S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Analýza Amazonu: je teď vhodná doba na nákup akcií?

Amazon před nedávnem zveřejnil své čtvrtlení výsledky. Oznámení za poslední kvartál plní titulky novin, bývá často doprovázeno pohyby cen akcií, analytici porovnávají výsledky s predikcemi. A investoři se rozhodují, jestli se nechají nějak těmito událostmi ovlivnit. Připravte se na hru s čísly, podíváme se totiž se na analýzu Amazonu.

 

Společnost ve své zprávě za 4. čtvrtletí vykázala upravený zisk ve výši 27,75 dolarů na akcii, čímž překonala konsensuální odhad o 3,61 dolarů, protože se jí podařilo lépe než očekávaně kontrolovat mzdové a dodavatelské náklady a zaznamenala zisky v oblasti cloud computingu a reklamy.

Tržby ve výši 137,7 miliardy dolarů byly mírně pod odhady 137,4 miliardy dolarů. Přesto akcie Amazonu $AMZN+0.6% v reakci na ně vzrostly o 13,5 %.

"Amazon dosáhl slušných výsledků za čtvrté čtvrtletí, přičemž výjimečný výkon podala služba Amazon Web Services, a zároveň vydal dostatečně dobrý výhled pro první čtvrtletí tohoto roku," napsal ve zprávě klientům analytik společnosti Monness Crespi Hardt Brian White. "Věříme, že v roce 2022 má společnost Amazon nadále potenciál zlepšit své postavení."

White zvýšil cílovou cenu pro akcie Amazonu na 4 500 s doporučením koupit.

Gigant v oblasti elektronického obchodování rovněž uvedl, že čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí zahrnoval zisk z ocenění ve výši 11,8 miliardy dolarů před zdaněním zahrnutý do neprovozních výnosů z investice do výrobce elektrických nákladních automobilů Rivian Automotive $RIVN+3.7%.

Amazon Web Services, jednotka společnosti zabývající se cloud computingem, vykázala tržby ve výši 17,8 miliardy dolarů, což představuje 40% nárůst a překonání odhadů ve výši 17,4 miliardy dolarů.

Spousta příležitostí k růstu

"Během prázdnin jsme zaznamenali vyšší náklady způsobené nedostatkem pracovních sil a inflačními tlaky, přičemž tyto problémy přetrvávaly i v prvním čtvrtletí kvůli omikronu," uvedl v prohlášení šéf společnosti Andy Jassy. "Navzdory těmto krátkodobým problémům jsme i nadále optimističtí a nadšení z byznysu, jak se postupně dostáváme z pandemie."

Amazon vstoupil do roku 2021 se spoustou velkých růstových příležitostí. Patřily mezi ně plány na rozšíření programu virtuální zdravotní péče po celých Spojených státech, rozšiřuje také svůj obchod s léky na předpis.

Pokud Amazon dokáže poskytovat efektivnější služby zdravotní péče, má obrovský potenciál pro pohon svého růstového motoru - a tím i akcií Amazonu. Zdravotní péče nyní tvoří téměř pětinu americké ekonomiky.

Dalším důvodem růstu Amazonu v roce 2021 byla reklama. Při hledání produktu začíná přibližně polovina Američanů své hledání na Amazonu. Více vyhledávání přitahuje více inzerentů. A protože Covid-19 způsobil, že více spotřebitelů nakupuje online, bude to růst reklamy Amazonu udržovat v chodu. Tržby z reklamy ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly o 32 % na 9,7 miliardy dolarů.

Na závěr

Kolem Amazonu kolují dále zprávy, že má zájem o koupi Pelotonu, společnosti zabývající se cvičebním vybavením: Kdo koupí Peloton? Amazon, Apple nebo někdo úplně jiný?.

Trh je v současnosti obrovsky volatilní, což platí pro technologický sektor, jehož je Amazon součástí, dvojnásob. Výkyvy až o 14 % už investoři mohli sledovat a to právě v případě této společnosti. Pokud jste tedy ochotni podstoupit rizika volatility, máte jasný plán, ze kterého nehodláte ucuknout a věříte v neoddiskutovatelnou sílu Amazonu, tak se zaměřte na tuto akcii blíže.

Upozornění: Autorem analýzy je Brian Deagon, nejsem profesionální investor. Nejedná se o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Strasně volatilní, teď je nejhorší doba podle mne 🤷‍♂️

Nebo taky nejlepší 🤔😀

těch 14 % bylo solidních:D

něco málo v $AMZN+0.6% mám 👍