S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Jediný bezpečný prístav pre investorov počas Rusko-Ukrajinskej invázie

Od rána môžeme pozorovať neistotu a paniku na trhu, spôsobenú konfliktom na Ukrajine. Investori predávajú akcie aj v strate z dôvodu obavy ešte väčšieho pádu. Je však istota držať FIAT meny - euro, dolár? Investori vo veľkom preskakujú do týchto investičných možností, ktoré si v rýchlosti preberieme v analýze.

Akcie zlata or dnes rána rastú, keď investori utekajú z akcií a presúvajú svoje investície do bezpečných aktív. Cena zlata je na jednoročnom maxime a spotové ceny zlata vzrástli o viac ako 2 % po správach, že ruská armáda napadla Ukrajinu a bombarduje krajinu leteckými útokmi.

Investori, ktorí predávajú vysoko rizikové akcie v týchto časoch, to premieňajú na dobrú príležitosť pre investície súvisiace so zlatom. SPDR Gold Trust $GLD+0.1%  fond obchodovaný na burze (ETF) dnes vzrástol o 2 % v dôsledku širšieho poklesu trhu. Barrick Gold $GOLD-0.5% , spoločnosť ťažiaca zlato, tiež prekonáva trhy.

Čo sa stalo s akciami zlata?

Zlato sa v Londýne v Anglicku obchoduje za 1 968,01 USD za uncu, čo predstavuje nárast o 3,17 % oproti predchádzajúcemu dňu a najvyššiu úroveň od konca roka 2020. Ceny ropy a iných komodít dnes tiež prudko vzrástli.

Prudký nárast cien zlata prichádza v čase, keď sa situácia na Ukrajine rapídne zhoršuje a správy z vnútra krajiny je ťažké potvrdiť. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba informoval, že viaceré mestá sú pod útokom Ruska.

Prečo na tom záleží

Zatiaľ čo ceny akcií a kryptomien dnes klesajú, ceny zlata a akcie spojené so zlatým sektorom boli jedným jasným bodom. Hoci Newmont $NEM-1.0%  a Barrick od začiatku obchodovania klesli, stále dosahujú lepšie výsledky ako hlavné indexy. Veľkí technologickí hráči ako Apple $AAPL+6.0%  a Microsoft $MSFT+2.2%  klesli o viac ako 2 %.

Cena zlata vo februári zatiaľ vzrástla o približne 8 %, čo je tempo s najväčším mesačným ziskom od júla 2020. Investori zvyčajne vyhľadávajú zlato v časoch nepokojov a volatility trhu, keďže sa považuje za menej rizikové ako mnohé iné triedy aktív. . Naopak, cena bitcoinu $BTCUSD+0.5%  dnes klesla o viac ako 5 % na približne 35 500 USD za mincu.

Čo bude ďalej

Akciové trhy po celom svete dnes skľučujú, keďže aj hlavné priemery v Ázii a Európe sa prudko vypredávajú. Ako dlho pokles potrvá a jeho závažnosť bude do značnej miery závisieť od úsilia zastaviť ruský útok. V blízkej budúcnosti však investori pravdepodobne budú pokračovať v premiestňovaní peňazí do zlata a cenných papierov súvisiacich so zlatom, keďže útek do bezpečia bude pokračovať.

Myslím si, že tu netreba moc vypisovať a analyzovať je to jasné v časoch nepokoja sú najväčšia istota drahé kovy, hlavne zlato a firmy súvisiace s ťažbou zlata, taktiež rôzne ETF fondy súvisiace so zlatom. Uvedomujú si to aj investori a preto robia rozumné kroky a presúvajú financie do týchto "bezpečných prístavov". Samozrejme toto nie je investičná rada, každý si musí spraviť vlastný názor.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @sooskristian má karmu 135 a je členem této skupiny od 24/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Přijde mi, že teď už je zlato hodně nahoře... určitě bych do něj nešel přímo... jen přes opční strategie :)

Za mňa možno ten NEM dosť sa mi páči, že sa neviažú čisto na zlato ako kov

Pěkné... ale chtělo to o něco dřív... vydělali jsme na tom s velmi konzervativní strategií přes 20% za 3 měsíce - více zde - https://bulios.com/status/2365-prepaleny-trh-zlato-a-opcni-strategie-jako-konzervativni-investice

Striebro ma ešte väčši potencial

Zlato je istotka