S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Výhled na rok 2023 očima zkušených investorů v podání Lukáše Kotrby a Jaroslava Šury

Pavel Botek
18. 1. 2023
10 min read

Mini série s výhledem na rok 2023 očima zkušených investorů vás očividně baví, proto se dnes podíváme na názory dalších zkušených investorů. Co očekávat v letošním roce? To nám tentokrát poodkrývá Lukáš Kotrba a Jaroslav Šura.

Lukáš Kotrba a Jaroslav Šura

Opět si myslím, že zde zazní mnoho zajímavých myšlenek a tipů na akcie, jelikož Lukáš Kotrba je zkušeným portfolio managerem v RSJ Securities a.s. a Jaroslav Šura se řadí mezi uznávané investory a podnikatele.

Jak to vidí s rokem 2023 Jaroslav Šura?

Zajímalo by mě Vaše očekávání od roku 2023. Dočkáme se konečně zlepšení nebo nás čekají ještě nějaké problémy?

Na trhu vidím celou řadu problémů, abych to konkretizoval, tak zde máme válku na Ukrajině, která stále ještě neskončila, Fed, který je ještě pořád na té restriktivní straně a navyšuje úrokové sazby, což v souvislosti s inflací není ideálním podhoubím pro býčí trh, no a máme zde také covidové uzávěry, které již nějakou dobu narušují dodavatelsko-odběratelské řetězce. Čína to však nedávno vzala z druhé strany a povoluje prakticky vše, to nám ale může opět zapříčinit další problémy.

Osobně si myslím, že všechny zmíněné problémy mohou vyprchat v prvním pololetí, zatímco v tom druhém pololetí jsem víc optimističtější, jelikož medvědí trend je tady už nějakou dobu a akcie jsou již velmi vyklesané, zejména tedy u velkých amerických tech společností, tam vidim velkou příležitost.

Dalo by se tedy říct, že první polovina roku bude optimální pro vstup do akcií (pro ty, kteří stále váhají) a v druhé polovině roku můžeme očekávat zlepšení a možná i růst?

Přesně tak, já se domnívám, že ideální doba na nákupy by mohla být v druhém kvartálu. Osobně jsem ale netrpělivý, takže budu nakupovat už v tom prvním. Jsem ale poměrně zvyklý trpět, takže očekávám, že v druhém kvartálu budu dokupovat více a budu ředit stávající pozice.

Myslím si, že zde budeme mít příležitost nakupovat na long do svých portfolií.

Tuto úvahu směřujete nyní k českým akciím nebo k těm americkým?

Teď se bavíme zejména o amerických akciích, ty české jsou dost specifické, naše burza je jednoznačně defenzivní, protože je obsazena defenzivními akciemi jako jsou například banky, máme tam také tabákovou společnost, ČEZ a další. U české burzy bych si nedělal žádné iluze, když se podíváte na index za posledních 5 let, tak zase tak velký rozdíl neuvidíte, důvod je prostý, české firmy dávají štědré dividendy a růstové firmy tady mimo Pilulku v podstatě nejsou.

Bude se v roce 2023 dařit nějakému konkrétnímu sektoru více, než těm ostatním? 

Tady já sázím na tech společnosti. Důvod je prostý, jestli se mi líbil Amazon $AMZN-0.4% za 3000$, tak není důvod, aby se mi nelíbil na 90$ (samozřejmě tam byl split, takže je to dejme tomu pokles ze 150$). Řada tech firem hodně vyklesala a Amazon s Microsoftem určitě budu ve svém portfoliu nadvažovat. Vezměte si, že poměrové ukazatele u velkých techů, například Microsoftu a Alphabetu, jsou ty parametry daleko lepší než třeba u Coca-Coly nebo Procter & Gamble. Takže když bych si měl vzít například Coca-Colu s P/E 27, tak nebudu ani vteřinu váhat a raději koupím Aplhabet s P/E okolo 16. A abych svou myšlenku ještě více rozvedl, tak se mi obecně líbí firmy s novými technologiemi, což jsou převážně firmy zabývající se cloudem. Stále se jedná o takovou hudbu budoucnosti, ty firmy mají kam růst a tržby a zisky budou nadále zesilovat.

Rád bych se Vás také zeptal, zda se zajímáte o čínské akcie?

Nezajímám, ten důvod je prostý, jakmile jsou tak velké slevy v USA, tak není potřeba kupovat vyklesané čínské akcie. Kdyby ale vyklesaly jen ty čínské, tak je samozřejmě koupím v rámci spekulace, ale vzhledem k tomu, že Amazon $AMZN-0.4% spadl o 50-55% od vrcholu, tak nemám důvod investovat například do Alibaby $BABA-1.1%.

Víte, co je ale zajímavé? V Číně už je akciové dno za námi, nevěřím, že už se tam bude dále testovat, takže je možné, že to dno brzy uvidíme i v Americe nebo už jsme jej dokonce viděli. Druhá věc je, že neočekávám letos růst k novým ATH, to si nemyslím ani náhodou.

Změnil by se nějakým způsobem Váš pohled v případě, že Ameriku zasáhne recese?

