S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Mysteriózní zakladatel Satoshi Nakamoto, který vlastní 15 % všech Bitcoinů v oběhu odhalen. Tedy skoro

Kdo je Satoshi Nakamoto, zakladatel Bitcoinu a miliardář s odhadovaných měním až 40 miliard dolarů? Přece jen drží 15 % všech Bitcoinů v oběhů a má možnost potopit celý kryptoměnový trh, tak snad kryptoměnová komunita ví, o koho se jedná, nebo snad ne? Ne tak docela. Ale za posledních 12 let se nám podařilo zúžit výběr na 3 potenciální kandidáty na které se dnes společně podíváme... 


Jednou z největších záhad Bitcoinu $BTCUSD-0.2% je identita jeho zakladatele Satoshiho Nakamota. Je o něm známo opravdu jen málo. Naposledy komunikoval v dubnu 2011, dva roky po vzniku sítě.

Nakamoto je pro bitcoinový ekosystém důležitý i mimo svůj status zakladatele. Je jakousi filosofickou postavou a často se na něj odvolávají zastánci kryptoměn, kteří diskutují o budoucnosti vývoje Bitcoinu. 

Například obě strany ve sporném forku Bitcoinu Cash (který je sám forkem původního bitcoinového blockchainu) tvrdily, že prosazují Nakamotovu původní vizi této měny.

V bitcoinových peněženkách spojených s Nakamotem se nachází zhruba 1,2 milionu bitcoinů. Vzhledem k tomu, že se jednou vytěží jen 21 milionů bitcoinů, mají Nakamotovy podíly potenciál výrazně ovlivnit jeho cenu, pokud a kdy se s nimi bude obchodovat.

O tom jsem už psal ve včerejším příspěvku zde: Tahle kryptoměnová velryba by mohla zítra poslat Bitcoin na 5 000 dolarů za kus

Navzdory četným snahám o odhalení jeho identity se Nakamoto ukázal jako nepolapitelný. Bylo navrženo několik osob, ale u žádné se nepodařilo nade vší pochybnost prokázat, že je Satoshi Nakamoto. Zde jsou ale tři hlavní kandidáti:

Dorian Nakamoto 

To byl pravděpodobně nejznámější pokus o odhalení zakladatele Bitcoinu. Časopis Newsweek v březnu 2014 označil Doriana Nakamota za tvůrce měny. Zveřejnění článku vyvolalo v kryptoměnové i širší technologické komunitě pozdvižení, protože to bylo poprvé, kdy se mainstreamová publikace pokusila zjistit totožnost tvůrce Bitcoinu.


Newsweek tvrdil, že mezi Satoshim Nakamotem a Dorianem Nakamotem existuje několik podobností. Například oba údajně zastávali libertariánské sklony a měli vazbu na Japonsko. 

(Dorian, který vystudoval fyziku na Kalifornské polytechnice a pracoval na tajných obranných projektech, je Američan japonského původu). Autor článku také tvrdil, že Nakamoto prohlásil, že se "již" na bitcoinu nepodílí a že jej "předal" jiným lidem.

Dorian Nakamoto později tuto citaci popřel a tvrdil, že otázku špatně pochopil. Agentuře Associated Press řekl: "Nemám s tím nic společného." Největší chybou časopisu bylo zveřejnění fotografie Nakamotova domu. 

Zběžným vyhledáním obrázků by se jeho poloha dala snadno odhalit. Přestože mnozí nevěřili, že Dorian Nakamoto je zakladatelem Bitcoinu, kryptoměnová komunita byla zděšena, že bylo narušeno jeho soukromí.

Přesto mediální cirkus nebyl pro Doriana Nakamota bez zisku. Online kampaň vybrala jeho jménem více než 100 bitcoinů. Fond byl způsobem, jakým bitcoinová komunita vyjádřila "díky" 😂. 

Craig Wright

Osoby podezřelé z toho, že jsou Satoshi Nakamoto, většinou toto tvrzení popíraly nebo mlčely. To však nebyl případ australského vědce Craiga Wrighta. V prosinci 2015 napsal časopis Wired o Wrightovi profil, v němž tvrdil, že "získal dosud nejsilnější důkaz o skutečné identitě Satoshiho Nakamota". 


Článek informoval o Wrightově vystoupení přes Skype na letošní Bitcoin Investor's Conference v Las Vegas. Když byl Wright dotázán na své pověření, prohlásil, že je "od všeho trochu". 

Vyjmenoval své tituly, včetně magisterského titulu ze statistiky a dvou doktorátů. Řekl také: "Vím, že je to tak, jak říkáte: Zabývám se tím vším už dlouhou dobu .....Snažím se držet při zemi."

Důkazy časopisu Wired sestávaly z odkazů na "článek o kryptoměnách" na Wrightově blogu, který se objevil několik měsíců předtím, než se začal šířit whitepaper o Bitcoinech. 

