S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Elon Musk tímto oznámením šokoval investory a způsobil ztrátu v hodnotě 95 miliard dolarů

Elon Musk, nejbohatší člověk na světě a zakladatel revoluční automobilky Tesla je jednou z pravděpodobně nejkontroverznějších celebrit na planetě. Nejen, že rád manipuluje s trhy, ale často se mu také jeho oznámeními podaří doslova vymazat miliardy dolarů. Tentokrát je situace poněkud odlišná, protože o peníze přichází i samotný Musk. Co se tedy přesně stalo, že se i jemu povedlo během několika hodin přijít o přibližně 24 miliard dolarů?  


Elon Musk udělal chybu, která ho bude stát biliony dolarů 

Generální ředitel společnosti Tesla, Elon Musk ve středečním hovoru o výsledcích společnosti za čtvrté čtvrtletí uvedl, že humanoidní robot je "nejdůležitějším produktem", který Tesla $TSLA+1.6% v letošním roce vyvíjí, a dal mu přednost před tolik opěvovaným cybertruckem a dalšími vozidly, včetně Semi a Roadsteru 😬.

Tesla Bot Optimus

Musk v srpnu poprvé uvedl "Tesla Bota" pomocí člověka v robotickém obleku 😅 a během firemního "Dne umělé inteligence" varoval, že "pravděpodobně nebude fungovat", ale dodal, že doufá, že v příštím roce bude mít již první prototyp.

"Myslím, že má potenciál být časem významnější než podnikání s vozidly," řekl Musk o robotovi s kódovým označením Optimus.

Šéf Tesly dodal, že společnost nemá v plánu představit cybertruck v letošním roce a že v současné době nepracuje ani na vozidle za 25 000 dolarů, které by mělo nabídnout levnější možnost Tesla vozu 🤔. 

https://twitter.com/verge/status/1486722545537609728 

Údajně přetrvávající nedostatek čipů podle něj brání uvádění nových modelů na trh, aniž by to vedlo k celkovému snížení počtu dodaných vozidel. Ačkoli robot Tesla $TSLA+1.6% může být vzdálen několik let a možná se nikdy neuskuteční, Musk ve středu řekl, že má potenciál způsobit revoluci, pokud bude schopen vykonávat úkoly, které nyní mohou vykonávat pouze lidé.

"Když se zamyslíte nad ekonomikou, je to - základem ekonomiky je práce," řekl. "Kapitálové vybavení je destilovaná práce. Co se tedy stane, když ve skutečnosti nemáte nedostatek pracovní síly? Nejsem si jistý, co v tu chvíli ekonomika vůbec znamená. O tom je Optimus, takže [je] velmi důležitý."

https://www.youtube.com/watch?v=HUP6Z5voiS8 

Pokroky v robotice umožnily společnostem nahradit některé pracovníky stroji, ale omezení současné technologie jsou taková, že mnoho úkolů musí stále vykonávat lidé.

Ztráta 95 miliard dolarů

Akcie Tesly $TSLA+1.6% klesly během včerejšího obchodování o více než 11 % právě po tom, co se investoři dozvěděli, že společnost Tesla nebude letos vyrábět již zmíněné modely vozů: Cybertruck, Roadster, Semi a že zatím nepracuje na napjatě očekávaném elektromobilu za 25 000 dolarů.

$TSLA+1.6% akcie - 27.01.2021 propad o 11,55 %

Situaci samozřejmě zhoršil Musk s jeho oznámením, že robot (humanoid) je vlastně důležitější, než některé projekty, které investorům slíbil již před lety 😅. Obě zprávy byly společně s tím, že se Tesla potýká v nedostatkem čipů, oznámeny Muskem během hovoru o výsledcích za čtvrté čtvrtletí 2021.

Včerejší propad o 11,55 % tak vymazal z valuace společnosti zhruba 95 miliard dolarů, z čehož o přibližně 25 % (23,75 miliard $) přišel sám Musk, který ve společnosti nadále vlastní něco okolo čtvrtiny akcií.

Uvědomuji si, že oznámit nedostatek čipů nebo posunutí zmíněných modelů vozidel kvůli problémům v dodavatelském řetězci je poněkud nezbytné, přesto si podle mě Elon mohl prozatím nechat fakt o tom, že je Optimus vlastně důležitější pro sebe 😅.

Zdroj

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Ak by bol taky genius ako ho media prezentuju, dohodol by z Hyiundaiom fuziu - zrazu by vedeli vyrabat 5x tolko tesiel a mal by aj najlepsie humanoidne roboty k dispozicii...

Nejhorší je, že ono by to pro ty automobilky vážně nebyl špatnej tah. Jen pořád nedokážou pochopit, že Tesla se všemi svými technologiemi je o několik kroků napřed a nemá cenu se je snažit dohnat. Většinou jejich pokusy o konkurovani Tesle dopadnou fakt vtipně. Minimálně staré zajeté automobilky to tak mají. Jedině snad přicházející progresivní nováčci jako Nio, Lucid, Xpeng a podobně by mohli mít šanci.

Souhlas, to by byla naprostá pecka 👍

Jo včera bylo fakt nepříjemný sledovat moji Tesla pozici 😂

Pravda, to s tím humanoidem si mohl upřímně nechat pro sebe 😅

Tak další víkend se očividně nudit nebudu 😎

Je nutné přidávat tuhle vatu?