S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

Tyto akcie zažívají kvůli obavám z války brutální pád. Jsou v ohrožení i vaše investice?

Investoři nečekají na další krok Ruska na Ukrajině. Akcie z indexu S&P 500 vlastnit jednoduše nechtějí. Proto se jich zbavují jako o život. Tím se na trhu objevuje masivní volatilita, která nahlodá i ty investory, kteří by jinak zůstali v klidu. Zasažena byla skoro všechna odvětví a sektory. Některé konkrétní tituly to ale odnesly daleko víc. Pojďme se podívat, které akcie jsou hrozícím konfliktem ovlivněny nejvíce.

Hrozící konflikt vyvolává obavy ve společnosti i na trhu

Deset akcií z indexu S&P 500, včetně společnosti Paramount Global $PGRE+1.0% poskytující komunikační služby, společnosti Albemarle $ALB+2.1% vyrábějící materiály a finanční společnosti Fidelity National Information Services $FIS-0.4%, se v tomto týdnu propadly masivně - o více než 8 %, uvádí analýza dat společností S&P Global Market Intelligence a MarketSmith, kterou provedl Investor's Business Daily.

I celý index SAP 500 zažívá poměrně vypjaté období

Rostoucí napětí v Rusku tento týden - zmítané protichůdnými zprávami o tom, co se tam děje - nutí investory z indexu S&P 500 k prodejům. A to vyvolává velké výprodeje na trzích. Podle Wilshire Associates klesly široké akcie v pěti z posledních šesti obchodních dnů. To zahrnuje čtvrteční pokles indexu S&P 500 o 1,8 %.

"Není divu, že investoři nevědí, kudy kam," řekl Craig Erlam, hlavní analytik trhu ve společnosti Oanda.

Je to ošklivé. Více než 60 % akcií v indexu S&P 500 tento týden klesá.

Nejhůř zasažené tituly. Zdroj: SaP Global Market Intellingence

Z 11 sektorů indexu S&P 500 tento týden nejvíce trpí akcie energetických a veřejných služeb a finanční akcie. Jde o součást ústupu investorů od některých sektorů, které se letos zatím držely nejlépe.

ETF Energy Select Sector SPDR $XLE+0.8%  tento týden klesl o více než 2,8 %. To je nejhorší výsledek ze všech sektorů indexu S&P 500. A je to částečně deflace dosavadního prudkého růstu v tomto roce. I po výprodeji z tohoto týdne je tento sektor letos stále v plusu o více než 23 %.

Zajímavé však je, že ani jedna akcie z indexu S&P 500 neklesla za týden o více než 8 %. Větší ztráty jednotlivých akcií sráží společnosti v jiných sektorech.

Mezitím index Financial Select Sector SPDR $XLF+1.3%  tento týden ztrácí více než 2,2 %. To stahuje jeho celoroční zisk na 0,5 %. A nejhůře postiženou finanční akcií v indexu S&P 500 je Morgan Stanley (MS), která jen tento týden klesla o 8,1 % (z toho jen ve čtvrtek o 4,9 %). V letošním roce se propadla o 2 %.

Více o tom, jak potenciální konflikt ovlivňuje situaci na trhu můžete sledovat kupříkladu zde:

https://www.youtube.com/watch?v=WLT4JFmcDp0

Je však důležité poznamenat, že index S&P 500 má tendenci být uprostřed globálních konfliktů velmi odolný. To platí, jakmile odezní prvotní šok.

Od Pearl Harboru v roce 1941 klesl index S&P 500 první den po 22 významných geopolitických událostech v průměru o 1,1 %, uvádí údaje, které zpracovali Sam Stovall ze společnosti CFRA a Ryan Detrick ze společnosti LPL Financial. A index S&P 500 utrpěl průměrný pokles o 4,6 %, dokud trh po těchto událostech nedosáhl svého dna. Obvykle trvalo 20 dní, než se index S&P 500 konečně dostal na dno.

Některé události jsou horší než jiné. Teroristické útoky z 11. září způsobily pokles indexu S&P 500 o téměř 12 %, než nakonec dosáhl dna za 11 dní. Trvalo 31 dní, než se trh z události, která otřásla světem, vzpamatoval.

Zotavení však přichází časem. Při 22 významných historických událostech trvalo v průměru 43 dní, než se index S&P 500 vrátil zpět. Stále není jasné, co má Rusko na Ukrajině v plánu a jak by na to mohly reagovat Spojené státy. Investoři do indexu S&P 500 však alespoň vědí, jak má trh tendenci reagovat. Kolem a kolem - zůstaňme v klidu přátelé :)

Který sektor je naopak vhodné v této situaci sledovat? Nastal čas vydělat: Který sektor z vás právě teď může udělat milionáře?

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o můj názor na základě analýzy Matta Krantze.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Partner

Zůstat v klidu a dokupovat ve slevách, easy business 😎

Amen :)

S posledním odstavcem nelze jinak než souhlasit. Stay calm a drž dlouhodobě!

Na druhou stranu by se na tom dalo hezky zhoupnout :D

Já jsem taky long term, takže se na ničem houpat nehodlám :D