S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Elon Musk udělal chybu, která ho bude stát biliony dolarů

Není pochyb o tom, že je Elon Musk geniálním technologickým inovátorem, přesto bychom mohli polemizovat o jeho schopnostech investora. Samozřejmě, že v průběhu života investoval chytře nejen své peníze, ale i čas a dnes je díky tomu nejbohatším člověkem na planetě, ale do ostatních společností (kromě těch jeho) tedy opravdu moc nezainvestoval. Nedávno se také vyjádřil k metaverzu a zdá se, že zaujímá velmi medvědí názor, co se potenciálu odvětví v následujících letech týče...


Jak je pravděpodobně možné poznat z mých předchozích příspěvků zde na Bulios, jsem poměrně fanouškem metaverse a jsem také přesvědčen, že se v příštích letech dočkáme raketového růstu tohoto nového odvětví a bude se jednat o možná nejlepší investici naší generace a následujícího desetiletí. 

Pokud by vás zajímaly moje důvody k tomuto přesvědčení, tak definitivně doporučuji přečíst si některé z mých předchozích příspěvků na toto téma. Ale pro jistotu se pokusím hlavní argumenty shrnout znovu v tomto příspěvku...

Metaverse: Poslední a nejdůležitější investice, kterou budete muset v životě udělat | Metaverse: 7 klíčových věcí, které z něj dělají největší investici tohoto desetiletí | 5 stále levných akcií, které se v budoucnu povezou na vlně metaverse revoluce | 3 metaverse světy, do kterých můžete zainvestovat již dnes | Nákup virtuálního pozemku v metaverse: Průvodce pro začátečníky 

Rád bych začal tím, že Elona a jeho práci upřímně obdivuji a za to co dokázal s Teslou a akcií $TSLA+1.6% mu nemůžu dostatečně poděkovat 😉, přesto s ním ohledně metaverse budoucnosti nesouhlasím a zajímal by mě na konci textu i váš názor na celou situaci. 

Moje přesvědčení o názoru Musku bude vycházet čistě z nedávno zveřejněného příspěvku na Twitteru $TWTR, ale pokud se vrátíme do minulosti, tak určitě narazíme na další příspěvky, kde si dělá z metaverse srandu.

https://twitter.com/elonmusk/status/1482495353542754308  

V příštích desetiletích má metaverze potenciál stát se mnohamiliardovou součástí světové ekonomiky, která bude otevřená všem společnostem na celém světě. A věřte mi, nechcete být za pár let tím investorem, který si bude vyčítat, že nezainvestoval. Pokud mi ale věřit nechcete, podívejte se raději na následující předpovědi analytiků: 

Například podle Bloomberg Intelligence se očekává, že trh s metaverzemi bude do roku 2024 představovat trh v hodnotě 800 miliard dolarů, což ilustruje jeho rozsáhlé vlastnosti, možnosti a technologie.

Zdroj: Bloomberg

Existují i mnohem odvážnější odhady - například analytik společnosti Morgan Stanley Brian Nowak vágně hovoří o celkovém oslovitelném trhu mezi americkými spotřebiteli v hodnotě až 8 bilionů dolarů v následujících letech. 

Podle komplexní výzkumné zprávy společnosti Market Research Future "Global Metaverse Market information by Component, Platform, Technology, Application, End Users, Region - forecast to 2030" se zase metaverse trh v roce 2020 dotkl hranice 21,91 miliardy dolarů a od roku 2021 do roku 2030 poroste tempem až neuvěřitelných 41,7 %.

V rozhovoru pro Bloomberg News v listopadu Matthew Ball, generální ředitel společnosti Epyllion, která se zabývá rizikovým kapitálem, uvedl budoucí tržní hodnotu metaverza, která tehdy možná některé diváky/čtenáře zarazila. Podle Ballových vlastních slov:

I když máte skromnější očekávání, odhady z digitální ekonomiky, internetu, mobilního internetu naznačují, že se jedná o příležitost v hodnotě 10 až 30 bilionů dolarů, která se projeví za deset nebo deset a půl roku.

To bylo jen pár býčích odhadů, které je možné na internetu dnes najít. Přesto, že se ani jeden z nich neshoduje na přesné částce, kterou má metaverze jednou dosáhnout, všechny jasně indikují extrémní růstový potenciál, který nás čeká. 

