S&P 500 ^GSPC 5,035.69 -1.57%
Tesla TSLA $183.28 -5.55%
Amazon AMZN $175.00 -3.29%
Microsoft MSFT $389.33 -3.21%
Alphabet GOOG $164.64 -1.94%
Apple AAPL $170.33 -1.83%
Nvidia NVDA $864.02 -1.54%
Meta META $430.17 -0.57%

Investice do cyklických akcií a společnosti, které vám zajistí nemalé zisky

Někteří investoři možná nevědí, že se ekonomika a trh pohybují v cyklech. Ve zkratce to znamená, že se na trhu dějí velké propady a růsty a jsou společnosti, které se pohybují "společně" s těmito výkyvy. V tomto článku si představíme jedny z nejlepších cyklických společností, do kterých lze investovat

Cyklický trh

Ekonomika se pohybuje v cyklu, který má čtyři základní fáze:

Expanze: V tomto období dochází k trvalému růstu.
Vrchol: Období zpomalení růstu.
Pokles: Období hospodářského poklesu, nazývané také recese.
Údolí (můj vlastní název): Období, kdy ekonomika přestává klesat a začíná se zotavovat.

Můžeme si to uvést na velmi zjednodušeném příkladu

Během pandemie COVID-19 jsme byli svědky toho, jak se cykličnost projevuje v mnoha oblastech akciového trhu. Ekonomicky citlivé akcie zpočátku klesaly s tím, jak ekonomika klesala. Akcie většiny společností se následně odrazily ode dna, když se ekonomika začala zotavovat.

Cykly

Cyklická akcie

Cyklická akcie je taková, jejíž základní činnost obecně sleduje hospodářský cyklus expanze a recese. Cyklické podniky dosahují dobrých výsledků během ekonomické expanze, ale v období recese a v jiných obtížných ekonomických obdobích obvykle zaznamenávají výrazný pokles tržeb a zisků.

 

Současná situace

I když se mohlo zdát, že se dostáváme na počátek expanzivního cyklu, Federální rezervní systém naznačil, že v roce 2022 zvýší úrokové sazby, což by mohlo ekonomiku zpomalit a to nemluvím o válce na Ukrajině. Z tohoto důvodu mohou být cyklické akcie v letošním roce volatilní.

 

Teď již slíbené společnosti

1. Společnost Walt Disney $DIS-0.9% 

Zábavní gigant Disney se vyznačuje určitou cykličností svého podnikání. Spotřebitelé během recese snižují své výdaje na diskreční nákupy, jako jsou například dovolené. To ovlivňuje Disneyho parky a další spotřebitelské podniky.

DIS

Poptávka má však tendenci se vrátit, když se ekonomické podmínky zlepší. To se projevilo zejména v roce, kdy pandemie měla obrovský negativní dopad na Disneyho parky a filmové podniky. Nicméně s tím, jak si lidé opět začínají více užívat zážitků, se příjmy společnosti začaly zotavovat. Tento trend by měl pokračovat i v roce 2022, což ze společnosti Disney dělá skvělou cyklickou akcii, kterou lze v tomto roce vlastnit.

 

2. Expedia $EXPE-1.5% 

Společnost Expedia provozuje několik webových stránek zaměřených na cestování. Společnost je velmi závislá na hospodářském růstu. Když ekonomika zpomalí - jako tomu bylo během pandemie - méně lidí si rezervuje zájezdy prostřednictvím webových stránek společnosti Expedia.

EXPE

Nicméně s tím, jak lidé začínají opět cestovat, by Expedia měla těžit z nárůstu rezervací na svých webových stránkách. To by mělo zvýšit její příjmy a cenu akcií.

 

3. EPR Properties $EPR-1.1% 

EPR Properties je realitní investiční fond (REIT), který se zaměřuje na vlastnictví zážitkových nemovitostí, jako jsou kina, lyžařská střediska, místa typu "eat-and-play" a další atrakce. Poptávka po těchto zážitkových objektech má v době recese tendenci klesat. To může ovlivnit schopnost jeho nájemců platit nájemné, což se stalo v roce 2020, kdy pandemie způsobila prudkou recesi.

EPR

Nyní, když se ekonomika začala zotavovat, by nájemci EPR měli těžit z odložené poptávky po zábavě. Oživení by jim mělo umožnit dohnat dluhy na nájemném, což by mělo prospět společnosti i jejím akcionářům.

 

4. Nucor $NUE-3.8% 

Výrobce oceli Nucor má tendenci být vysoce cyklický. Poptávka po oceli klesá a klesá spolu s ekonomikou. Když ekonomika roste, společnosti používají více oceli na stavbu budov, automobilů a dalšího průmyslového zboží. Během recese však poptávka po oceli obvykle klesá.

