S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

100$, 250$ nebo snad 1000$? Jak vysoko se letos může vyšplhat cena Novavaxu?

Novavax by se na první pohled mohl zdát jako ideálním kandidátem na prudký růst ceny. Celosvětová potřeba vakcíny proti pandemii by teoreticky měla vyhnat cenu biotechnologické společnosti do nebes. Opak je ale pravdou. Novavax se pohybuje na velice nízkých hodnotách. Dle analytiků ale svítá na lepší časy. Nově schválená vakcína by, zdá se, mohla investorům jejich prostředky solidně zhodnotit.

 

Výrobce vakcín Novavax $NVAX+4.7%  se v poslední době propadl více než průměr trhu - jen za poslední tři měsíce o 36 %. Názory investorů na tuto biotechnologickou společnost kolísaly spolu se zprávami týkajícími se pandemie a také s tím, co chystají někteří její konkurenti na trhu s vakcínou COVID-19.

I přes nedávné problémy společnosti Novavax však Wall Street vkládá do jejích akcií velké naděje. Podle Yahoo! Finance je průměrná roční cílová cena společnosti v současné době 250 USD. Akcie společnosti Novavax se zatím obchodují za 95,22 USD. Může společnost tuto hranici dosáhnout během příštích 12 měsíců?

Pozitivní výhled

Přestože akcie společnosti Novavax byly do jisté míry ovlivněny faktory, které společnost nemohla ovlivnit, společnost se dopustila i několika vlastních chyb. Biotechnologická společnost měla již dávno požádat o povolení k mimořádnému použití (Emergency Use Authorization - EUA) v USA pro svou vakcínu COVID, NVX-CoV2373. Například na začátku roku 2021 oznámila, že by o EUA pro svého kandidáta mohla potenciálně požádat ve druhém čtvrtletí.

 

Společnost tento termín několikrát posunula, ale nakonec žádost o EUA podala v pondělí. Podle některých zpráv se společnost Novavax potýkala s problémy při výrobě své vakcíny, což je jeden z důvodů, proč se podání žádosti o regulaci opozdilo.

Ať už je důvod jakýkoli, investoři na tato zpoždění nereagovali pozitivně a určitě sehrála roli v nedávném špatném vývoji akcií. Přesto má společnost naději. Společnost Novavax nyní získala povolení EUA mimo jiné v EU, Indii a Indonésii.

Společnost Novavax letos pravděpodobně získá další regulační souhlasy pro vakcínu NVX-CoV2373 a příjmy v souvislosti s různými smlouvami, které podepsala s vládami po celém světě na dodávku milionů dávek své vakcíny. Analytici očekávají, že společnost letos zaznamená tržby ve výši 4,94 miliardy USD oproti odhadovaným 1,36 miliardy USD za fiskální rok 2021.

Ačkoli Novavax i nadále vykazuje červené číslo na výsledovce, vyšší tržby by jí mohly pomoci zaznamenat v letošním roce zisk. Analytici rovněž očekávají, že zisk na akcii společnosti v letošním roce dosáhne 26,58 USD.

Existuje obava, že by varianta omikron mohla učinit vakcínu společnosti zastaralou. Společnost Novavax však v prosinci oznámila, že existují určité důkazy o tom, že její vakcína vyvolává imunitní reakci proti omikronu. Společnost rovněž pracuje na vakcíně specifické pro omikron, stejně jako mnoho jiných lídrů na tomto trhu.

Příležitosti společnosti Novavax na trhu s vakcínami proti koronaviru by mohly přispět k jejímu letošnímu vzestupu, a to i přes její nedávné potíže.

Dokáže Novavax naplnit očekávání Wall Street?

Zde je další důvod, proč by společnost Novavax mohla být připravena na býčí vzestup. Ocenění společnosti v posledních několika měsících kleslo stejně jako její akcie. Biotechnologická společnost se v současnosti obchoduje za pouhý 1,3násobek budoucích tržeb, což je podstatně méně než před šesti měsíci. V porovnání s oceněním společnosti Moderna $MRNA-0.5% , která je jedním z lídrů v oblasti vakcín proti koronaviru, je také příznivé.

Očekávání analytiků jsou pozitivní. Ne však astronomické

Je pravda, že společnost Moderna generuje vyšší příjmy a je již zisková. Přesto společnost Novavax již dlouho nebyla tak levná, a jakmile začnou přicházet příjmy z její vakcíny proti koronaviru, akcie by mohly vzrůst. Cena 250 USD dle analytiků by ovšem znamenala růst o 201%. To se zdá býti dosti přehnané. Ozývají se dokonce hlasy o hranici 1000 USD... no co k tomu říct? 

250 dolarů se zdá být pro rok 2022 vysoké číslo, ale akcie by stále mohly být úspěšné. Cílová cena se zdá býti nastavena opravdu vysoko. Neznamená to, že ale akcie nestojí za nákup. A pro ty, kteří jsou ochotni vydržet déle než jen jeden rok, se ve společnosti skrývá více než jen její současné úsilí související s koronaviry. Její kandidát na vakcínu, NanoFlu, vakcína proti chřipce pro osoby starší 65 let, přinesla pozitivní výsledky v klíčové klinické studii.

Tento program se dostal do pozadí, protože se společnost rozhodla soustředit na NVX-CoV2373, ale po schválení by mohl dosáhnout statusu trháku. Chřipka je stále příčinou tisíců hospitalizací a úmrtí ročně, zejména u starších občanů. Společnost Novavax pracuje mimo jiné na vakcíně zaměřené na chřipku a COVID v jedné dávce.

Společnost by měla být schopna tyto programy prosadit díky nečekanému zisku, který (snad) zažije z vakcíny proti koronaviru. Tyto příležitosti spolu se skutečností, že Novavax se obchoduje za mnohem rozumnější ocenění, než tomu bylo ještě před několika měsíci, činí z této biotechnologické akcie výhodnou koupi, zejména pro ty investory, kteří jsou ochotni být trpěliví (Jako vždy :))

Další zajímavé akcie? Masivní příležitost: Tahle metaverse akcie jen čeká, až ji koupíte a vyděláte

Toto není investiční doporučení. Jde čistě o můj názor inspirovaný analýzou Prospera Bakinyho

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Tak určitě :D Moderna je asi tak 20x lepší volba

Tak rozhodně je jistější... Ale už je dávno vykoupená a ten potenciál na výrazný růst skoro určitě nemá...

1000$ je fakt přestřel, ale 250 mi nepřijde tak unreal.

No... pořád je to dost vysoko, ale pokud opravdu přijdou s funkční vakcínou tak proč ne...