S&P 500 ^GSPC 5,321.27 +0.34%
Nvidia NVDA $947.09 +2.41%
Tesla TSLA $174.20 -1.84%
Alphabet GOOG $179.74 +1.38%
Microsoft MSFT $425.14 +1.17%
Apple AAPL $191.62 +0.92%
Meta META $470.20 -0.36%
Amazon AMZN $185.25 +0.30%

Charlie Munger vyzývá vládu USA, aby šla po stopách Číny a zakázala veškeré kryptoměny

Pavel Botek
12. 2. 2023
4 min citire

Charlie Munger je jedním z největších skeptiků ohledně kryptoměn, což pravidelně dává znát. Tentokrát se pokusil vyzvat vládu, aby konečně zakročila proti kryptoměnám a šla po stopách Číny v tomto ohledu.

Charlie Munger, místopředseda společnosti Berkshire Hathaway, nemá rád kryptoměny kvůli mnoha důvodům. Často ve spojitosti s kryptoměnami mluví o hazardu, nedodatečné regulaci, nepraktičnosti, absenci fundamentů a další.

Munger a jeho obchodní partner Warren Buffett jsou dlouholetými skeptiky kryptoměn a tvrdí, že nejsou hmotnými nebo produktivními aktivy. V posledních letech soukromé společnosti podle Mungera vydaly tisíce nových kryptoměn, které byly prodány promoterům za ''nic'' a veřejnost je poté nakoupila za vyšší ceny, aniž by plně chápala "předředění ve prospěch promoterů". Proto Munger volá po vytvoření nového federálního zákona, který by zakázal kryptoměny, jako to udělala Čína.

Charlie Munger, místopředseda Berkshire Hathaway, vyzval americkou vládu, aby zakázala kryptoměny po vzoru Číny, a tvrdí, že nedostatek regulace umožňuje pokračování těchto hazardních her.

"Kryptoměny nejsou peníze, není to komodita, ani to není cenný papír," řekl 99letý Munger v komentáři publikovaném v The Wall Street Journal. 

"Místo toho je to ''smlouva'' o hazardních hrách," řekl Munger. 

"Je zřejmé, že USA by nyní měly přijmout nový federální zákon, který by tomu zabránil." 

Mungerovy nejnovější komentáře přicházejí po náročném roce 2022, kdy byl kryptotrh nejednou ochromen a sužován problémy od neúspěšných projektů až po nedostatek likvidity, zhoršený pádem FTX, kdysi jedné z největších burz na světě.

Munger citoval dva "zajímavé precedenty", které mohou vést USA ke zdravé akci. Za prvé, Čína přísně zakázala služby nabízející obchodování, párování příkazů, vydávání tokenů a deriváty pro virtuální měny. Za druhé, od počátku 17. století anglický parlament zakázal veškeré veřejné obchodování s novými certifikáty a ponechal tento zákaz v platnosti asi 100 let, řekl Munger.

"Co by měla Amerika dělat, až bude zaveden zákaz kryptoměn? No, ještě jedna akce by mohla mít smysl: Poděkujte čínskému komunistickému vůdci za jeho vynikající příklad nezdravého rozumu," řekl Munger.

Jak to vůbec funguje v Číně?

Čína začala být restriktivní vůči blockchainovému sektoru v roce 2021, kdy oznámila extrémní omezení těžby $BTCUSD+1.1% a obchodování s kryptoměnami. Zákaz zaváděla ve fázích a koncem září 2021 vláda zastavila všechny kryptotransakce. Během několika měsíců hashovací rychlost Bitcoinu klesla a čínské kryptoburzy opustily zemi.

  • V současné době může každý, kdo pracuje pro čínskou technologickou firmu spojenou s kryptoměnami, čelit vězení.

Co zahrnuje čínský zákaz kryptoměn?

Čínský zákaz kryptoměn se zaměřuje na následující tři oblasti nakládání s digitálními aktivy:

  • Těžba Bitcoinů: Poté, co Čína zakázala těžbu BTC, stalo se pro čínské obyvatele a podniky nezákonné těžit PoW kryptoměny.
  • Obchodování s kryptoměnami a transakce: Čínští investoři nesmějí nakupovat, odesílat nebo obchodovat v digitálních měnách, jako je Bitcoin nebo Ethereum. Existuje také mnoho zásad proti obchodování s digitálními sběratelskými předměty, jako jsou NFT.
  • Zaměstnanost v krypto sektoru: Čínská vláda odrazuje od inovací ve svém krypto sektoru. Pokud se nějaké technologické společnosti nebo podnikatelé zabývají kryptoměnami, mohou čelit značným pokutám a vězení.

Ačkoli je nezákonné používat a kupovat kryptoměny, neexistují žádné specifické zásady proti držení digitálních aktiv, jako jsou Bitcoin, Dogecoin nebo Ethereum. Proto čínští obyvatelé, kteří již mají krypto v peněžence delší dobu, neporušují žádné současné zákony.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Logare în Bulios

Conectează-te și urmărește-ți acțiunile favorite, creează un portofoliu și discută cu alții


Nu ai un cont? Alătură-te nouă

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.