NUE

S oživením ekonomiky po recesi způsobené pandemií se poptávka po oceli v uplynulém roce zlepšila. Nedávná legislativa ve Spojených státech mezitím v příštích letech zvýší výdaje země na infrastrukturu, což podpoří poptávku po oceli. Tyto katalyzátory jsou pro akcie společnosti Nucor v roce 2022 a v dalších letech pozitivní.

 

Cyklická odvětví

Abychom si udělali dobrou představu o některých odvětvích náchylných k cykličnosti, podíváme se na osm významných a snadno pochopitelných příkladů:

  1. Letecké společnosti: V dobách konjunktury jsou jednotlivci i podniky obvykle ochotnější a schopnější utrácet peníze za letenky než v obdobích krize.
  2. Hotely: Stejně jako letecké společnosti jsou i hotely závislé na výdajích jednotlivců a podniků za cestování.
  3. Maloobchod: V období hospodářského poklesu mají lidé tendenci utrácet méně za diskreční maloobchodní zboží. Maloobchodníci prodávající především věci, které lidé potřebují, však nejsou tak cykličtí. Společnost Walmart $WMT-1.5%  lze považovat za proticyklickou, protože v těžkých dobách často zvyšuje své tržby.
  4. Restaurace: V době hospodářského poklesu se lidé stravují doma častěji než v době prosperity, a proto akcie restaurací často trpí.
  5. Výrobci automobilů: V době recese si spotřebitelé obvykle déle ponechávají svá vozidla a v dobách prosperity mají větší sklon kupovat nová vozidla, takže akcie výrobců automobilů bývají poměrně cyklické.
  6. Technologie: Většina (ale ne všechny) technologických akcií je cyklických. Jednotlivci a podniky mají v době recese menší sklon utrácet peníze za nejnovější technologie a elektronická zařízení.
  7. Banky: Akcie bank jsou cyklické. V době recese ziskovost bank často klesá. Recese snižuje poptávku po bankovních produktech, včetně hypoték, úvěrů na automobily a kreditních karet, a více spotřebitelů, kteří již mají úvěry, má problémy se splácením svých dluhů. Kromě toho před recesí a během ní obvykle klesají úrokové sazby, což způsobuje pokles ziskových marží bank.
  8. Zpracovatelský průmysl: V těžkých dobách, kdy jednotlivci a podniky utrácejí méně téměř za všechno, společnosti, které vyrábějí fyzické produkty, obvykle zaznamenávají pokles poptávky.
     

Mnohá z výše uvedených odvětví, jako například automobilový průmysl a maloobchod, jsou odvětví zaměřená na spotřebitele, a proto jsou součástí sektoru spotřebitelských cyklických produktů. Spotřební cyklické zboží je diskreční zboží, které na rozdíl od základního spotřebního zboží není nezbytně nutným nákupem - článek, který jsem o nich zpracoval ZDE
 

Uvedeme si zde další z cyklických společností
JPMorgan Chase $JPM-0.8%, Apple $AAPL-1.8%, General Motors $GM-3.3%, Boeing $BA-3.3%, Texas Roadhouse $TXRH+1.0% 

Je nutné podotknout, že žádná z těchto společností není dokonale cyklická, protože závisí na mnoha dalších okolnostech.

https://www.youtube.com/watch?v=ebWL2TrIssA&t=33s

Kdy nakupovat cyklické akcie

V ideálním světě by nejlepší investiční strategií bylo nakupovat cyklické akcie na začátku hospodářské expanze a poté je prodat těsně před začátkem recese. Ale snažit se předpovědět načasování budoucí recese nebo expanze je velmi těžký boj, protože kdyby to bylo tak jednoduché, tak by po světě běhali jen bohatí.

Rozumnější je vlastnit ve svém portfoliu kombinaci cyklických i defenzivních akcií. Budete mít dobrou pozici, aby se vám dařilo, když ekonomika roste, ale také budete mít určitou ochranu proti poklesu, když ekonomika klesá.

 

Myslím si,  že vlastnit cyklické společnosti, vám může vykouzlit úsměv na tváři. Zároveň je ale velmi důležitý samotný výběr akcií. Váš názor na cyklické akcie můžete napsat do komentářů

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @semen33 má karmu 4 a je členem této skupiny od 14/02/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Mně se líbí $NUE-3.8% a $EXPE-1.5% protože se pohybují v zajímavých odvětvích

Koukal jsem, že $EXPE-1.5% rozjela slušnou marketingovou kampaň v poslední době

Také jsem viděl, je to skoro všude. :D

vlastně všechny ze zmíněných společností jsou stabilní a známé tituly, takže bych se je nebál po určité analýze do portfolia zařazovat

Přesně

Cyklické akcie mohu být určitě zajímavou součástí portfolia a zároveň si myslím, že ty v textu zmíněné jsou zajímavou volbou

Také v to věřím

To je jané, dokáží přivádět pravidelné zisky :)