Můj názor by se nezměnil, spíš bych to uvítal, s prudší recesí by přišly daleko větší slevy a tyto tituly by pak byly daleko zajímavější. Ta recese jednoho dne pomine, jestli to bude půl rok nebo rok, na tom nesejde, ty firmy mají silné business modely, které budou fungovat, k tomu růstu se tedy zase vrátí.

Recese a pokles cen by mě vůbec neurazila.

Už jste nám zde poodkryl náhled na vaše oblíbené akcie, kde zmiňujete Amazon a Microsoft. Jsou nějaké další akcie, které máte vyhlédnuté?

Mezi mé favority patří především Amazon a Microsoft, to je pravda. Tím, že je tato doba nejistá, tak mám nakoupeno zhruba třetinu té pozice, kterou bych chtěl držet, takže tady budu určitě přikupovat - Amazon $AMZN-0.4%, Alphabet $GOOGL-1.1% a pokud spadne Tesla $TSLA-1.7% pod 100$, tak nakoupím na long i Teslu, obecně prostě techy.

Jak to vidí s rokem 2023 Lukáš Kotrba?

Zajímalo by mě Vaše očekávání od roku 2023. Dočkáme se konečně zlepšení nebo nás čekají ještě nějaké problémy?

Všechny věštecké otázky, ač velice chtivě čtené, jsou určitou pastí na pisatele, který, pokud se netrefí, bude zatracen a pokud se trefí, bude neoprávněně oslavován. Nejhorší situací, která v mém případě nemůže nikdy
nastat, je ta, že by se každý řídil mým očekáváním, což by se ve skutečnosti propsalo do úplně opačného výsledku. Budiž tedy čtenář upozorněn na to, že vše vychází z mého současného odhadu ke dni psaní a může se očekávání kdykoliv během okamžiku změnit.

V základním scénáři pracuji s tím, že v letošním roce mírně porostou úrokové sazby centrálních bank. Inflace bude spíše stagnovat až mírně klesat. Ekonomiky se budou nadále svými mechanismy přizpůsobovat nové situaci vzniklé po covidu a Ruskem vyvolané válce na Ukrajině. Viditelným rizikem zůstává inflace, ekonomický pokles, sociální nepokoje a válka, kterou podle mého Rusko nebude chtít letos ukončit. Rizik je tak celá řada, což může být viditelné na trzích ve vyšší volatilitě, ale v případě jejich utlumení se najednou dostaneme do poměrně optimistické roviny.

Kde vidíte v tuto chvíli na trhu příležitosti? Bude se v roce 2023 dařit nějakému
konkrétnímu sektoru více, než těm ostatním? 

Můj odhad je takový, že akcie a dluhopisy by letos mohly docela pěkně fungovat, ale spíše bych na to šel selektivně než plošně. Komoditní a energetické akcie by stále měly mít pěkné firemní zisky, bankovní a pojišťovací tituly by měly těžit z vyšší úrokové marže, respektive kapitálového zhodnocení portfolií. Hůře na tom budou nekvalitní firmy s produkty a službami, které v době peněz zadarmo fungovaly díky penězům investorů. Kvalitní tituly by měly také být schopny přenést inflaci na své zákazníky, což bude opticky vypadat jako růst. V každém sektoru se najdou akcie, které jsou proti ostatním v horší pozici, čehož by se dalo využít.

Bude rok 2023 dobrým bodem pro vstup do US akcií?

V obecné rovině ano a šel bych skrze výběr jednotlivých titulů. Více bych preferoval menší firmy a méně populární tituly než ty nejčastěji skloňované.

Máte vyhlédnuté nějaké konkrétní akcie?

Mám a každou akcii, kterou zmíním, mám ve svém portfoliu minimálně již od loňského roku. V ČR jsem nejvíce zvědavý na vývoj situace kolem společnosti ČEZ, kde se velmi ztotožňuji s pohledem Michala Šnobra, ač se osobně
neznáme. Velká očekávání v US mám zejména od trojice akcií $BUR, $WBD+0.4% a $GRPN-1.9%.

Proč právě tyto akcie?

Burford má před sebou stále rozhodnutí o mezinárodní arbitráži a odložených právních pří díky covidu, což v kontextu vysokých zainvestovaných částek v oblasti soudních sporů s jejich vysokou návratností vzbuzuje vysoká očekávání. 

Warner Bros Discovery po koupi pracovalo na rentabilitě procesů, po vzoru těch v Discovery, a spuštění nového D2C produktu obsahujícím kompletní nabídku pro všechny bude již na jaře. Veškeré zhodnocení čekám díky vysoké úrovni udržení zákazníků, vyšší vyjednávací reklamní síle, škálovatelnosti produktu pro zákazníka, širokému portfoliu prodejních kanálů, nejkvalitnějším obsahu a celkově řízení zkušeného týmu orientovaného na návratnost. 

Groupon již téměř rok obrací nové vedení procesy a hledá nové cesty růstu s významným přispěním české skupiny Pale Fire Capital, což by se mělo začít promítat do změny očekávání a finančních výsledků. Zdola je firma držena investicí v SumUp a hotovostní pozicí.

Baví vás tento druh článků? Pokud ano, tak nás nezapomeňte sledovat! Výhled na rok 2023 nám tentokrát poskytl Jaroslav Šura a Lukáš Kotrba.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.