S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Žádný jiný sektor nemá takovou budoucnost, jako tento. Tady jsou dvě extrémně slibné akcie

Dominik Petrnoušek
15. 1. 2023
5 min read

Minulý rok ztrestal trh v celé šíři. Tedy až na jeden sektor - energetiku. A právě jedna z jejích forem je podle obří investiční společnosti bezesporu nejlepší volbou pro investici. Zde jsou dvě konkrétní akcie, které se jim líbí!

Solární energie je podle Goldman Sachs jasnou volbou

A to není jediný důvod. Je tu totiž ještě jeden - politický.

Nedávno přijatý zákon o snížení inflace v USA může, ale nemusí mít vliv na inflaci, obsahuje však ustanovení, která budou mít jistě dopad na čistou energii, zejména na segment solární energie pro domácnosti a komerční využití.

Bankovní gigant Goldman Sachs se domnívá, že zákon je jednou z nejvýznamnějších politických změn pro sektor solární energie a skladování energie v USA a že otevírá cestu k nejméně desetiletému stabilnímu růstu instalací na všech trzích s rezidenční, komerční a komunální energií.

Při pohledu do roku 2026 tým Goldman předpokládá složenou roční míru růstu solárních instalací ve výši 18 %, což bude přinejmenším částečně podpořeno právě tímto zákonem. Jaké dvě společnosti tedy do tohoto výběru spadají? Možná to nebude až takové překvapení.

1) Array Technologies$ARRY-3.4% 

Společnost Array si vybudovala své místo na trhu díky technologii solárních trackerů, které jsou potřebné k udržení správné orientace fotovoltaických panelů vůči slunci pro maximální efektivitu.

Zisky společnosti Array byly v posledních několika letech kolísavé, ale příjmy v posledních čtyřech vykazovaných čtvrtletích neustále rostly. Poslední čtvrtletní zpráva za 3Q22 vykázala rekordní tržby společnosti ve výši 515 milionů USD, což je více než dvojnásobek oproti 192 milionům USD vykázaným ve 3Q21. Také zisk za 3Q22 byl solidně kladný, a to 19 centů na zředěnou akcii, zatímco konsenzuální odhady činily 11 centů. Na konci 3. čtvrtletí měla společnost celkový objem práce v realizovaných smlouvách a zadaných zakázkách ve výši 1,8 miliardy dolarů.

Základní hodnoty a predikce finančního zdraví. Mimochodem - už jste viděli naše nové detaily akcií?

Jedná se o další společnost, u níž se projevila okamžitá reakce akcií na nový zákon. V týdnech bezprostředně před podpisem zákona akcie ARRY vyskočily a na této úrovni se drží dodnes.

Za 6 měsíců si společnost připsala neuvěřitelných 111 %. Není to ale zdaleka její ATH.

To by mělo společnosti zajistit poptávku po jejích produktech. Solární energie totiž bude těžit z daně z přidané hodnoty na solární energii na 30 % na 10 let.

https://www.youtube.com/watch?v=sYRICEkIyZ0

First Solar $FSLR+1.5% 

Dalším tipem, na který se podíváme, je First Solar, další technologicky orientovaná firma v oblasti solární energie. Společnost je největším americkým výrobcem fotovoltaických panelů. Zaměřuje se na špičkové fotovoltaické technologie, od výroby tenkovrstvých fotovoltaických modulů v komerčním měřítku až po údržbu a recyklaci použitých panelů.

Nejnovější finanční výsledky společnosti First Solar ze třetího čtvrtletí loňského roku ukazují čisté tržby ve výši 629 milionů USD oproti 583 milionům USD o rok dříve, což představuje meziroční nárůst o 7,8 %. Společnost vykázala čistou ztrátu na akcii ve výši 46 centů, což představuje hluboký obrat oproti zisku na akcii ve výši 42 centů vykázanému ve 3Q21.

I tato společnost si připisuje šílená čísla

Navzdory prudkým ztrátám v tomto čtvrtletí by investory mohly povzbudit jiné pozitivní ukazatele. Společnost měla na konci čtvrtletí likvidní aktiva ve výši 1,9 miliardy dolarů a rekordní objem nevyřízených dodávek odpovídající 58 gigawattům.

Akcie společnosti First Solar začaly růst loni v létě, krátce před podpisem zákona, ale v době, kdy bylo jasné, že zákon bude přijat a realizován. Do konce roku 2022 vykazovaly akcie FSLR silný dvanáctiměsíční nárůst o 72 %, částečně podpořený nadšením investorů z toho, co by zákon mohl pro společnost znamenat.

Čísla společnosti vypadají takto

Při pohledu do budoucna - FSLR má v současné době v USA kapacitu zhruba 3 GW, což ji staví do pozice okamžitého příjemce daňových úlev pro výrobu v rámci inflačního zákona. FSLR očekává, že do roku 2023 dosáhne v USA kapacity až 7 GW a do roku 2025 až 10 GW.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů (YTB, SeekingAlpha). Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.