S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Toto ETF nabízí vysoký dividendový výnos, a zároveň překonává indexy

Martin Bartkovský
1. 2. 2023
8 min read

Často se zde bavíme o tvorbě pasivního příjmu, ať už pomocí jednotlivých dividendových akcií, nebo například ETF, které vyplácejí dividendu. Dnes se ale podíváme na jedno velmi unikátní ETF, které dokáže investorům přinést velice slušný pasivní příjem, a zároveň i zhodnotit jejich vložené prostředky.

Na trhu existuje spousta různých ETF, ať už se jedná o ETF, které kopírují velké burzovní indexy, nebo například o ETF, které kopírují určitý sektor. Zkrátka a jednoduše Tyto ETF vždy představují nějaký koš z různých akcií, dluhopisů, komodit atd. Dnes se ale podíváme na jedno ETF, které vybočuje z kolejí, a díky tomu nabízí investorům neuvěřitelný dividendový výnos, a zároveň i růst.

JPMorgan Equity Premium Income ETF $JEPI+0.0% 

Graf ceny ETF od poloviny roku 2020.

V roce 2022 se jednalo o 8 nejoblíbenější ETF pro tvorbu pasivního příjmu, a to právě kvůli svému dividendovému výnosu, který se pohybuje aktuálně kolem 12 %. Když se na toto ETF podíváte, tak nepůsobí nějak zázračně, zkrátka jako každé jiné ETF. Samozřejmě nelze s takto vysokým dividendovým výnosem počítat i do budoucna.

Cílem tohoto ETF je investovat do velkých a bezpečných amerických akcií, což je na první pohled vidět hned mezi TOP 10 nevětšími holdingy tohoto ETF, kde najdeme léty prověřená jména jako je například Coca – Cola, nebo Exxon Mobil, a další velké americké společnosti. Rozhodně bych zde nehledal žádné velké spekulativní akcie. Toto ETF vypadá na první pohled zkrátka jako každé jiné ETF, které můžete vidět na burze.

Rozložení portfolia podle sektorů, a seznam 10 největších holdingů.

Vypadá sice obyčejně, ale aktuálně nabízí neobyčejně vysoký dividendový výnos, který je aktuálně kolem 12 %, a také své dividendy vyplácí měsíčně, což investorům usnadňuje tvorbu pasivního příjmu. Mohou totiž každý měsíc dividendy reinvestovat, a tím si zvyšovat svůj pasivní příjem. Je ale této dividendový výnos udržitelný dlouhodobě? Teď vás možná trochu zklamu, ale tento dividendový výnos není rozhodně dlouhodobě udržitelný. Manažeři tohoto ETF počítají s dlouhodobým dividendovým výnosem kolem 6 % až 10 %.

Srovnání výnosů s ostatními třidami ETF.

Proč mohou být dividendové výnosy tohoto ETF tak volatilní, a proč může vůbec dosahovat takto vysokých výnosů? Je pravda že na ETF, které drží zhruba 127 různých akcií v celkové hodnotě skoro 20 mld. USD, tak je tato dividenda poněkud abnormální. Pojďme si tedy stručně a jednoduše vysvětlit, jak celé toto ETF funguje. Společnost zkrátka, a jednoduše drží portfolio svých akcií, které slouží jako pevný základ tohoto ETF. Jak jsem psal výše, tak se jedná o poměrně dost defenzivní, a léty prověřené akcie, které má spousta investorů v portfoliích. To, čím se toto ETF liší od ostatních, tak kromě držení portfolia akcií, tak také vypisuje opce na index S&P 500. Tyto výpisy opcí slouží právě pro generování pravidelného příjmu společnosti. A díky tomuto si společnost může dovolit vyplácet takto vysoké dividendy.

Jak fungují výpisy opcí? Podle mě je to problematika na celý samostatný článek, abychom do detailu pochopili, jak se opce vypisují, jak se řídí riziko atd. Tak se to zde pokusím vysvětlit poměrně jednoduše. Tím, že společnost opci takzvaně vypíše, neboli prodá, tak tím spekuluje na to, že se trh udrží nad, a nebo pod určitou cenovou hladinou, na které je opce vypsána. Za tento výpis opce společnost dostane zaplaceno. Tyto opce dále mají pouze určitou dobu platnosti.

