S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Bitcoin HODLeři pozor: Vaše peníze jsou očividně ve špatné kryptoměně

Revoluční decentralizovaná měna, která jednou změní svět. To jsou slova, která v dnešní době používá téměř každý druhý bitcoinový investor, ve snaze ospravedlnit a obhájit svou investici ostatním. I přesto, že je Bitcoin jako první kryptoměna vůbec průkopníkem tohoto lukrativního odvětví, možná přece jen existují výrazně lepší kryptoměnové investice do kterých byste měli uložit váš kapitál. Zejména tedy jedna na kterou se dnes společně podíváme. 


Bitcoin $BTCUSD+0.2% a Ethereum se ve světě kryptoměn tyčí nad všemi ostatními. Na tyto dva digitální tokeny dnes připadá tržní hodnota více než 1,3 bilionu dolarů, což je zhruba polovina celkové hodnoty všech kryptoměn na světě.

Bitcoin má jako původní kryptoměna výhodu prvního hráče a je největší kryptoměnou na světě s tržní kapitalizací přibližně 900 miliard dolarů, což je dvakrát více než u Etherea $ETHUSD+0.4%. Možná vás však překvapí, že Ethereum v roce 2021 Bitcoin absolutně rozdrtilo.

Cena Etherea vzrostla o více než 400 %, zatímco cena Bitcoinu zhruba o 70 %.

Důvodů, proč Ethereum v roce 2021 dominovalo Bitcoinu, je celá řada, včetně nástupu nezaměnitelných tokenů (NFT), a zdá se, že tyto trendy se v roce 2022 jen zrychlí. Podle mě existují 3 hlavní důvody, proč je letos Ethereum mnohem lepší investice než Bitcoin. Na ty se ted společně podíváme.

Ethereum je užitečnější

Původním příslibem Bitcoinu $BTCUSD+0.2% bylo, že půjde o digitální měnu, kterou nebude kontrolovat centrální vláda ani žádná jiná instituce. Zatímco Bitcoin získal široké přijetí jako investice, jeho pokrok jako alternativní měny byl rozhodně pomalejší. 

V současné době Bitcoin přijímá přibližně 15 000 podniků na světě. To může znít jako hodně, ale je to jen asi 1 z každých 10 000 ze stovek milionů podniků na světě. Ethereum není reálnými podniky přijímáno v takové míře jako Bitcoin, ale je lídrem v oblasti, kde se kryptoměny prosazují - v metaverzu, NFT a s dalších reálných aplikací.

Ve skutečnosti se Ethereum $ETHUSD+0.4% stalo de facto prostředkem pro nákup a prodej NFT tokenů, protože jeho blockchain umožňuje uzavírání chytrých smluv, zatímco u Bitcoinu tomu tak není 😄. Ethereum bylo navrženo tak, aby podporovalo inteligentní kontrakty, které automaticky provádějí transakce bez pomoci zprostředkovatele. 

https://www.youtube.com/watch?v=bDiVMhLN2e0 

Ethereum přitahuje více vývojářů

Ve světě technologií je zájem vývojářů často předním ukazatelem toho, kam se technologie ubírá. Technologie nebo platforma s největším počtem vývojářů má tendenci dlouhodobě vítězit, protože přilákání vývojářů vede k pozitivnímu cyklu přilákání dalších, což vede k dalšímu vylepšování dané platformy.

V oblasti kryptoměn je Ethereum, pokud jde o vývojáře pracující na jeho platformě, premiantem. Podle zprávy venture společnosti Electric Capital mělo Ethereum ve třetím čtvrtletí roku 2020 v průměru téměř 2 300 vývojářů, zatímco Bitcoin jich měl méně než čtyři stovky. 

Zpráva rovněž zjistila, že k platformě Ethereum $ETHUSD+0.4% se každý měsíc připojuje více než 300 nových vývojářů. Díky výrazně větší základně vývojářů bude Ethereum mnohem pružnější a lépe se bude přizpůsobovat novým případům použití než Bitcoin 😅. 

