S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Analýza Plug Power: Je vodík budoucnost dopravy nebo mrtvola?

Poslední roky patří debata o budoucnosti osobní dopravy na denní menu politiků, vědců, investorů i běžných lidí. Jedni jsou ortodoxními zastánci burácejících spalovacích motorů. Druzí téměř nábožně uctívají elektromobilitu a Elona Muska. Jenže někde vzadu stále číhá ještě třetí možnost - vodík. Je on správnou volbou? Ukázal čas a spotřebitelé, že tudy cesta nevede?

 

Společnost Plug Power $PLUG-1.2% je předním propagátorem a vývojářem vodíkových palivových článků v USA. Dosáhla již značného úspěchu, protože se stala předním dodavatelem pohonu vysokozdvižných vozíků. Vodíkové články zároveň slouží jako spolehlivý a udržitelný záložní zdroj energie, který nahrazuje baterie a dieselové generátory v telekomunikacích, dopravě a komunálních službách.

Bohužel, není vše tak růžové. Společnost Plug Power až příliš často nenaplnila svůj potenciál a svá očekávání a zklamala své investory.

Společnost Plug Power však již není tou samou společností, která byla palivovými články ještě před několika lety. Vodíkové palivové články se staly životaschopným alternativním zdrojem energie, a ne jen snem několika začínajících podnikatelů. Nastal čas, aby společnost Plug Power dostála důvěře, kterou do ní investoři vložili? Pojďme to zjistit.

Nespoléhejte na auta

Vzhledem k tomu, že elektromobily přitahují všechny titulky novin, jsou ostatní formy alternativních paliv, jako jsou vodíkové palivové články, pro většinu lidí obvykle naprosto v pozadí. Výrobci elektromobilů samozřejmě skutečně prodávají více než milion vozů ročně - jen Tesla $TSLA+5.0%  jich v roce 2021 dodala 960 000 - zatímco ostatní vozidla s alternativními zdroji paliva jsou většinou ve fázi konceptů.

V roce 2020 bylo na silnicích po celém světě celkem 38 400 elektromobilů s palivovými články (FCEV) a v tomto roce se prodalo méně než 10 000 nových FCEV. Těžko tedy hovořit o velkém zájmu.

Tento graf není moc hezký pohled. Pro investory z roku 2001 už vůbec ne.

Možná proto generální ředitel společnosti Tesly Elon Musk označil taková vozidla za "ohromující hloupost".

Jak může technologie palivových článků růst?

Osobní automobily pravděpodobně nejsou pro technologii palivových článků tou nejlepší cestou vpřed. I když se FCEV plní stejně rychle jako konvenční auta na plyn, technologie údajně není tak účinná jako baterie. Navíc existují obavy ze znečištění, které výroba vodíku způsobuje, a bude vyžadovat vybudování další rozsáhlé sítě infrastruktury, která umožní tankování.

Výrobci elektromobilů se již desítky let snaží o vybudování celostátní sítě dobíjecích míst, která teprve nedávno začala dosahovat kritického množství. Elektromobily mají také tu výhodu, že je lze připojit doma; miniaturní domácí vodíková elektrárna není tak dobře proveditelná.

Na druhou stranu se technologie palivových článků již široce prosadila v průmyslových a komerčních aplikacích a existují i další aplikace, pro které může být vodík jako zdroj paliva vhodnější.

https://www.youtube.com/watch?v=b88v-WvqzeQ

Společnost Plug pomáhá společnosti Orascom vybudovat v Egyptě největší světový projekt na výrobu zeleného vodíku a zeleného čpavku, který bude vyrábět dusíkaté hnojivo pro dceřinou společnost Orascom Fertiglobe. Společnost Plug byla také vybrána pro výstavbu největšího severoamerického projektu na výrobu zeleného vodíku ve státě New York, který bude pohánět stroje pro manipulaci s materiálem, komerční vozové parky a drony.

https://www.youtube.com/watch?v=FExpr1wRf5U

V loňském roce společnost Plug podepsala také dvě další dohody o partnerství, a to se společností SK Group, která výměnou za 10% podíl ve společnosti přinese řešení palivových článků do vozidel a čerpacích stanic v celé Jižní Koreji, a společný podnik s automobilkou Renault, který se zaměří na trh lehkých užitkových vozidel v Evropě.

Připraveni financovat budoucnost

Společnost Plug Power má něco, co mnoho jejích konkurentů nemá. Peníze, a to hodně. Společnost Plug má na svém bankovním účtu obrovskou hotovost ve výši 3,4 miliardy dolarů a dlouhodobý dluh ve výši pouhých 124 milionů dolarů. Její závazky činí 1 miliardu dolarů.

To je zásluha loňského obchodního šílenství s akciemi, které způsobilo prudký růst některých akcií, včetně akcií společnosti Plug, jejichž cena přesáhla 75 dolarů za akcii. Společnost využila této příležitosti a třikrát prodala své akcie... i když to její stávající akcionáře zatraceně rozředilo. Zároveň to společnosti Plug umožňuje využít příležitostí, které se naskytnou.

Její konkurenti mají různou míru finanční stability. Bloom Energy $BE-0.9%  má 122 milionů dolarů v hotovosti a 1,4 miliardy dolarů v celkových závazcích a dluhu, FuelCell Energy $FCEL-2.4%  má 432 milionů dolarů v hotovosti a 170 milionů dolarů v celkových závazcích a Ballard Power Systems $BLDP-2.8%  vypadá také dobře s 1,2 miliardy dolarů v hotovosti a jen 85 milionů dolarů v celkových závazcích.

Je tedy společnost Plug Power vhodná ke koupi? 

Samotný trh s palivovými články je také připraven na růst, podle jednoho z analytiků by mohl do roku 2030 vzrůst z loňských 1,1 miliardy dolarů na 300 miliard dolarů. I když takový exponenciální růst vypadá spíše jako radost analytiků z kreslení přímek, které jdou až do nebe než jako reálná možnost. Wall Street zůstává obecně optimistická. Analytici stanovili konsenzuální jednoletý výhled na 42 dolarů za akcii, tedy více než dvojnásobek současné ceny, ačkoli tento výhled je oproti dřívějším vyšším cílům mírnější.

Přestože akcie společnosti Plug Power ztratily od listopadu zhruba 55 % své hodnoty a téměř tři čtvrtiny své hodnoty od svého vrcholu, stačí, aby měli divocí analytici ohledně potenciálu vodíkových palivových článků jen částečnou pravdu. V takovém případě by Plug stála za zvážení. I přes to, že vodík nejspíš není budoucnost osobní dopravy.

Preferujete jistější volby? Tyto dvě společnosti vám zajistí extrémně vysoký pasivní příjem

Nejedná se o investiční doporučení. Jde pouze o amatérský pohled založený na analýze Riche Dupreyho

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Já osobně si myslím, že vodík má právě excelentní vlastnosti pro to, aby byl do budoucna nejrozšířenější palivo pro vše možné. Ať z hlediska fyzických nebo chemických vlastností a hlavně je ho opravdu hodně na planetě.

Přesně jak se píše - vodík rozhodně nebude budoucnost osobní dopravy. Má strašlivé množství nevýhod a vyloženě nesmyslných omezení. Dovedu si ovšem představit možnosti jeho využití v jiných oblastech. Bojím se ovšem, že 300 miliard dolarů ten trh rozhodně mít nebude.

Nemůžu než souhlasit :)