvalita v podobě ověřených a stabilních aktiv.

 

Bolestivý propad akcií meme v uplynulém roce vymazal všechny souhrnné zisky tím, že srazil oblíbené akcie online obchodníků Reddit, jako jsou AMC Entertainment $AMC-4.6% GameStop $GME-3.1%, Peloton Interactive $PTON-5.6% a přímý hráč Robinhood Markets $HOOD-6.2%. Ty patří mezi nejvíce postižené, uvádí analýza Investor's Business Daily na základě údajů společností S&P Global Market Intelligence a MarketSmith. Analýza se zabývá aktualizovanými 25 nejoblíbenějšími akciemi u obchodníků s memy plus těmi, které jsou nejvíce shortovány, sestavenými společností Solactive pro nový fond Solactive Roundhill Meme Stock ETF ($MEME).

Celkově se hodnota těchto "meme" akcií snížila o 191 miliard dolarů od doby, kdy jako skupina dosáhly vrcholu 9. února 2021. A jen za poslední měsíc ztratily na hodnotě 177 miliard dolarů. Au.

Konec hry pro meme akcie

Nyní prodej zcela vymazal souhrnné zisky celého fenoménu od počátku roku 2021, kdy dosáhl svého vrcholu. A bolest pokračuje. Bývalý miláček memů GameStop, který odstartoval obchodní běsnění na Redditu, se za posledních 30 dní propadl o více než 42 % kvůli obavám o budoucnost společnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=F8rwmS4Y17c

Těchto 25 akcií se v průměru za pouhý měsíc propadlo o 27 %. A to v součtu činí bolestivou ztrátu 177,1 miliardy dolarů na nich za pouhé čtyři týdny. Pro srovnání, index S&P 500 byl také pod tlakem, ale za měsíc klesl jen o 7,6 %. Je to poprvé, co mnoho spekulantů hrajících s těmito rizikovými akciemi, z nichž mnohé nemají žádné fundamenty, zaznamenalo ztráty.

"Máme mnoho investorů, kteří nemají skutečnou hloubku a zkušenosti na trzích právě teď, a když použijeme analogii s návštěvou kasina, nejhorší věc, která se může stát, je, že když tam jdete poprvé, vyhrajete hodně," řekl Eben Burr, prezident poradenské společnosti Toews s majetkem 2,2 miliardy dolarů. "Pak se tam vracíte a můžete být lehkomyslní - nejste tak zkušení, jak si myslíte, a kasino nakonec vyhraje. Na akcie meme se dívat jako na velmi spekulativní tah."

Vlastní index 25 akcií vážený tržní kapitalizací dosáhl vrcholu 9. února. A od té doby se propadl o více než 50 %. Velká část této bolesti se odehrála během posledních čtyř týdnů, kdy index klesl o zhruba 25 %.

Některé jednotlivé akcie si vedly mnohem hůře. Robinhood patří mezi nejhorší z nich, když se za pouhý měsíc propadl o 37 %. Jen tato ztráta stála investory za pouhý měsíc více než 6 miliard dolarů.

Také GameStop rychle polyká čtvrtinky spekulantů. Akcie tohoto původního memu se za měsíc propadly o 43 % a z portfolií investorů za tu dobu vysály více než 5 miliard dolarů.

Co bude dál s meme akciemi v porovnání s indexem S&P 500?

Fanoušci meme stocks by mohli poukázat na to, že jsou dole, ale ne venku. Ale to nemusí být nutně pravda. Řada akcií z indexu meme je nyní doslova out, například Penn National Gaming (PENN). Ta byla z meme ETF vyřazena na vrcholu propadu o 67 % z meme maxima.

A co hůř, tyto akcie nyní zaostávají za indexem S&P 500 $SPXo míli.

Například řetězec kin AMC Entertainment. Ten je stále na obrovském vzestupu, 177 %, od vrcholu memu. Za pouhý měsíc však jeho akcie klesly o více než 49 % na 15,27, což z něj dělá druhou nejhůře si vedoucí meme akci. To je mnohem horší než 7,6% pokles indexu S&P 500 za tuto dobu.

A o to jde. Meme akcie nyní zaostávají za trhem od 1. ledna 2021, což zahrnuje i působivé zisky z počátku loňského roku. Index 25 akcií meme nyní od začátku loňského roku klesl o 27 %. Kdybyste si koupili jen index S&P 500, byli byste v plusu mnohem více než 20 %. A to ani nepočítáme 1,4% dividendový výnos indexu S&P 500. Investoři si obecně vedou mnohem lépe, pokud se řídí rozumnými pravidly investování. To je tvrdá lekce.

Zajímají vás další meme aktiva? Shiba Inu vám může vydělat balík peněz. Co k tomu ale bude potřebovat?

Nejedná se o investiční doporučení. Jde pouze o můj amatérský pohled na věc.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

🤔

:D :D :D , pěkný sranec , ale brát jeho názor nebudu, ale trochu mimoza :D