S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Podle JP Morgan jsou tyto 2 dividendové akcie skvělou volbou. Je to opravdu tak?

Martin Bartkovský
12. 2. 2023
9 min read

Rok 2023 nám začal poměrně hezky. Je vidět, že se sentiment na trhu uklidnil, a investoři začínají být optimističtí. Analytici JP Morgan ale aktuální situaci nevidí tak dobře, a doporučují investorům na obranu tyto 2 dividendové akcie.

Spousta investorů začala začátkem letošního roku nabírat na pozitivitě ohledně dalšího vývoje ekonomiky a akciových trhů. Hodně k tomu přispěly fundamenty, jako například zpomalování tempa růstu inflace, znovuoživení čínské ekonomiky, nebo i poměrně nízká míra nezaměstnanosti. Spoustu investorů proto začalo vyhlížet světlo na konci tunelu. Analytici JP Morgan se ale s tímto názorem neztotožňují a upozorňují na to, že je zde stále spoustu tlaků na ekonomiku. Podle nich totiž akciová rally, kterou jsme mohli vidět začátkem tohoto roku, pouze oddálila nástup recese někdy na konec letošního roku.

Pokud Fed nezačne snižovat své nominální úrokové sazby, budou tyto restriktivní reálné úrokové sazby představovat pokračující protivítr, který udrží riziko případné recese v pozdější fázi tohoto roku relativně vysoké.

Podle analytiků zde totiž stále panuje jistá slabost v ekonomice, kterou právě ještě zhoršuje zvyšování úrokových sazeb ze strany FEDu. Proto by podle analytiků měli investoři brát v úvahu i tento scénář, a pořádně zabezpečit své portfolia. Pomoc od analytiků JP Morgan přichází formou doporučení dvou dividendových akcií, které by podle nich neměly být tolik zasaženy.

Brookfield Renewable Corporation $BEPC-1.6% 

Graf ceny akcie za poslední 3 roky.

Společnost provozuje jednu z největších světových platforem pro obnovitelné zdroje energie. Společnost se zaměřuje na budování portfolia vodních, větrných, solárních a skladovacích zařízení. Tato zařízení se nacházejí v Severní Americe, Jižní Americe, Evropě a Asii. Provozuje přibližně 25 400 megawattů instalované výrobní kapacity a dokáže ročně zachytit 8 milionů tun uhlíku.

Tržby společnosti rostly za posledních 5 let průměrně o zhruba 15 % ročně. V roce 2022 společnost zaznamenala rapidní nárůst čistého zisku. Pokud se tedy podíváme na 4 předchozí roky, tak zde čistý zisk rostl průměrně o zhruba 228 % ročně. Částečně k tomu přispěl i rok 2021, který byl pro společnost poměrně úspěšný.

Jak se společnosti dařilo v roce 2022? Vzhledem k stoupajícím cenám energií, byl rok 2022 pro společnost velmi úspěšný. Po vypuknutí války na Ukrajině všichni začali řešit náhrady za dodávky energií. Také se samozřejmě snažili získat energii za co nejlepší ceny. Obrovskou výhodou pro tuto společnost bylo, že k výrobě energie nepotřebuje prakticky žádný vstupní materiál, tím pádem nebyla tak moc zasažena vysokou inflací. Společnost vykázala tržby ve výši 3,78 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o zhruba 12 %. Nižší náklady společnosti se projevily hlavně v čistém zisku, kdy společnost vykázala čistý zisk ve výši 1,5 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o zhruba 58 %. Čistá marže společnosti za rok 2022 byla ve výši skoro 40 %.

Když se dívám do rozvahy, tak zde vidím jednu zásadní věc. Společnost není schopna krýt své krátkodobé závazky svými krátkodobými aktivy. Velké množství krátkodobých závazků je způsobeno hlavně přítomnosti části dlouhodobého dluhu, která je v daném roce splatná. Co se týče zadlužení společnosti, tak zde mi přijde výše dlouhodobého dluhu v pořádku. Jenom by bylo dobré se podívat na splatnosti jednotlivých částí dlouhodobého dluhu. Pokud by v nějakém roce byla splatná větší část, společnost by to mohlo ovlivnit. Co se týče hodnoty aktiv očištěných o pasiva, tak zde mi vychází čistá aktiva na akcii ve výši 15 USD.

Provozní cashflow společnosti rostlo za posledních 5 let průměrně o zhruba 6 % ročně. Společnost zatím nedokáže udržet své kapitálové výdaje, které mají rostoucí trend, na uzdě. Toto má samozřejmě dopad na volné cashflow, které od roku 2019 klesá, a to průměrně o zhruba 10 % ročně. Trh s obnovitelnými zdroji energie je poměrně nový, a společnost se zde víceméně zabydluje. Co je zde zajímavé, tak je dividendový výnos, který společnost nabízí. Ten aktuálně činí skoro 4,5 %. Má to ale jeden háček. Výplata dividend u společnosti kolísá, takže se dá předpokládat, že spolu s ní bude kolísat i dividendový výnos. S dividendou bych tedy zde počítal spíše, jako takovým příjemným bonusem.

