S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Víte, co nevíte o aktuální situaci na akciovém trhu? Tohle vás může stát vaše tvrdě vydřené peníze

Mimořádné pohyby akcií velkých technologických firem v reakci na malé změny v jejich výnosech ukazují, na jak bláznivém trhu se nacházíme. Nejistota ohledně budoucnosti ekonomiky obecně a technologického sektoru zvláště je extrémně vysoká. Zkrátka nikdo nic neví. V současné chvíli je na trhu hned několik zásadních faktorů zvyšujících nejistotu investorů. Pojďme si je představit.

 

 

Největší pohyby, pokud jde o dolarovou hodnotu, zaznamenaly společnosti Meta $FB+0.5% (Facebook -jako takový ve čtvrtek ztratil za jeden den nejvíce tržní hodnoty ze všech amerických společností vůbec) a Amazon $AMZN+0.6%  (který v pátek zaznamenal největší nárůst tržní hodnoty ze všech amerických společností vůbec). Nejistota je obrovská, ale existují společné nitky, které spojují jejich pohyby s dalšími velkými cenovými výkyvy v této výsledkové sezóně.

Meta $FB+0.5% , Amazon $AMZN+0.6% , Snap $SNAP+0.2% , Paypal $PYPL+0.6% , Netflix $NFLX+1.7%  a Spotify $SPOT+1.6% patřily k těm, které zaznamenaly výrazné pohyby částečně proto, že mají prémiové ocenění založené na očekávání dlouhodobého růstu. Relativně malé změny odhadu tempa tohoto růstu mají dnes velmi velký dopad na jejich hodnotu, protože velká část jejich potenciálu zisku leží daleko v budoucnosti.

Rozsah těchto pohybů je však velký také proto, že investoři se potýkají s velkými neznámými, z nichž každá může akcie silně zasáhnout. Zde jsou tři nejdůležitější:

1. neznámá - srazí inflace marže?

Společnosti se potýkají s prudce rostoucími vstupními náklady, přičemž výrobní ceny rostou ještě rychleji než spotřebitelská inflace, která je sama o sobě nejvyšší od roku 1982. Investoři se pozorně zaměřují na to, které podniky mají sílu zvýšit ceny, aby kompenzovaly vyšší náklady. V pátek se akcie společnosti Clorox propadly o 14 %, což byl nejhorší propad v rámci indexu S&P 500, z velké části kvůli obavám před rostoucími náklady. Amazon vzrostl o 14 % částečně proto, že jeho plánované zvýšení ceny předplatného Prime investory ujistilo, že může kompenzovat prudce rostoucí náklady na doručování a pracovní sílu.

2. neznámá - zmizí covidové zisky?

Lockdowny urychlily přechod na mnoho online služeb, ale některé se ukazují jen jako dočasné. Nikdo nechce dopadnout jako společnost Peloton Interactive $PTON+0.8% ,jejíž domácí cyklistické vybavení se ukázalo jako hůře prodejné, když mají zákazníci na výběr venkovní aktivity, a jejíž akcie ztratily tři čtvrtiny své hodnoty od svého vrcholu před rokem. Důvodem velkého propadu Netflixu po jeho výsledcích byl zčásti i fakt, že se ukázalo, že lidé dávají přednost skutečnému životu před domácími virtuálními kratochvílemi; podobně se propadl prodej dezinfekčních prostředků Clorox a zpomalil se růst společnosti PayPal.

3. neznámá - sežerou se technologičtí giganti navzájem?

Jedním z nejatraktivnějších rysů předních společností působících v oblasti online platforem je velikostní převaha. Tu jim takzvané "síťové efekty". Lidé používají Facebook, protože ho používají jiní lidé, takže ho musí používat všichni. Až na to, že ne tak úplně. Akcie společnosti Meta se ve čtvrtek propadly o 26 % především proto, že ji TikTok poráží v soutěži o mladé diváky. Amazon a Apple situaci Mety ještě zhoršily, Amazon proto, že rychlým tempem láká dolary z reklamy, Apple tím, že změnil nastavení ochrany soukromí, s čímž se Facebook potýká.

https://www.youtube.com/watch?v=b9IvjHgIJUA

Konkurence již zasáhla několik dalších technologických gigantů. Netflix musí vynakládat velké prostředky, aby si udržel svou pozici ve válce o streamování se službami Amazon, Disney $DIS-0.1% , Comcast a dalšími. Společnost Uber Technologies $UBER-0.6%  získala v oblasti online taxislužeb náskok, ale ukázalo se, že jde o snadno okopírovatelný model, a po celém světě vzniklo mnoho dalších služeb, které soupeří o zákazníky i řidiče. Tento model je v oblasti technologií standardní: Microsoft $MSFT-0.2% už dávno ztratil svůj virtuální monopol v oblasti operačních systémů a softwaru pro zpracování textu, zatímco dominance IBM $IBM+0.1% v oblasti počítačového hardwaru je dávnou historií.

Bojištěm budoucnosti jsou cloud computing a samořízená auta a konkurence je ostrá. Zatím nic nenasvědčuje zpomalení toku peněz, které z cloudu dojí společnosti Amazon, Microsoft a v menší míře i Alphabet $GOOG+1.1% . Všechny do něj navíc mohutně investují.

Skutečná samořídící auta zatím nejsou na prodej, ale Alphabet, Apple $AAPL+0.0%  a Tesla $TSLA+1.6%  vynakládají velké prostředky na vývoj.. Do této oblasti se zapojily společnosti Amazon a Intel a pokrok učinila i řada tradičních výrobců automobilů. Ten, kdo to rozlouskne jako první, by mohl získat velký náskok a zasloužil by si velké ocenění, ale konkurence i regulace by ho jistě pronásledovaly.

Názor analytiků: Je teď ideální čas udělat exkluzivní nákupy a vydělat balík?

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o můj názor na základě analýzy Jamese Mackintoshe

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Hezké shrnutí!

Díky :)