Kromě toho unikly e-maily a korespondence s Wrightovým právníkem, které odkazovaly na "distribuovanou knihu P2P". Kromě toho unikly přepisy schůzek s právníky a daňovými úředníky, které citovaly jeho slova: 

"Snažil jsem se ze všech sil skrýt skutečnost, že Bitcoin provozuji od roku 2009. Myslím si, že na konci se to dozví půlka světa, sakra. "

Tato tvrzení byla brzy zpochybněna. Wired navázal na svou zprávu a upozornil na několik nesrovnalostí ve Wrightově příběhu. Například se ukázalo, že blogové záznamy byly datovány zpětně.

Důkazy také naznačovaly, že veřejné šifrovací klíče spojené se Satoshim Nakamotem byly rovněž datovány zpětně. Dokonce i spoluzakladatel Etherea $ETHUSD+0.2% Vitalik Buterin, který je jinak vůči politice ve světě kryptoměn zdrženlivý, vystoupil proti Wrightovi a veřejně ho označil za podvodníka.

https://twitter.com/BGXBlockchain/status/982625318463819777 

Wright se však kritikou nenechal vyvést z míry a mediální pozornost využil k tomu, aby si v kryptoměnové komunitě vydobyl významnou roli. Vedl kontroverzní fork Bitcoinu Cash a vytvořil tak Bitcoin SV

Nick Szabo 

Nick Szabo je počítačový inženýr a odborník na právo. Je mu připisována zásluha za průkopnický koncept inteligentních smluv v článku z roku 1996. V roce 2008 vytvořil koncept decentralizované měny, kterou nazval Bit Gold, předchůdce Bitcoinu $BTCUSD-0.2%


Bit Gold popsal jako "protokol, pomocí něhož by bylo možné online vytvářet nezfalšovatelné nákladné bity s minimální závislostí na důvěryhodných třetích stranách". Jedná se o podobný koncept jako u Bitcoinu, kdy řada bitů vytvořených sítí počítačů bez vedoucího ověřuje a potvrzuje transakce.

Autor Dominic Frisby ve své knize Bitcoin: The Future of Money (Bitcoin: Budoucnost peněz) uvádí argumenty, že Nick Szabo je Satoshi Nakamoto. Frisby se poradil s odborníkem na stylometrii, který dospěl k závěru, že Szaboův styl psaní je podobný známým Satoshiho textům.

https://twitter.com/feeonline/status/615221631057657856 

Dalším vodítkem je, že Szabo i Satoshi odkazují na ekonoma Carla Mengera. Kromě toho se Frisby dozvěděl, že Szabo pracoval pro DigiCash, což byl raný pokus o zavedení kryptoměn do digitálních plateb. V autorových očích to silně naznačovalo, že Nick Szabo je Satoshi Nakamoto.

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Tak kdo to podle vás je?

Vote to see the results! 446 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

A co Hal Finney? Tomu věřím já. Tento pán bohužel již zemřel

Ano, ten mi na seznamu rozhodně chybí 😄

Chápu, že je to vděčné téma, ale bohužel už bylo popsáno tolikrát, že už zaujmou jen velmi kvalitní a originální názory. Ale hlavně si myslím, že dnes je ta komunita okolo tak silná, že na Satoshim už tolik nezáleží a mnozí už ani netouží vědět kdo to je/byl. Za mě jeden z favoritů je Hal Finney, ale přikláním se k tomu, že to mohlo být více lidí.

po tomto týdnu definitivně končím s bulios. Úroveň level žumpa. Samý clickbait. Škoda. Na začátku to vypadalo slusně.

Partner

Sorry ale tyhle názory jsou totálně přehnaný. Skončil jsi úplně stejně s Twitterem, Linkedinem nebo Facebookem? Bulios je prostě komunitní platforma a to že někteří uživatelé jsou trochu akčnější k otevřené sítí patří. Pomalu tu vznikají nové skupiny, přidávají se tisíce uživatelů, každý si tu najde to svoje.

Ano skončil. Komunitní platforma beru👍 ale pak je tu někdo, kdo to má někam směrovat. A pokud tato osoba honí uživatele aby měl co nejvíc prokliků na web a každý mail začíná clickbaitem a článkem o ničem tak mi to absolutně nezajímá.

musím souhlasit, za mě byl vrchol článek s nadpisem: Tahle kryptoměnová velryba by mohla zítra poslat Bitcoin na 5 000 dolarů za kus. Asi tuším co tím chtěl básník říct, ale slovo zítra tam prostě nemá co dělat

Adam Back

Ted jsem si o něm něco málo přečetl 😄 a docela to na něj také sedí 🤔

Elon Musk 100% 😁

At už to byl kdokoliv, tak udělal akorát chybu proboha 🤦‍♂️

Je to určitě ELON, kdo jiný 😂

taky jsem si říkala, že to na něj docela sedí 😅

Ale no tak dobře... já se přiznám 😂