S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Věříte elektromobilitě? Dejte šanci společnosti Fisker

Tesla, Nio, Rivian a další. To vše jsou jména, která slyší investor na každém kroku. V každém z nich prý dříme nevídaný potenciál a technologická revoluce. Jenže se pořád dokola mluví jen o těch samých jménech. Co takhle zabrouzdat do méně známých vod? Už jste slyšeli o společnosti Fisker? Že ne? A přitom se jedná o velice zajímavou společnost, kterou se rozhodně vyplatí sledovat. Třeba máte možnost zachytit novou Teslu na samém počátku.

Nevím jak vám, ale mně se Fisker líbí :D

V posledních dnech se opět zvýšila volatilita akcií elektromobilů. Vyprodávaly se jak zavedené, tak i začínající společnosti. Společnost Fisker $FSR-28.2%  není výjimkou. Již dříve se pohybovaly níže, tento poslední, mnohem prudší pokles však srazil akcie FSR zpět na úroveň kolem 11 USD za akcii.

Nyní to není poprvé, co tato bývalá účelová akviziční společnost (SPAC) klesla zpět na svou počáteční cenu. Ve skutečnosti se to stalo několikrát v loňském roce, po čemž rychle následoval velký skok vzhůru. Samozřejmě není zaručeno, že tomu tak bude i tentokrát.

Řada faktorů způsobuje, že investoři jsou v současné době vůči růstovým společnostem opatrnější. Viděli jsme to u technologických akcií a nyní se to děje u akcií elektromobilů. To ukazuje na to, že se nejedná o skvělou příležitost pro investory, kteří mají více averze k riziku. Fisker totiž pravděpodobně bude i nadále volatilní. To bude platit i v budoucnu, až začne dodávat své první velké vozidlo Ocean, což je plně elektrické SUV.

Souboj titánů: Vydělá vám víc krypto nebo elektromobilita?

Pokud jste však bullish na odvětví elektromobilů a chcete po výprodeji přidat pozice do svého portfolia? Možná byste měli zvážit tuto akcii. Je možné, že trh podceňuje její šance na získání slušného podílu na masovém trhu s elektromobily pro bohaté.

Nejnovější informace o akciích FSR

Příčina posledního propadu ceny akcií Fisker je poměrně jasná. Investoři opět zanevřeli na elektromobily a obávají se, že se tento sektor stal příliš horkým a příliš rychlým. Kromě nedávného vývoje ceny však společnost pokračuje ve své činnosti. Pokračuje v zavádění svého výše zmíněného modelu Ocean, jehož výroba má být zahájena ještě letos.

Společnost představila svůj vlajkový model na listopadovém autosalonu v Los Angeles. Od té doby se ve společnosti neobjevilo příliš mnoho velkých věcí. Na další významnou novinku stále čekáme.

Ta však pravděpodobně přijde, až bude Fisker příště reportovat čtvrtletní výsledky. To je naplánováno na 16. února. V tu chvíli bude mít trh k dispozici informace, se kterými bude moci pracovat a posoudit, zda jeho zhruba 40% pokles za poslední dva měsíce nebyl přehnanou reakcí.

Akcie FSR jsou poněkud horskou dráhou

Na druhou stranu je možné, že nebudete muset čekat až do výsledků, abyste se rozhodli, zda tuto akcii koupit, nebo ne.

Nepodceňujte šance společnosti Fisker

Vzhledem k tomu, že do této oblasti vstupuje tolik výrobců automobilů, ať už zavedených, nebo pouze pokusných, může se zdát, že akcie FSR budou právě jedním z poražených. Neexistuje žádná záruka, že se jejich vozidlo stane komerčně úspěšným. Pochopitelně.

Přesto mohou být mnozí vůči této konkrétní sázce na elektromobily příliš opatrní, a to jednoduše proto, že se jedná již o druhý pokus o uvedení elektromobilu značky Fisker na trh. Někteří z vás si možná vzpomenou, že na začátku minulého desetiletí skončil v konkurzu startup na výrobu elektromobilů, který s tímto projektem ale téměř nesouvisel.

To, co se stalo se starým Fiskerem, však nemá žádný vliv na ten nový. Srovnávat tyto dva podniky je trochu jako srovnávat jablka a hrušky. Zatímco první Fisker se snažil vybudovat značku v době, kdy byly elektromobily v plenkách, tento nový podnik se snaží proniknout na trh, který je na výsluní. Prodej elektromobilů dnes stále roste rychlým tempem. Vyhlídky tohoto odvětví jsou dobré a příležitostí je dostatek.

Ještě důležitější je, že tento nový Fisker zaujímá zajímavý (a možná chytrý) přístup k rozšiřování svých aktivit. Místo aby nesl vysoké náklady a riziko spojené s budováním vlastní infrastruktury, uzavírá partnerství s již existujícím automobilovým gigantem, který mu ji poskytne. Jistě, může to být na úkor hrubých marží. Přesto by se tento přístup mohl ve zpětném pohledu vyplatit.

https://www.youtube.com/watch?v=f0-XNGJrrtc

Výstupy z akcií FSR
Fisker rozhodně není další Tesla $TSLA-1.6% . Do role možného "zabijáka Tesly" se lépe hodí jméno jako Lucid $LCID-0.4% , i když na to je ještě brzy. Upside této EV společnosti však nezávisí na tom, zda se stane špičkou v tomto oboru. I mírný úspěch může stačit k tomu, aby ji poslal zpět k jejímu minulému historickému maximu (31,96 USD za akcii).

FSR se každopádně vyplatí sledovat.

Nejedná se o investiční doporučení. Jde o amatérský pohled založený na analýze Louise Navelliera

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Jak se píše ne... zabiják Tesly to asi nebude a navíc je hodně volatilní. Ale uvidíme...