S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Analýza Alphabetu: stihněte nákup akcií ještě před jednou důležitou událostí

Alphabet je mateřskou společností vyhledávače Google, YouTube a mnoha dalších firem. Služby této společnosti používáme dennodenně, zasahují do našich životů do takové míry, že si to možná ani nedokážeme představit. To je i důvodem, proč má Alphabet tržní kapitalizaci dva biliony dolarů a je třetí největší společností v USA. Je prostě všude. Pojďme se podívat blíže na tohoto obra akciového trhu, jehož akcie se budou tento rok štěpit. Což může být výborná příležitost ke koupi cenných papírů.

 

Během své zprávy o výsledcích za čtvrté čtvrtletí vydané 1. února společnost Alphabet $GOOGL+1.1%  oznámila ohromující tržby ve výši 75 miliard dolarů za čtvrtletí a 257 miliard dolarů za celý rok. Tato ohromující čísla jsou ještě šílenější, když se vezme v úvahu 32% čtvrtletní a 41% meziroční tempo růstu.

Přesto tyto fantastické výsledky byly zastíněni oznámením o rozdělení akcií v poměru 20 ku 1. Akcie v hodnotě téměř 2900 dolarů se po svátku 4. července 2022 začnou obchodovat za cenu kolem 145 dolarů. Ačkoli rozdělení akcií nemá vliv na podnikání, akciím se po oznámení rozdělení často daří - stačí se podívat na výsledky společností Tesla $TSLA+1.6% a Apple $AAPL+0.0% během srpna 2020 poté, co každá z nich oznámila rozdělení.

výkonnost Applu a Tesly při rozdělení akcií, zdroj: Yahoo Finance

I přes tento potenciální katalyzátor se domnívám, že existují tři silnější důvody, proč by investoři měli zvážit nákup akcií již nyní.

1. Zásoby a tvorba hotovosti

K 31. prosinci 2021 měla společnost Alphabet ve své rozvaze dechberoucích 139,6 miliardy dolarů v hotovosti a obchodovatelných cenných papírech a pouhých 14,9 miliardy dolarů dluhu. To, že má společnost Alphabet k dispozici válečnou zásobu, jí umožňuje nakupovat, co se jí zachce. Během konferenčního hovoru za 4. čtvrtletí se generální ředitel Sundar Pichai zmínil o tom, že se zabývá blockchainovým řešením pro Web3 (které by mohlo pohánět metaverse)

Pokud Alphabet utratí i polovinu své hotovosti na akvizici, investoři by se neměli bát; Alphabet prostě příští rok vygeneruje více. V průběhu roku 2021 Alphabet přeměnil 67 miliard dolarů ze svých 257 miliard dolarů příjmů na volný peněžní tok. Pokud peníze neutratí za akvizice, může vedení odkoupit další akcie - v průběhu roku 2021 odkoupilo 50 miliard dolarů. Bez ohledu na to, jak se vedení rozhodne, je společnost Alphabet díky zásobě a tvorbě hotovosti fantastickou investicí.

2. Cloud Googlu se začíná drát do popředí

V boji o prvenství v oblasti cloud computingu Google zatím nepřekonal náskok Amazon Web Services a Microsoft Azure. Google Cloud však zdaleka není nevýrazným segmentem. Během čtvrtého čtvrtletí vzrostly jeho čtvrtletní tržby meziročně o 45 % na 5,5 miliardy dolarů a v průběhu roku 2021 se zvyšovaly o 47 %. Google Cloud sice stále prodělával 890 milionů dolarů, ale velkou část lze přičíst nákladům spojeným s rozšiřováním serverové infrastruktury - což ukazuje, že Alphabet svou cloudovou nabídku nevzdal.

Ačkoli Google Cloud možná nikdy nepředstihne Azure nebo AWS, obchody, které Alphabet zaznamenal během 4. čtvrtletí, by měly dát investorům naději. Vedení společnosti během konferenčního hovoru za 4. čtvrtletí uvedlo, že "objem nevyřízených zakázek vzrostl o 70 % na 51 miliard USD, z čehož většinu lze připsat službě Google Cloud". Kromě toho zaznamenalo 80% nárůst objemu obchodů a 65% nárůst obchodů nad 1 miliardu dolarů. Google Cloud nabírá na obrátkách a investoři by kvůli tomu měli zvážit vlastnictví akcií společnosti Alphabet.

výkonnost akcií Alphabet za poslední rok, zdroj: Google

3. Google a YouTube jsou lídry ve své kategorii

Společnost Alphabet vlastní dva podniky s šíleným podílem na trhu ve svých kategoriích.

SegmentPodíl na trhu
Vyhledávač Google86%
YouTube76%

Zdroj dat: Zdroj: Statista a Datanyze.

Vzhledem k jejich dominantnímu postavení utrácejí inzerenti na těchto platformách velké částky.

SegmentPříjmy za 4. čtvrtletí 2021Meziroční růst
Vyhledávání Google43,3 miliardy dolarů36%
Reklamy na YouTube8,6 miliardy dolarů25%

Zdroj: Alphabet. YOY znamená (meziročně)

Celkově reklamní segment společnosti Alphabet přinesl 61,2 miliardy dolarů a po přičtení divize Google Network vzrostl o 33 %. Tato čísla jsou kolem roku 2020, kdy byly příjmy potlačeny COVID, a čísla růstu nebudou v průběhu roku 2022 tak působivá. Reklama však v dohledné době nezmizí.

V kombinaci se segmentem "Google ostatní" dosáhla divize služeb provozní marže 37 % a zůstala jediným ziskovým segmentem v rámci společnosti Alphabet. Díky reklamě se v centrále společnosti Alphabet svítí a kvůli dvěma prémiovým reklamním platformám by investoři měli mít o budoucnosti těchto dvou segmentů jistotu.

Alphabet se obchoduje za atraktivní P/E ratio 26 - což není na společnost s 32% růstem tržeb vůbec špatné.

Na závěr

Další důvod pro koupi akcie může být také zájem Alphabetu o virtuální realitu a jeho investice v ní, o čemž vznikl i článek: Díky virtuální realitě vyletí těchto pět akcií vzhůru.
Přestože se tedy cena této společnosti nachází blízko svého historického maxima, stojí nákup akcie za zvážení.

Upozornění: Autorem analýzy je Keithen Drury, nejsem profesionální investor. Nejedná se o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Přihlášení do Buliosu

Přihlas se a sleduj své oblíbené akcie, vytvářej portfolio a diskutuj s ostatními


Nemáš účet? Zaregistruj se

za něco málo bych mohl nakoupit;)

Vždycky mě u $GOOGL+1.1% odrazovala ta cena za jednu akcii, to je stejný jak s $AMZN+0.6%

No asi to dělají dobře, ty čísla nelžou:)..snad:D

V tomhle bych jim věřil :)