S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

Tyto 2 dividendové akcie aktuálně nabízí vysoký dividendový výnos. Jsou ale ideální koupí?

Martin Bartkovský
21. 1. 2023
9 min read

Jediné, na co se v dnešní době můžete spolehnout, tak je to že dostanete dividendy od společností, které máte v portfoliu, tedy pokud jste vybrali správné společnosti, které jsou ty dividendy schopny bez problému vyplatit. Dnes se podíváme na 2 společnosti, které nabízejí aktuální dividendový výnos více než 10 %, a zároveň se tomuto oboru v roce 2022 velmi dařilo. Dařilo se i tak ale těmto společnostem? To zjistíte níže.

Dnes zabrouzdáme do energetického sektoru. Nehledáme zde ale společnosti, které mohou raketově růst. Dnes se podíváme na 2 společnosti, které nám mohou vytvořit velice slušný pasivní příjem pro naše portfolio. Podíváme se také na to, zda si společnosti mohou v pohodě dovolit vyplácet takto vysoké dividendy, a zda by se tedy mohli hodit do našeho portfolia.

Chesapeake Energy Corporation $CHK-0.5% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Chesapeake Energy Corporation $CHK-0.5%  je americká společnost, která se zabývá těžbou a prodejem plynu a ropy. Byla založena v roce 1989 a sídlí v Oklahoma City, Oklahoma. Společnost se specializuje na těžbu plynu a ropy z konvenčních i nekonvenčních zdrojů, jako jsou ropná pole s vysokým obsahem vodíku, ropná pole s vysokým obsahem metanu a ropná pole s vysokým obsahem křemíku.

Společnost aktuálně provádí změny, a snaží se soustředit na těžbu ve vysoce lukrativních ložiscích v Pensylvánii a Louisianě. Na úkor toho opouští ložiska v jižním Texasu, kde právě oznámila dohodu o prodeji za 1,4 mld. USD, které má společnost v plánu investovat právě do těchto vysoce lukrativních ložisek v Pensylvánii a v Louisianě.

Pojďme se podívat na čísla, ať zjistíme, jak moc si společnost může dovolit vyplácet takto vysokou dividendu, nebo zda si ji vůbec může dovolit vyplácet v dlouhodobějším horizontu. Za posledních 12 měsíců se společnosti podařilo vygenerovat 13,76 mld. USD na tržbách, což představuje meziroční nárůst o zhruba 88 %. Pokud se podíváme na dlouhodobější trend, tak zde společnost 5 let před tím zaznamenávala pokles tržeb, kdy dna dosáhla v roce 2020. O této doby tržby zase začaly růst, s tím, že rok 2022 byl pro společnost rekordní rok. U čistého zisku je to už poměrně horší, protože zde byl rekordním rokem za posledních 5 let, rok 2021. Za posledních 12 měsíců společnost vygenerovala pouze 2,79 mld. USD, což je ve srovnání s rokem 2021, kde společnost vygenerovala přes 6 mld. USD, mizerný výkon.

Při pohledu na rozvahu je vidět, že společnost rapidně snížila svůj dlouhodobý dluh na minimum. Takže z pohledu dlouhodobého zadlužení nyní společnost vypadá dobře. Poměr dlouhodobého dluhu a jmění společnosti vychází tak, že mění společnosti, je přibližně pět krát vyšší než dluh. Aktuální hodnota aktiv očištěných o pasiva je zhruba 48 USD na akcii. To znamená, že při aktuální ceně se společnost obchoduje za zhruba dvojnásobek svých aktiv očištěných o pasiva. U této společnosti bych osobně radši viděl opak, to znamená, že se bude obchodovat pod hodnotou svých aktiv očištěných o pasiva.

Přejdeme tedy na výkaz cashflow. Společnosti se za posledních 12 měsíců povedlo vykázat v provozním cashflow zhruba 3,62 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o zhruba 102 %. V dlouhodobém horizontu rostlo provozní cashflow za posledních 5 let průměrně o zhruba 28 % ročně. Co se týče volného cashflow, tak zde společnost za posledních 12 měsíců vykázala zhruba 2 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o zhruba 100 %. V dlouhodobějším horizontu je situace trochu komplikovanější. Společnost byla v kladných číslech teprve od roku 2020, kdy volné cashflow začalo růst, a jak můžeme vidět, tak rok 2022 bude pro společnost také ve znamení růstu.

A teď to hlavní, a tím je dividenda. Osobně počítám krytí z volného cashflow, tak se na to pojďme pustit. Společnost v roce 2021 vyplatila na dividendách zhruba 100 mil USD. V tom samém roce vygenerovala volné cashflow ve výši zhruba 1 mld. USD, tudíž to vypadá, že dividenda je krytá, ale jen do doby, než se společnosti zase nesníží volné cashflow. Podle všeho v minulosti pravděpodobně společnost vyplácela dividendu z dluhu, protože do roku 2020 měla společnost záporné volné cashflow.