Pro lepší pochopení si dejme příklad. Společnost vypíše PUT opci na ceně S&P500 380 USD, a s datem expirace 1. března 2023. Za tento výpis společnost dostane třeba 300 USD za kontrakt. To znamená že pokud bude v den expirace cena S&P 500 vyšší jak 380 USD, tak tato opce vyprší, a společnosti zůstává celých 300 USD. Samozřejmě zde existují i jiné varianty, jak tento výpis může skončit, a samozřejmě zde existují i způsoby jak společnosti tyto obchody, a riziko spolu s tím spojené řídí tak, aby byly ziskové. Ale jak říkám, téma opce, a problematika opcí by vydala na celý samostatný článek. Zde jsme si jenom popsali, jak konkrétně jsou v tomto ETF používány opce.

Když se vrátíme tedy k těm dividendám, tak na to mají vliv právě tyto výpisy opcí, a i proto je zde aktuálně takto vysoký dividendový výnos, protože v dobách vysoké volatility jsou opce dražší, což, když se podíváme zpět do roku 2022, tak zde panovala poměrně vysoká volatilita. To znamená, že toto ETF inkasuje v dobách vysoké volatility více peněz za výpisy opcí než normálně. Proto je zde i zmíněno, že manažeři tohoto ETF očekávají dlouhodobé výnosy mezí 6 % až 10 %. Zkrátka počítají s tím, že se volatilita vyvíjí.

Zatím to zní všechno báječně co? Poměrně velké ETF, které drží aktiva ve výši skoro 20 mld. USD. Nabízí nám velmi slušný dividendový výnos, který jsme si vysvětlili, takže je tento výnos i podložený. Velmi slušné ocenění s P/E 18. Portfolio složené z poměrně bezpečných akcií, které jsou již léty prověřené. Je tu ale pár věcí, které byste měli vědět. Jeden z problému může být likvidita tohoto ETF. Toto ETF zkrátka nebude tak likvidní, jako ostatní větší, a populárnější ETF, takže pokud byste se ho chtěli zbavit, tak to může dát trochu zabrat. Samozřejmě je potřeba brát v úvahu i rizika s investováním do ETF obecně.

Na první pohled se může jevit toto ETF, jako spekulativní ETF, právě kvůli používání opcí. Dnes už to tak ale není, a ti, kteří se kolem tohoto tématu pohybují, a zajímají se o něj, tak mi dají za pravdu, že pokud se opce používají správně, tak nám mohou velmi dobře sloužit. Konec konců toto ETF je v podstatě odraz strategie, kterou používá snad každý investor, který má větší portfolio. Zkrátka a jednoduše dnes už je u větších investorů vypisování opcí v portfoliu běžnou praxí. Vzhledem k tomu, že nemáme tak velká portfolia, abychom si tuto strategii mohli dovolit používat zcela bezpečně, tak za mě je toto ETF dobrá varianta, jak profitovat z výpisů opcí.

Pokud byste se chtěli o tomto ETF dozvědět více, tak přehled máte zde

A kdo stojí za tímto ETF? Za tímto ETF stojí portfolio manažeři s více než 60 lety kombinovaných zkušeností s investováním do akcií a akciových derivátů. Hamilton Reiner a Raffaele Zingone. Každý z těchto portfolio manažerů je více jak 30 let v tomto oboru, a pro společnost JP Morgan pracuje více jak 10 let.

Hamilton Reiner je výkonný ředitel, portfolio manažer a vedoucí US Equity Derivatives ve společnosti JP Morgan Asset Management. Od roku 1987 spravuje americké akcie a americké akciové deriváty ve společnostech jako Barclays Capital, Lehman Brothers a Deutsche Bank. Svou kariéru začal u opční investiční společnosti O'Connor and Associates, kde rozvinul svou vášeň pro investování do derivátů. Hamilton získal titul BSE v oboru finance na Wharton School of the University of Pennsylvania.

Raffaele Zingone je šéfem US Structured Equity Group. Ralph je zaměstnancem od roku 1991 a zodpovídá za správu řady strukturovaných akciových portfolií s velkou kapitalizací. Před svou rolí ve strukturovaném kapitálu byl výzkumným analytikem v oblasti letectví, životního prostředí a diverzifikovaného výrobního sektoru. Po nástupu do firmy byl kvantitativním akciovým analytikem a později působil jako portfolio manažer US Equity v Londýně a New Yorku.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://www.marketwatch.com/story/this-dividend-stock-etf-has-a-12-yield-and-is-beating-the-s-p-500-by-a-substantial-amount-11674480879?siteid=yhoof2

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.