S&P 500 ^GSPC 5,187.67 +0.00%
Tesla TSLA $174.72 -1.74%
Alphabet GOOG $171.16 -1.05%
Meta META $472.60 +0.93%
Amazon AMZN $188.00 -0.40%
Microsoft MSFT $410.54 +0.29%
Apple AAPL $182.74 +0.19%
Nvidia NVDA $904.12 -0.16%

Apple a další 4 akcie, které mají šanci stát se králem metaverse

Meta Platforms $FB+0.5% , možná vsadí veškerou svou budoucnost na metaverse, slibuje si od toho velké věci, chce se stát lídrem. Do těchto plánů ale můžou hodit vidle jiné společnosti, které se také zajímají o tento koncept. Podívejme se na těchto pět akcií, které představují směs technologických gigantů a nadějných jmen, jež se zaměřují na metaverse a které se mohou stát jeho vládcem.

Tyto společnosti mohou Meta Platforms $FB+0.5% těžce konkurovat v jeho budování metaverse.

1. Apple $AAPL+0.2% 

za poslední rok si Apple připsal přes 35 %, zdroj: Google

Nedlouho poté, co Facebook "přešel na Metu", se na trhu začalo šuškat o potenciálu dalších velkých technologických firem profitovat z tohoto trendu. Jako hlavní společnost, která by mohla těžit z masového rozšíření hardwaru pro rozšířenou realitu (AR)/virtuální realitu (VR), byl samozřejmě zmíněn Apple.

I když možná ne jako první hráč v této oblasti. Jak se vyjádřili analytici Morgan Stanley, společnost se v této oblasti již pohybuje a pravděpodobně se do ní bude pomalu dostávat i nadále. To však zdaleka není negativní a ve skutečnosti by to mohlo být pozitivní. Ve své výzkumné zprávě na toto téma stejní analytici argumentovali tím, že si společnost dala na čas se vstupem na trh chytrých telefonů (2007), a to s velkým úspěchem.

O patnáct let později je iPhone všudypřítomný. Zatímco lídři trhu z počátku roku 2000 , společnosti BlackBerry $BB-1.0% a Nokia $NOK-0.3%, jsou mladším generacím známější jako meme akcie než jako výrobci telefonů. To neznamená, že Facebook/Meta půjde cestou BlackBerry nebo Nokie. Ale postupný přesun společnosti Apple do zařízení AR/VR v žádném případě neznamená, že tuto příležitost "propásne".

2. Alphabet $GOOG-1.1% $GOOGL-1.1% 

od začátku roku Alphabet odepsal okolo 9,5 %, zdroj: Google

Jistě, zatím máme jen obecnou představu o tom, jak se Google hodlá stát významným hráčem v metaverzi. Přesto na konferenčním hovoru po zveřejnění posledních výsledků generální ředitel Alphabetu, Sundar Pichai, poskytl několik neurčitých poznámek, které naznačují plány na využití příležitostí v této oblasti.

Společnost například pracuje na uvedení verzí svých platforem pro virtuální svět. Patří mezi ně Google mapy a YouTube. Pichai také poznamenal: ‚‚Investujeme tam už dlouho," když odpovídal na otázku, co chystá na trhu s AR zařízeními.

Stejně jako Apple je Google dalším členem bilionového klubu, který má spoustu peněz na další investice do tohoto technologického závodu ve zbrojení. Stejně jako u akcií AAPL může mít meta katalyzátor na cenu akcií GOOG jen mírný dopad. Přesto, protože se jedná o další faktor v její prospěch, na vrcholu dalších pozitiv, které uvádí Louis Navellier, což ukazuje, proč je to skvělý dlouhodobý holding.

3. Microsoft $MSFT+0.3%

trend je stejný jako u Alphabetu, zdroj: Google

Stejně jako Apple, Alphabet a Meta se i Microsoft uchází o korunu metaverse. Pracuje totiž na vývoji metaverzálního hardwaru. Tento softwarový a videoherní gigant také uvedl metaverzi jako důvod svých plánů na koupi společnosti Activision Blizzard $ATVI+0.1%.

Stejně jako FAANG má i Microsoft velké plány, jak se na tomto trhu prosadit a najít na něm úspěch. To však neznamená, že ačkoli má své vlastní meta ambice, neznamená to, že se při svém úsilí nepotýká s problémy/zádrhely.