Budoucnost kryptoměn směřuje k Ethereu

V průběhu roku 2021 sílily impulzy pro NFT, decentralizované autonomní organizace (DAO), decentralizované finance (DeFi) a metaverzi. Všechny tyto kryptoměnové aplikace upřednostňují Ethereum před Bitcoinem a pravděpodobně budou nabírat na síle i v roce 2022.

Jeden z virtuálních světů, Decentraland, zaznamenal v posledních několika měsících desetinásobný nárůst uživatelské základny, která dosáhla 300 000 aktivních uživatelů měsíčně. 

Mnoho kryptoměn používaných v nejpopulárnějších virtuálních světech, jako je MANA společnosti Decentraland a SAND společnosti Sandbox, je postaveno na blockchainu Ethereum, což ukazuje, jak se Ethereum již etablovalo jako základní platforma v metaverzu. 

Pod vás zajímá metaverze, tak doporučuji moji sérii na toto téma: 3 metaverse světy, do kterých můžete zainvestovat již dnes

Ve srovnání s tím se Bitcoin $BTCUSD+0.2% zdá být zamrzlý v určitém čase a místě. Nesmírně těží ze své výhody prvního hráče, známosti jména a kultovních příznivců, ale podle bitcoinových býků se zdá, že nejlepším argumentem pro jeho hodnotu je to, že je to forma "digitálního zlata", protože jeho nabídka je uměle omezena 😅. 

Tento argument se zdá být sporný vzhledem k tomu, že Bitcoin, stejně jako většina kryptoměn, je velmi volatilní a má tendenci se pohybovat stejným směrem jako akciový trh, což z něj činí špatné zajištění rizikových aktiv, což je prakticky zamýšlený účel zlata. Ethereum je naproti tomu mnohem flexibilnější a přizpůsobivější směru vývoje kryptoměn.

Rok 2021 ukázal, že kryptoměny mají uplatnění daleko za hranicemi Bitcoinu, a tento trend bude pravděpodobně pokračovat i v roce 2022. S tím, jak poroste zájem a adopce v oblastech, jako jsou NFT, DeFi a metaverza, z toho bude těžit i Ethereum, takže je dobré vsadit na to, že v roce 2022 opět překoná Bitcoin.

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Zaloguj się do Bulios

Zaloguj się i śledź swoje ulubione akcje, twórz portfolio i dyskutuj z innymi


Nie masz konta? Dołącz do nas

Je určitě nejlepší variantou mít ve svém portfoliu obě kryptoměny. Bitcoin opravdu z důvodu tzv. digitálního zlata, jeho cena bude určitě stoupat, rozhodně pomaleji než Ethereum, ale bude to časem bezpečná jízda nahoru. V mém portfoliu se najde i nějaká ta MANA, opravdu v malém procentu, je to taková sranda spekulace. Jiné kryptoměny vůbec nenakupuji, pouze $BTCUSD+0.2%, $ETHUSD+0.4% a nějaká ta $MANAUSD+0.1%. Jsem HODL konzerva no. :) :D

Za mně osobně je Ethereum tak akorát shitcoin s extrémně velkými poplatky, Takže lepší zůstat u Bitcoinu!

Diverzifikuji i tady, tak snad se to vyplatí.

určitě ano 😄

Tady bude veselo 😂😂

Já teda ETH zkoušel párkrát poslat a je to takové utrpení, že mu moc nevěřím, ačkoliv ho taky mám v portfoliu.

Ale máte víc $BTCUSD+0.2% předpokládám 😄

Nastejno, BTC i ETH cca stejné % portfolia.

Myslím, že nakonec nebude ani $ETHUSD+0.4% tou nejlepší volbou

Souhlasím. To, jak se IMO rozjíždí Solana $SOLUSD+2.2% (+ aplikace, které ji využívají; + nárůst počtu vývojářů, ...), je úplně jiná liga.

Naprostý souhlas, $ETHUSD+0.4% rozhodně lepší volba 😄