A co na tuto společnost říkají analytici? Zde máme názor jednoho z analytiků.

Nízkonákladový inventář CHK ve dvou z předních plynových břidlic (Appalachia a Haynesville) doplňuje špičkový rámec pro návratnost hotovosti. Pokračující investice do aktiv Eagle Ford „držených na prodej“ oslabují kapitálovou efektivitu společnosti, ale úspěšný prodej by také mohl odblokovat další hodnotu pro akcionáře.

Každopádně já osobně se nyní rozhodně do společnosti nepohrnu, i za cenu toho, že společnost aktuálně nabízí dividendový výnos ve výši přes 10 %, který není podle mě dostatečně krytý. Navíc v minulosti zde došlo k dividend cutu, což předpokládám, že se stane zase, hned poté, co vyprchá energetická krize.

Pioneer Natural Resources $PXD+0.7% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Zde máme dalšího zástupce těžebního průmyslu. Dá se říct, že společnost působí v tom samém oboru, a také se zabývá těžbou ropy a zemního plynu. Sídlo společnosti se nachází v Irvingu v Texasu. Společnost působí hlavně v Cline Shale, která je součástí Spraberry Trend of the Permian Basin, kde je společnost největším držitelem výměry.

Pojďme se tedy podívat na výsledky společnosti. Společnost za posledních 12 měsíců vygenerovala na tržbách zhruba 24,8 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o necelých 39 %. V dlouhodobějším pohledu tržby společnosti rostly za posledních 5 let průměrně o zhruba 47 % ročně. Co se týká čistého zisku, tak zde společnost vygenerovala za posledních 12 měsíců zhruba 7 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o zhruba 236 %. Jak to, tak vypadá, tak rok 2022 bude pro společnost poměrně úspěšný. Jak si ale čisté zisky vedou v dlouhodobějším horizontu? Když bych vzal průměrný růst čistého zisku za posledních 5 let, tak to vychází zhruba na 30 % ročně. Zde je ale potřeba zmínit, že zisky se držely víceméně v rovině. Společnost zaznamenala větší růst zisků až v roce 2021.

Když se koukneme do rozvahy, tak je tato společnost na tom ještě lépe než ta předchozí, alespoň co se týče zadlužení. Společnost má poměrně nízký dluh k vlastnímu jmění, a co se týče krátkodobých závazků, tak ty jsou kryty krátkodobými aktivy. Hodnota aktiv očištěných o pasiva vychází zhruba na 99 USD na akcii, což je zase poměrně málo, vzhled k dnešní ceně akcie. Zkrátka tyto společnosti byly oblíbené v minulém roce pro extrémní růst cen ropy a zemního plynu, proto se aktuálně prodávají tak draze.

Tak se pojďme podívat na to, co nás hodně zajímá, a to je výkaz cashflow. Provozní cashflow rostlo za posledních 5 let průměrně o zhruba 38 % ročně, ale je zde ta samá situace, jako u čistých zisků. Provozní cashflow společnosti zaznamenalo výraznější nárůst až v roce 2021, do té doby bylo víceméně v rovině. Co se týče volného cashflow tak společnost do roku 2020 vykazovala záporné volné cashflow, až od roku 2020 začala vykazovat kladné volné cashflow. Z větší části za to může snížení kapitálových výdajů společnosti, které proběhlo právě v roce 2020. Co se týče dividendy, tak společnost na dividendách vyplatila v roce 2021 1,5 mld. USD, které byly kryté z volného cashflow.

Závěr

Dnes jsme se podívali na dvě společnosti, které nabízejí dividendový výnos přes 10 %. Osobně si nemyslím, že je tento výnos dlouhodobě udržitelný, a společnosti budou nastavovat dividendy, podle toho, jak se jim bude dařit. V roce 2022 se těmto společnostem dařilo velmi dobře, protože profitovali z rostoucích cen ropy a zemního plynu. Otázka zní, jak dlouho budou tyto společnosti takto moci profitovat? A jak budou jejich výsledky vypadat, až tato energetická šílenost pomine? Osobně bych to možná viděl na nějakou sázku na slušné dividendy v tomto roce, ale nemyslím si, že by společnosti mohly dlouhodobě předvádět takovéto výsledky, a tím pádem si dovolit i takto vysokou výplatu dividend.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://finance.yahoo.com/news/2-dividend-stocks-offer-monstrous-145719999.html

https://finviz.com/

https://www.marketwatch.com/investing/stock/chk?mod=search_symbol

https://www.marketwatch.com/investing/stock/pxd?mod=search_symbol

https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.