S&P 500 ^GSPC 5,187.7 +0.13%
Tesla TSLA $177.75 -3.79%
Alphabet GOOG $172.98 +1.85%
Nvidia NVDA $905.08 -1.77%
Microsoft MSFT $409.34 -1.02%
Meta META $468.24 +0.55%
Apple AAPL $182.40 +0.38%
Amazon AMZN $188.74 +0.02%

Tato akcie z oblasti reklamních technologií s více než 30% slevou si říká o nákup

Jistě, můžete si říct, že slevy nejsou nic výjimečného, takových společností je v této době na akciovém trhu celá řada. Jenže The Trade Desk $TTD-1.9% nabízí něco trochu jiného než běžní kolegové technologického sektoru. Zabývá se digitální reklamou a ve svém poli působnosti nemá konkurenci, na čemž by se v budoucnosti nemělo nic měnit. Podívejme se na důvody, proč bude v nadcházející dékadě růst do výšin. 

Jako lídr na trhu v obrovském odvětví by společnost Trade Desk mohla v příštím desetiletí vzkvétat.

Podnikání firmy

Společnost The Trade Desk je špičkou na straně poptávky v oblasti reklamních technologií a nemá žádnou významnou konkurenci. Existují hráči na straně prodeje, jako jsou Magnite a PubMatic, ale ti nejsou konkurenty. Jsou to spíše partneři: Prodejci pomáhají vydavateli (společnosti, která prodává reklamní prostor) získat co nejlepší výsledek tím, že ve spolupráci se společností Trade Desk hledají nejlepšího inzerenta, který by na platformě publikoval reklamu. The Trade Desk utratil v roce 2021 na své platformě 6,2 miliardy dolarů, což bylo o 47 % více než v předchozím roce a ukazuje to, jak dominantní postavení v tomto prostoru má.

Díky efektu sítě nemá příliš velkou konkurenci. S každou transakcí, kterou na své platformě zprostředkuje, získává The Trade Desk údaje o zapojení do reklamy a sledovanosti. Na základě těchto údajů pak může inzerentům doporučit, kam by měli v budoucnu umístit reklamu, aby oslovili své cílové publikum. Díky tomu je platforma The Trade Desk pro své zákazníky cennější, což přitahuje více aktivit, a tím přináší více dat. Díky svému dominantnímu postavení má společnost k dispozici nejvíce dat, aby mohla svým zákazníkům poskytovat ta nejlepší doporučení.

cena akcií vyrostla za posledních pár dní o více než 22 %, zdroj: Google

Tato výhoda je výjimečná tím, že pro jakoukoli konkurenční platformu by bylo neuvěřitelně obtížné ji dohnat, protože existuje jen málo nabídek, které by inzerenty přesvědčily k odchodu od společnosti The Trade Desk. Odliv zákazníků společnosti, který za posledních osm let činí méně než 5 %, svědčí o silné přilnavosti platformy.

Díky těmto výhodám se společnost stala velmi ziskovou. V roce 2021 přinesl The Trade Desk téměř 138 milionů dolarů čistého zisku a přes 318 milionů dolarů volného peněžního toku. Důležité je, že společnost tyto silné peněžní toky investuje zpět do svého podnikání, aby svým zákazníkům poskytovala ještě větší hodnotu a rozšířila tak své vedoucí postavení.

Příležitosti do budoucna

Úroveň investic Trade Desku v roce 2021 byla vysoká. Společnost se vrhla po hlavě do své nabídky Unified ID 2.0 (UID2) - která se stává bezva řešením pro cílenou reklamu. Soubory cookie byly kontroverzním způsobem cílení na spotřebitele, který někdy narušoval soukromí. Nyní velké společnosti jako Apple $AAPL+0.4% a Alphabet $GOOGL+1.9% zakazují soubory cookie, takže tento posun byl pro The Trade Desk nezbytný a společnost jej přijímá.

I když je dnes společnost lídrem v oboru, prostor na trhu je stále obrovský. Částka 6,2 miliardy dolarů, kterou společnost v roce 2021 utratí za svou platformu, je v porovnání s ročními celosvětovými výdaji na reklamu ve výši 725 miliard dolarů zanedbatelná a podíl digitální reklamy na nich se v příštích letech pravděpodobně rychle zvýší.

Aktuální nastavení společnosti

Akcie se v posledních několika letech obchodovaly s drahým oceněním, ale tento pokles poskytuje lepší cenu. Akcie se nyní obchodují za 22násobek tržeb - což je vysoká cena, ale zároveň nejnižší ocenění od začátku roku 2020. Pro lídra v oboru s významnými konkurenčními výhodami a spoustou růstu před sebou vypadají tyto ceny lákavě.

Upozornění: Autorem analýzy je Jamie Louko. Nejsem profesionální investor, nejedná se investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Ten růst $TTD-1.9% za posledních pár let je opravdu solidní, to P/E mě ale na první pohled docela vyděsilo :DD

zajímavý tip, dosud mě $TTD-1.9% míjelo :)

Same here, mám co dohánět :D

též, člověk se tu dozví o spoustě akcií, o kterých třeba ještě ani neslyšel

no pár dní nazpátek by to byla pro spekulanty parádní trefa 😀

jasný, ale v dlouhodobým horizontu na tom stejně nebude záležet 😅

přesně tak, tyhle krátkodobé výkyvy ceny nás dlouhodobé investory příliš nemusí zajímat