S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Do kterých společností investuje Bill Gates? Toto jsou 2 jeho nejoblíbenější akcie pro tvorbu pasivního příjmu.

Martin Bartkovský
18. 1. 2023
9 min read

Rok 2022 byl pro investory velice problematický, a ekonomové a analytici nevidí moc důvodů, proč by rok 2023 měl být jiný. Růstové společnosti byly pod tlakem vysokých úrokových sazeb, a proto se spoustu investorů začalo ohlížet i po dividendových akciích. Výjimkou nebyl ani miliardář Bill Gates. Které 2 akcie jsou jeho nejoblíbenějšími akciemi na tvorbu příjmu z dividend? To se dočtete níže.

Bill Gates

Dividendové akcie jsou dobré v těchto časech, protože nejsou tolik nadhodnocené, a k tomu, pokud investor zvolí dobré akcie, tak tyto akcie tvoří příjem i v časech vysoké inflace a úrokových sazeb. Tento příjem můžete použít jak pro osobní spotřebu, tak zároveň můžete dividendy reinvestovat, a tímto způsobem zvyšovat jak hodnotu svého portfolia, tak i příjem z vašeho portfolia. Pojďme se tedy podívat, které dvě dividendové akcie využívá miliardář Bill Gates.

Waste Management $WM-0.2% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Není to úplně nejvoňavější odvětví, ale co si budeme vykládat, nakládání s odpadem a jeho následné zpracování je pro dnešní společnost velmi důležité. Lidé mohou přestat platit za cokoliv, ale v žádné situaci nelze nechávat odpad ležet jenom tak na ulici, proto budou muset města vždy platit nějaké společnosti, která tento odpad bude odvážet, a následně zpracovávat. A tou společností je právě Waste Management $WM-0.2% .

Jedná se o společnost zabývající se nakládáním s odpady, komplexními odpady a službami v oblasti životního prostředí působící v Severní Americe. Síť společnosti zahrnuje 346 předávacích stanic, 293 aktivních skládek, 146 recyklačních závodů, 111 projektů skládkového hospodářství a šest nezávislých elektráren.

Waste Management nabízí ekologické služby téměř 21 milionům rezidenčních, průmyslových, komunálních a komerčních zákazníků ve Spojených státech, Kanadě a Portoriku. S 26 000 svozovými a přepravními vozidly má společnost největší vozový park v odvětví odpadů. Spolu se svým konkurentem Republic Services, Inc $RSG-0.7% , se oba starají o více než polovinu veškerého sběru odpadu v USA

Pojďme se podívat na výsledky společnosti za posledních 5 let. Tržby společnosti rostly za posledních 5 let průměrně o necelých 5 % ročně. Co se týče čistého zisku, tak ten v roce 2019 a 2020 klesal. Nyní v roce 2021 jsme už zase zaznamenali nárůst čistého zisku, a vypadá to, že za rok 2022 společnost vygeneruje rekordní čistý zisk. Za posledních 12 měsíců se jí totiž podařilo vygenerovat čistý zisk ve výši 2,25 mld. USD, což by představovalo meziroční nárůst o přibližně 23 %.

Společnost není ani moc předlužená, protože její dluh je méně než dvakrát větší než jmění akcionářů. Zde se rozhodně nejedná o společnost, která by se obchodovala pod hodnotou svých aktiv očištěných o pasiva neboli účetní hodnotou. Dá se to ale i předpokládat, protože se jedná o velkou a finančně stabilní společnost. Tím pádem, pokud budete chtít do této společnosti investovat, budete se muset spokojit s tím, že zaplatíte něco na víc.

Co se týče cashflow, tak provozní cashflow rostlo za posledních 5 let průměrně o zhruba 7 % ročně, a volné cashflow rostlo průměrně o zhruba 9 % ročně. Za posledních 5 let společnost vygenerovala ve volném cashflow průměrně 1,96 mld. USD. Když se podíváme na výplaty dividend za posledních 5 let, tak průměrná výplata dividend činila 0,86 mld. USD. i když bychom vzali v úvahu pouze poslední výplatu dividendy, která byla ve výši 0,97 mld. USD, tak v poměru k volnému cashflow, které bylo 2,4 mld. USD, hned vidíme, že dividenda je dobře krytá z volného cashflow, a že je zde ještě další prostor pro růst dividend. Společnost aktuálně nabízí dividendový výnos zhruba 1,7 %.

Máme tu tedy velkou finančně silnou společnost, která působí ve stabilním odvětví, a nabízí slušný potenciál růstu dividendy. Třešničkou na dortu už je jenom to, že do ní investoval i miliardář Bill Gates. Samozřejmě si dávejte pozor, a nezapomeňte si společnost pořádně zanalyzovat, a určit nákupní cenu. To, co v tuto chvíli mohu říct, tak je to, že tato společnost určitě stojí za sledování, a případnou hlubší analýzu.