Elon podle mě dělá velkou chybu tím, že potenciál metaverse zpochybňuje a ignoruje možnost investice, která se mu jako nejbohatšímu muži na planetě nachází přímo před očima. Osobně se nemůžu dočkat, co si pro nás metaverze v následujících letech připraví a doufám, že si to jako investoři nenecháte ujít. 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Jaká je budoucnost metaverse odvětví?

Vote to see the results! 184 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Věřím, že z metavers něco bude, ale né v dohledné době. V současnosti se pořád jen někde něco hajpuje, od toho koneckonců servery jako tenhle jsou. Přimět nekompetentní lidi investovat tam, kde už chytří dávno jsou a rádi vám svoje akcie nebo tokeny za současné ceny prodají.

koukněte na ark invest etf. Plný nadhodnocených společností bez zisku s přísliby do budoucna. Udělalo to krásné zhodnocení, ale peníze od nezasvěceného retailu docházejí a smart money dělají svou práci. Tenhle opěvovaný index vidím do konce roku 50%- a to jsem optimista ohledně politiky FEDu…

Aby nedošlo k mýlce, nějaké metavers projekty také vlastním, např. mana,sandbox, ale nakupoval jsem za ceny úplně jinde. MANA 0.3$, Sandbox 0.14$ bohužel pro mne jen za drobné, ale koukněte, kde ty ceny aktuálně jsou, a to jsme na polovině hodnoty z max peaku…

Škoda že jen drobné, hned jste mohl patřit do té skupiny "kde už chytří dávno jsou a rádi vám svoje akcie nebo tokeny za současné ceny prodají" 😁. I tak ale luxusní investice 🙏

Jak prosím tě do příspěvků vložím Twitter link jako v tvém? Díky moc! 😊

stačí vložit samotný url zdroj daného postu z Twitteru a pak se mi to vždycky tady na Bulios už samo načte 😁

To samozřejmě vychází z předpokladu že Musk svoje peníze neinvestuje do něčeho stejně výnosneho což je odvážné tvrzení.

to je definitivně pravda 😄

Buzzword ala 3D TV

Tak niečo podobne sa hovorilo o VR alebo voice search a podobne že prídu trendy ktoré zarobia obrovské peniaze. Trendy je veľmi ťažké predvídať a ľudia sa často v tom aj mília. Krypto pred pár rokmi každý hejtoval, s každým komu som ho vysvetloval a nosil ho na prednášky v pararelnej polis ma vysmiali, teraz už kupil krypto aj moj 50 ročny tatko. Čiže čo sa môže stať je že nikdy metaverse nepride, lebo odhadnut to ako trend je mega tazke.

Ano to definitivní souhlas, odhadnout ten správný trend je neuvěřitelně těžké, ale ten kdo ho objeví dostatečně brzo bude zlatě odměněn 🙏

To jsou ale "prodeje"...velikost trhu se odhaduje, že bude mnohem menší. Takže ano, i když budeme vycházet ze skromnějšího a pravděpodobně rozumnějšího odhadu Bloomberg Intelligence, tak si myslím, že metaverse odvětví za pár let tento trh překoná 😄.

Upřímně tu ani nezáleží na tom jak moc se všichni analytici pletou, protože všichni víme, že i kdyby se neuvěřitelně spletli, tak nás stejně čeká růst tohoto odvětví v řádu stovek procent 😄. Nebo snad zůstane hodnota tohoto trhu na těch zhruba 20 miliardách, kde se nachází dnes? Pochybuju!

To ja vubec netusim, jen by me zajimalo jak k tomu ti analytici pristupovali a jake data si tam projektovali. Bohuzel ani na https://www.bloomberg.com/professional/blog/metaverse-may-be-800-billion-market-next-tech-platform/ toho moc nevidim. Kazdopadne je dobre tam videt to rozlozeni jiz existujicich segmentu a pripadne zastoupeni firem, ktere jiz dnes hraji zasadni roli v zabavnim prumyslu a nakupem jejich akcii asi nic nepokazite, ikdyz z metaverse nic nebude;)

V tomhle s vámi @kevinporters definitivně souhlasím 🙏

Díky 😄

O víkendu budu mít konečně trochu času, tak už vím čím ho zaplním 😁