Analytici JP Morgan jsou ohledně této společnosti poměrně dost optimističtí, a dokonce tuto společnost považují jako vhodnou do zařazení portfolia.

Věříme, že BEPC je nejlepší ve své třídě ve vývoji a vlastnictví projektů obnovitelných zdrojů, nabízí vysoce kvalitní hotovostní výnosy a dobrou viditelnost růstu. Věříme, že tato akcie by měla oslovit investory, kteří hledají dlouhodobé vystavení tématu sekulárního růstu obnovitelné energie.

Očekávaní analytiků.

Tento pozitivní postoj analytiků se odráží i v cílové ceně akcie, který stanovují na 39 USD.

Oneok, Inc. $OKE+0.5% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Jedná se o společnost středního proudu působící v odvětví zemního plynu, kde její síť aktiv spojuje dodavatele kapalného zemního plynu v oblastech Skalistých hor, středního kontinentu a Permské pánve s důležitými marketingovými a distribučními centry. Kromě toho společnost rozšiřuje svou stopu tak, aby zahrnovala operace v bohaté oblasti Bakken na severních pláních. Mezi aktiva společnosti patří infrastruktura pro shromažďování, zpracování, skladování a přepravu kapalného zemního plynu.

Tržby společnosti rostly za posledních 5 let průměrně o zhruba 8 % ročně. Co se týče čistého zisku, tak ten za posledních 5 let rostl průměrně o zhruba 57 %. Toto naznačuje rostoucí čisté marže společnosti. Čistá marže v roce 2021 byla zhruba okolo 9 %. Rok 2021 byl pro společnost poměrně úspěšný, kdy zapříčinil razantnější nárůst čistého zisku.

A jaký byl rok 2022? Společnosti se za rok 2022 předběžně podařilo vygenerovat tržby ve výši zhruba 23 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o přibližně 33 %. Čistý zisk za rok 2022 činil přibližně 1,6 mld. USD. Toto představuje meziroční nárůst o zhruba 6 %. Toto bude pravděpodobně zapříčiněno zvýšením nákladů společností. Pro více informací si budeme muset počkat na výroční zprávu společnosti.

Co se týče závazků společnosti, tak krátkodobé závazky nemá společnost kryté svými krátkodobými aktivy, tím pádem zde vzniká záporný pracovní kapitál.  Z dlouhodobého pohledu s mi dluh společnosti jeví jako už teď poměrně velký. Stále se ale ještě jedná o akceptovatelný poměr. Dlouhodobý dluh je totiž zhruba dvakrát větší než jmění společnosti. Hodnota čistých aktiv mi zde vychází na zhruba 14 USD na akcii.

Provozní cashflow společnosti rostlo za posledních 5 let rostlo průměrně o zhruba 18 % ročně. Společnost má poměrně nestabilní kapitálové výdaje, což se samozřejmě podepisuje i na volném cashflow, které za posledních 5 let rostlo průměrně o zhruba 45 % ročně. Zde je ale zapotřebí vzít v úvahu, že společnost v době vysokých kapitálových výdajů vykazovala záporné cashflow. Dále je také zapotřebí vzít v úvahu, že takto vysoké tempo růstu cashflow bylo zapříčiněno hlavně rokem 2021, kdy se společnosti podařilo snížit své kapitálové výdaje na minimum, proto vykázala nejvyšší volné cashflow za posledních 5 let.

Co se týče analytiků z JP Morgan, tak se také k této akcii stavějí velmi pozitivně a optimisticky.

V pozoruhodné události, která se vyhnula riziku, OKE také oznámilo vyřešení incidentu v Medfordu, a to nejen odstraněním převisu akcií, ale podle našeho názoru také překvapivým očekáváním růstu…. Navzdory tomu, že se v současné době obchoduje za poněkud plnější ocenění, pákový efekt OKE na Bakken s podpůrným fundamentálním prostředím pro povodí a opci na vzestup etanu představuje podle našeho názoru příznivý profil rizika a odměny, zejména s ohledem na nedostatek přímé expozice ceny zemního plynu.

Očekávaní analytiků.

Tento optimismus se projevuje i na cenovém cíli akcie, který je nyní stanoven na ceně 75 USD za akcii.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://www.tipranks.com/news/article/j-p-morgan-pounds-the-table-on-these-2-reliable-dividend-stocks

https://finviz.com/

https://www.marketwatch.com/investing/stock/oke?mod=mw_quote_tab

https://www.marketwatch.com/investing/stock/bepc?mod=search_symbol

https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.