S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Tuhle kryptoměnu kupují i skeptici

Na světě je spoustu kryptoměn, ale je některé z nich mají nějakou přidanou hodnotu a stojí tak za to, aby je investoři zařadili do svých portfolií. Jednou z nich je poměrně mladý projekt s názvem Stellar Lumen, ticker $XLMUSD+0.2%. Ten se v tuhle chvílí nachází na 31 místě podle coinmarketcap

Stellar Lumen, zdroj: Google

Jasný účel

Od chvíle, kdy se kryptoměny dostaly do hlavního proudu, je jedním hlavních zádrhelů jejich omezená míra praktického využití. Aby se kryptoměna stala úspěšnou alternativou k fiat penězům, musí být dostatečný počet prodejců ochoten ji přijímat jako platidlo a dostatečný počet kupujících musí být ochoten ji používat jako platební prostředek. To byl základní důvod, proč se tolik kryptoměn v poslední době potýká s problémy: To, které z nepřeberného množství altcoinů jsou ty, které se mají běžně používat, se nedokáže shodnout dostatečný počet účastníků. Většina z těch prvních byla založena bez ohledu na konkrétní využití.

Stellar - přesněji řečeno Stellar Lumens - tento filozofický nedostatek nebrání.

Historie 

Síť Stellar, která byla založena již v roce 2014 na vlastním zabudovaném tokenu zvaném lumen, je od základu vybudována tak, aby umožnila velkým organizacím snadno provádět nákladově efektivní přeshraniční obchody. A to se jim daří. V průběhu uplynulých sedmi let platforma zprostředkovala více než 450 milionů transakcí, což plátcům umožnilo provádět platby v místní měně a příjemcům plateb přijímat platby v místní měně.

Efektivita

Přeshraniční transakce lze uskutečnit během několika minut, na rozdíl od několika dnů; uživatelé potřebují k uskutečnění transakce pouze jeden lumen a transakční poplatky začínají již na 0,00001 lumenu. 

Nebylo by od věci označit ji za nejrychlejší, nejkomplexnější a nejvýhodnější směnárnu na světě. Token lumen a jemu odpovídající blockchain zajišťují, že se vše děje správným způsobem, férově a poctivě.

Nejúžasnější na tom je, že Stellar funguje s jakoukoli měnou, fiat i jinou. Se sítí Stellar je kompatibilní například i stablecoin USD Coin.

Světlá budoucnost Stellar Lumens

Uvidíme, zda se Stellar Lumens nakonec stane jednou z preferovaných kryptoměn na světě - což je podmínkou, pokud má existovat naděje na cenovou stabilitu, která je nutná k tomu, aby se konkrétní digitální peníze staly přiměřeně bezpečným prostředkem pro ukládání, předávání nebo přijímání hodnoty. V opačném případě se i nadále bude jednat jen o pouhé spekulativní házení mincí.

Platforma Stellar má však jistě správnou podporu, aby se stala platformou, kterou si vyberou klíčoví světoví hráči. Technologický gigant International Business Machines- známější jako IBM $IBM-1.1%- spolupracuje se společností Stellar, aby mohl firemním klientům IBM nabízet řešení pro přeshraniční platby, a vyzdvihuje rychlost a nízké náklady na používání sítě. Společnosti MoneyGram, Liquid Mortgage a Knabu Bank také spolupracují přímo se Stellar, aby usnadnily a urychlily přeshraniční transakce.

Stellar tak představuje zajímavou alternativu do kryptoměnového portfolia a může pomocí při diverzifikaci vašich investic. Jedná se o menší projekt, který si ale statečně razí svoji cestu vpřed a přináší užitečné funkce, kterých si všimli i poměrně významné americké firmy.

https://youtu.be/H4Ynmf7hMkg

Přečtěte si i další články: 3 dividendoví aristokraté vyplácející vysoké dividendy nebo 3 nezastavitelné akcie, které byste ve svém portfoliu měli mít i vy

Nejedná se o investiční doporučení, autorem původního článku, ze kterého jsem vycházel je James Brumley. Případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách.

Zdroj: The Motley Fool 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @michalsnobl má karmu 92 a je členem této skupiny od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Stellar stojí za zmínku, ale určitě bych v něm neměl více peněz

Souhlasím, ačkoli mít malé procento v tomto coinu může dávat smyl