Caterpillar $CAT-0.1% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Tato společnost se zabývá výrobou stavebních strojů, a vybavení. Je tak dobrá, že je dokonce největším výrobcem stavebního vybavení na světě. Společnost také licencuje a prodává řadu oděvů a pracovních bot pod svým názvem Cat / Caterpillar. Kromě toho společnost od roku 2012 licencuje značku Cat phone pro tvrzené mobilní telefony a odolné smartphony.

Společnost kromě prodeje stavební techniky samozřejmě také prodává náhradní díly na tuto stavební techniku, a vzhledem k tomu, že se jedná o největšího výrobce stavebního vybavení, tak má společnost velmi slušnou pozici na trhu. Stavební technika je sice hlavním zaměřením společnosti, ale jejich díly se používají i v jiných odvětvích, například můžeme najít motory Caterpillar v zemědělských strojích jako jsou například sklízecí mlátičky.

Dá se prakticky říct, že tržby a zisky společnosti pochází ze tří zdrojů:

  • Prodej stavební techniky: V této oblasti se berou tržby a zisky z prodané stavební techniky, po které je v dnešní době poptávka.
  • Prodej náhradních dílů: Zde společnost profituje prakticky na poruchách, a údržbách prodaných stavebních strojů, a případně i motorů v jiných strojích, tím, že poskytuje náhradní díly na tyto stroje a motory.
  • Servis: Zde společnost profituje z údržeb těchto strojů, a případně i z oprav, které jsou vykonány na těchto strojích.

Pojďme se tedy podívat na výsledky společnosti za posledních 5 let. Tržby společnosti rostly za posledních 5 let průměrně o necelé 3 % ročně, a čistý zisk rostl průměrně o zhruba 153 % ročně, a samozřejmě tímto společnost nekončí, protože za posledních 12 měsíců společnost vygenerovala čistý zisk ve výši 7,37 mld. USD, což znamená meziroční nárůst přibližně o 13 %.

Při pohledu na rozvahu společnosti je vidět, že se jedná o finančně velmi stabilní společnost. Společnost není nějak extra předlužená, poměr dlouhodobého dluhu a jmění akcionářů zde vychází na méně jak 2. Zde samozřejmě také nemůžeme mluvit o tom, že by se společnost obchodovala pod hodnotou svých aktiv očištěných o pasiva. Zkrátka i tady si budeme muset něco připlatit.

Co se týče cashflow, tak provozní cashflow společnosti rostlo za posledních 5 let průměrně o zhruba 5 % ročně, a volné cashflow společnosti rostlo průměrně o zhruba 8 % ročně. Společnost za posledních 5 let generovala průměrně 4 mld. USD volného cashflow ročně. Když vezmu v potaz, že společnost vyplácí něco přes 2 mld. USD na dividendách ročně, tak je zde jasně vidět že společnost má své dividendy dobře kryté z volného cashflow, a že je zde i prostor pro další růst dividend. Společnost aktuálně nabízí dividendový výnos necelé 2 %.

Máme tu tedy další finančně stabilní společnost, s dobrým postavením na trhu, a k tomu je zde i poměrně slušný potenciál pro růst dividend. Zkrátka jedná se o silnou značku, kterou asi jen tak nikdo nesesadí z trůnu.

Bill Gates tyto společnosti drží v rámci portfolia své nadace, tím pádem si zde nemůže dovolit příliš riskovat, aby nadace nepřicházela o peníze, ale naopak aby peníze do nadace přitékaly právě formou dividend. Tím pádem může být pro investory tento fakt oporou v to, že se jedná o opravdu kvalitní společnosti. Samozřejmě je důležité tyto společnosti nakoupit za správné ceny, aby investoři nepřeplatili zbytečně moc peněz, a byla tato investice pro ně efektivní, a správná volba.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://finance.yahoo.com/news/bill-gates-using-dividend-stocks-110000130.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9lbWFpbC5zZXpuYW0uY3ov&guce_referrer_sig=AQAAAIis5TfTaOgMGyYtKWbqd8Mj-yemfX-QtdrfGabDcJuQWEIk2dbJmj4ox7kL2fFzFrFa4mpIRslhEF9nY_CNboHtTkrx0A_y0nyDnB0x1J9OeHWNNFQ05uYl6ZbuHT4076QSWkkselWo6y4xPVJtRIVMjdF_mRINcPtcDdlLK-FC

https://finviz.com/

https://www.marketwatch.com/investing/stock/cat?mod=mw_quote_tab

https://www.marketwatch.com/investing/stock/wm?mod=search_symbol

https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.