S&P 500 ^GSPC 5,321.41 +0.25%
Tesla TSLA $186.60 +6.66%
Meta META $464.63 -0.90%
Microsoft MSFT $429.04 +0.87%
Apple AAPL $192.35 +0.69%
Nvidia NVDA $953.86 +0.64%
Alphabet GOOG $179.54 +0.61%
Amazon AMZN $183.15 -0.21%

Meme akcie AMC a GameStopu mají velký problém!

Takzvané meme akcie byli minulý rok jedním z nejprobíranějších investičních témat. Obvykle se jedná o tituly, které jsou centrem zájmu retailových investorů a za kterými stojí mohutná podpora ze strany uživatelů sociálních sítí, často bez toho, aby v dané firmě došlo k nějaké významné fundamentální změně.

 

Investoři si pravděpodobně pamatují loňský historický short squeeze. Společnosti jako AMC $AMC-3.7%  a GameStop $GME-4.4% zrychlily růst díky online investorským komunitám, jako je r/WallStreetBets. Zatímco retailoví investoři na popu v meme akciích vydělali, institucionální investoři přišli o miliardy dolarů. Americké ministerstvo spravedlnosti (DOJ) nyní vyšetřuje, zda někteří prodejci krátkých pozic nepoužívali nezákonnou taktiku, když s předstihem sdíleli škodlivé výzkumné zprávy.

Reddit: WallStreetBets

Ministerstvo spravedlnosti se v novém vyšetřování zaměřuje na prodejce krátkých pozic

Ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že ve snaze vyšetřit prodejce krátkých pozic zabavilo "hardware, obchodní záznamy a soukromou komunikaci". Kromě toho regulační orgány také vyšetřují, zda se prodejci krátkých pozic nezapojili do spoofingu a scalpingu. Spoofing zahrnuje zadávání řady falešných tržních příkazů s cílem manipulovat s cenou akcií. Osoba zapojená do spoofingu nemá v úmyslu koupit skutečné akcie. Skalpování znamená, že prodejce krátkých pozic likviduje svou pozici, aniž by ji zveřejnil.

Podle lidí obeznámených se situací byl loni v říjnu vydán příkaz k domovní prohlídce populárnímu prodejci krátkých pozic Carsonu Blockovi ze společnosti Muddy Waters. FBI v rámci vyšetřování zabavila Blockův telefon. Kromě toho FBI zabavila počítače prodejce krátkých pozic Andrewa Lewa ze společnosti Citron Research.

Loňský short squeeze nemá v historie WallStreet obdoby a tak je logické, že se na tuto událost zaměřilo i americké ministerstvo spravedlnosti, aby si ověřilo jeho legitimitu. Bude rozhodně nadmíru zajímavé, pokud se něco podobného stane i v budoucnu a my tak opět uvidíme vítězit retail obchodníky nad těmi institucionálními.

Přečtěte si i další články: Hroutí se akciový trh? nebo Top akcie, do kterých byste měli v tuhle chvíli investovat

Zdroj: InvestorPlace

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Mě už pomalu připadá i palantir jako meme.

O tom jsem v médiích už také četl....

Od meme akcií se držím radši dál

Přesně, také je obcházím velkým obloukem

Otázka jestli k nějakému podvodu vůbec došlo...

Je tu n někdo, kdo na tom v minulém roce vydělal?