S&P 500 ^GSPC 5,101.62 +1.05%
Alphabet GOOG $173.79 +10.03%
Nvidia NVDA $867.62 +5.00%
Amazon AMZN $179.41 +3.31%
Microsoft MSFT $409.23 +2.55%
Meta META $438.37 -0.68%
Tesla TSLA $171.05 +0.51%
Apple AAPL $170.54 +0.38%

Ultra růstové akcie? Ano, ale opatrně

Investoři se často nechají strhnout davem, přitahují se navzájem k těm nejžhavějším akciím. Těm méně populárním se klidně vyhýbají. Extrémně populární akcie však nemusí být nutně těmi nejlepšími investicemi - a investoři by měli být opatrní a před jejich nákupem provést vlastní analýzu. Ostatně jako vždycky u všeho. Pojďme zvážit pro a proti pěti extrémně žhavých titulů.

U každé investice je třeba zvážit pro a proti

 

Zde upozorním na pět populárních růstových akcií, které si na tomto volatilním trhu zaslouží zdravou dávku skepse potenciálních investorů:

1. Lucid $LCID+2.0% 

Společnost Lucid je často nazývána "příští Teslou", protože její generální ředitel a inženýr Peter Rawlinson dříve pracoval na Modelu S společnosti Tesla $TSLA+0.5% . Její debutový vůz, sedan Lucid Air, také dokáže ujet až 520 mil na jedno nabití - což překonává Model S Long Range společnosti Tesla o zhruba 100 mil.

Společnost Lucid zatím nedodala mnoho vozidel, ale očekává, že v roce 2022 dosáhne 20 000 kusů a do roku 2030 až 500 000 kusů. Společnost Lucid je však již nyní oceněna na nesmysl. S tržní kapitalizací 44,4 miliardy dolarů, což je dvacetinásobek 2,2 miliardy dolarů příjmů, které očekává v roce 2022, a zůstává hluboce ztrátová.

 

Jakékoli zpoždění výroby, stažení z trhu nebo konkurence by proto mohly tuto spekulativní akcii snadno zničit - investoři by proto měli postupovat opatrně.

2. Snowflake $SNOW+4.0% 

Cloudové služby společnosti Snowflake v oblasti datových skladů ukládají, agregují a organizují data společností pro aplikace třetích stran. Její tempo růstu je explozivní: ve fiskálním roce 2021 se její tržby zvýšily o 124 % a v prvních devíti měsících fiskálního roku 2022 vzrostly meziročně o dalších 108 %.

 

Třetí čtvrtletí zakončila s 5 416 zákazníky, což představuje 52% nárůst oproti předchozímu roku, s ohromující mírou udržení čistých příjmů ve výši 173 %. Očekává také, že její roční příjmy z produktů porostou v období od fiskálního roku 2021 do fiskálního roku 2029 neuvěřitelnou složenou roční mírou růstu (CAGR) ve výši 43,6 %.

Společnost Snowflake je však stále ztrátová a její akcie se obchodují za pětinásobek tržeb v příštím roce. To není až tak špatné. Tyto slabé stránky z ní však do jisté míry stále dělají velmi rizikovou akcii na trhu s rostoucí inflací a vyššími úrokovými sazbami.

3. Shopify  $SHOP+0.8% 

Růst společnosti Shopify se v roce 2020 zrychlil, protože pandemie donutila menší podniky posílit vlastní e-commerce. Její tržby v roce 2020 vyskočily o 86 % a v prvních devíti měsících roku 2021 pak meziročně vzrostly o dalších 66 %, a to i přesto, že se znovu otevřelo více kamenných obchodů.

Společnost Shopify také v roce 2020 dosáhla celoročního zisku oproti čisté ztrátě v roce 2019 a v prvních devíti měsících roku 2021 její čistý zisk meziročně vzrostl téměř 17krát. Tento růst naznačuje, že stále existuje obrovský trh pro podniky, které se nechtějí připojit k velkému tržišti třetích stran, jako je Amazon $AMZN+3.3% .

 

Dlouhodobé vyhlídky společnosti Shopify vypadají stále dobře, ale investoři by měli být opatrní, protože se stále obchoduje na 156násobku!!! forward zisku a 14násobku tržeb v příštím roce - a to i poté, co cena jejích akcií za poslední tři měsíce klesla o více než 40 %.

4. Roblox $RBLX+1.7% 

Platforma Roblox, která umožňuje svým uživatelům vytvářet a zpeněžovat jednoduché hry založené na blocích pro sebe navzájem, během pandemie prudce vzrostla na popularitě, protože více dětí zůstávalo delší dobu doma. Stala se také atraktivní "metaverzí", protože společnosti jako Nike $NKE+0.7% na této platformě spustily virtuální světy.

Tržby společnosti Roblox v roce 2020 vyskočily o 82 % a v prvních devíti měsících roku 2021 se vzepřely medvědím očekáváním o zpomalení po ukončení provozu díky 120% meziročnímu růstu tržeb. Počet jejích denních aktivních uživatelů se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 31 % na 47,3 milionu.

 

Tato tempa růstu jsou impozantní, ale čisté ztráty Robloxu se stále zvyšují. Není jasné, zda se jeho hlavní publikum uživatelů z řad teenagerů udrží, až zestárnou. A jeho akcie nejsou za 11 násobek tržeb v příštím roce až tak výhodnou koupí - takže investoři by měli před nákupem této horké akcie pečlivě zvážit všechna pro a proti.

5. Zoom Video Communications $ZM+1.0% 

Značka Zoom se během pandemie stala synonymem pro videohovory. Její tržby ve fiskálním roce 2021 vzrostly o 326 %, ale v prvních devíti měsících fiskálního roku 2022 se její meziroční růst zpomalil na 71 %, protože došlo k uvolnění opatření.

 

Společnost Zoom je zisková, ale její pokračující zpomalování, silná konkurence ze strany Teams od Microsoftu a dalších videokonferenčních platforem a neúspěšný pokus o koupi Five9 v loňském roce způsobují, že se investoři akciím vyhýbají.

Akcie Zoomu se mohou zdát historicky levné při 30násobku budoucích zisků a 9násobku tržeb v příštím roce, ale obchodují se se slevou, protože jejich výhled je příliš nejasný. Společnost Zoom by nakonec mohla rozšířit svůj příkop uvedením dalších služeb a specializovaných hardwarových zařízení, ale tyto strategie se zatím neosvědčily - což z ní činí relativně rizikovou akcii na tomto neklidném trhu.

Analýza dvou silně podhodnocených akcií, které vám můžou přinést masivní zhodnocení

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o můj názor na základě analýzy Lea Suna.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Ani jednu by som nekupoval,  $ZM+1.0% kvôli biznisu, $RBLX+1.7% kvôli hodnote a profitabilite, $SHOP+0.8% stále drahá pre mňa, $LCID+2.0% kvôli hodnote a profitabilite + veľa lepších spoločnosti v EV sektore, $SNOW+4.0% - jediná zo zoznamu, ktorú by som chcel ale nie za túto cenu :)

Nejde než souhlasit. Třikrát měř, jednou řež

Svatá pravda! Všeho s rozumem