Nedávné zprávy podrobně popisují problémy s náhlavními soupravami HoloLens pro rozšířenou realitu a virtuální realitu. Platforma Xbox je také pozadu, pokud jde o hraní ve virtuální realitě. I když možná využívá dohodu se společností Activision jako odrazový můstek k přechodu na metahry, je příliš brzy na to, aby se dalo říci, že to povede k úspěchu.

Proč tedy považovat tuto společnost za jednu z akcií metaverza, které se vyplatí koupit, když její plány s metaverse visí trochu více ve vzduchu? Silnou stránkou společnosti zůstávají její obchodní linie Azure a Office365. Přesto by mohla dokázat, že se skeptici mýlí. Zdvojnásobení na gamingu a sázka na virtuálnost by se jí mohly vyplatit. To by zase mohlo přinést akciím MSFT příjemný a nečekaný impuls.

4. Matterport $MTTR-1.3% 

dnes se cena akcie Matterport pohybuje na 7 $, zdroj: Google

Spekulanti posílali MTTR "to the moon" kvůli domněnce, že bude z vzestupu metaverse výrazně těžit. Ale "metamánie" kolem společnosti netrvala dlouho.

Od listopadu, kdy dosáhly nejvyšší hodnoty 37,60 dolarů za akcii, se akcie Matterportu propadly o více než 80 %. Nyní se obchoduje za přibližně 7 dolarů za akcii. Na jednu stranu je to špatná zpráva pro ty, kteří se dostali do blízké budoucnosti. Na druhou stranu? Je to možná skvělá příležitost pro ty, kteří dosud seděli stranou.

Ačkoli akcie výrazně poklesly oproti svému vrcholu, mají i nadále vysoké ocenění. Při dnešních cenách se obchoduje za přibližně 13,5násobek odhadovaných tržeb v roce 2022. Vzhledem k tomu může být krátkodobý vývoj i nadále obtížný. Investoři se stále vyhýbají spekulativním růstovým akciím s vysokou cenou. Trh by také mohl chtít vidět, jak se otřese její přechod na model příjmů založený na SaaS. Nicméně s jeho hlavními a vedlejšími katalyzátory, které mu dávají vysoký potenciální rozjezd? Tuto akcii si budete chtít ponechat na svém seznamu sledovaných akcií.

O Matterportu jsem se více rozepsal v tomto příspěvku: Tato metaverse akcie má dosáhnout výnosu přes 500 %.

5. Netflix $NFLX+0.6% 

Neftlix zažívá složitý rok 2022, akcie se propadly o více než 38 %, zdroj: Google

Možná se ptáte, proč je streamovací společnost jednou z nejlepších akcií metaverza? Dobrá otázka. Když přemýšlíte o Netflixu, pravděpodobně ho stále vnímáte jako hru na velké technologie, které porážejí velká média v jejich vlastní hře. Za prvé tím, že je poráží na celé čáře s distribucí. Pak je poráží v oblasti produkce obsahu.

Ačkoli společnost zatím nešla all in, pokud jde o budování virtuálního světa, nebo dokonce zařízení pro přístup k němu, neznamená to, že se v této oblasti nebude dále pohybovat. Pro začátek, Netflix se již přesunul do oblasti příbuzné s metaverse, do videoher, které považuje za svůj klíč k růstu, protože jeho streamovací byznys dozrává.

V loňském roce také tento král streamingu najal Mikea Verdu, který dříve vedl divizi AR/VR obsahu společnosti Facebook/Meta. Ano, není úplně jasné, do jaké míry bude v příštích letech "meta". Ale i když na tuto oblast nevsadí ve velkém, mírné kroky do metaversa by mohly být přesně tím, co akcie NFLX potřebují, aby se dostaly ze současných kolejí.

Akcie se v lednu propadly kvůli chybějícím číslům o počtu předplatitelů a širšímu výprodeji v oblasti technologií a jen těžko se zotavovaly. Úspěch v oblastech mimo streamování videa by mohl trh přesvědčit, aby se do akcií Netflixu opět ponořil.

Zajímá vás dění okolo metaverse? Mrkněte na podobný příspěvek: 2 metaverse akcie, které stojí za nákup a dlouhodobé držení

Upozuornění: Autorem analýzy je Thomas Niel, nejsem profesionální investor. Nejedná se o investiční doporučení. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @johny99 má karmu 78 a je členem této skupiny od 02/02/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

$MTTR-1.3% vypadá zajímavě 👍 ale nechtěl bych být v kůži někoho, kdo koupil třeba v prosinci 😀

Metaverse a není tam zmíněn $FB+0.5%? Vyjma perexu teda 😆

$NFLX+0.6% by mohl jít ještě níž 👍