S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Analýza Boxlight Corp, společnosti, která přináší revoluční řešení ve vzdělávání

Pavel Botek
19. 2. 2023
7 min read

Small-cap společnosti jsou obecně spojovány s neziskovostí, větším rizikem, ale především s větším potenciálem z hlediska růstu. Dnes si tedy představíme jednu takovou společnost, která se začíná postupně zvedat a zlepšovat své výsledky.

Boxlight Corp

Boxlight Corp $BOXL-0.3% je americká společnost působící v oblasti technologií pro vzdělávání. Hlavním zaměřením společnosti je vývoj, výroba a distribuce interaktivních technologií, které pomáhají pedagogům a studentům zlepšit výuku a vzdělávání.

Mezi hlavní produkty společnosti patří interaktivní tabule, projekční zařízení, digitální učební materiály, virtuální realita a další technologie, které umožňují efektivnější a interaktivnější vzdělávání.

Společnost Boxlight Corp se snaží nabídnout komplexní řešení pro modernizaci výuky a poskytuje i poradenství při implementaci technologií do vzdělávacího procesu.

Tohle jsou jejich hlavní produkty 

Technologie Clevertouch - Chytré (dotykové) tabule

Mimio - Mimio nabízí různá řešení pro využití interaktivních technologií v učebnách, včetně interaktivních tabulí, projektorů, bezdrátových tabletů, softwaru pro vytváření a sdílení výukových materiálů a dalších.

Boxlight EOS - EOS Education oslovuje pedagogy i obchodní profesionály a poskytuje certifikace a školicí řešení, která zajišťují úspěšnou integraci technologií, zvýšenou efektivitu a efektivitu s lepšími výsledky. 🚨 Boxlight je mimo jiné také partnerem Google Cloud a partnerem Microsoft in Education Global Training.🚨

FrontRow - FrontRow je značka zvukových a video systémů, které se používají především pro zesilování zvuku v učebnách, konferenčních místnostech a dalších prostředích. Tyto systémy se skládají z mikrofonů a reproduktorů, které jsou navrženy tak, aby zajišťovaly vysokou kvalitu zvuku a snadnou obsluhu.

Sleduj Boxlight na Buliosu

Boxlight Corp je zajímavá společnost z několika důvodů:

Zaměření na trh vzdělávání: Vzdělávací průmysl je velký a stále rostoucí trh, a Boxlight Corp se zaměřuje na technologie, které pomáhají pedagogům a studentům vylepšit výuku a vzdělávání. Tento trh má stále větší potenciál, protože vzdělávání se stává stále více digitalizované a technologické.

Inovativní produkty: Boxlight Corp vyrábí inovativní produkty pro vzdělávání, jako jsou interaktivní tabule, projekční zařízení, digitální učební materiály a virtuální realita. Tyto produkty umožňují pedagogům a studentům interaktivnější a efektivnější vzdělávání a mohou pomoci zlepšit výsledky studentů.

Růst a expanze: Boxlight Corp se rychle rozrůstá a expanduje. Společnost získala v posledních letech několik akvizic a rozšířila své portfolio produktů. Dále se snaží expandovat do nových trhů a zemí, což by mohlo vést k dalšímu růstu.

Boxlight Corp působí na trzích po celém světě. Hlavními trhy, kde společnost působí, jsou Severní Amerika a Evropa, ale má také zákazníky v Asii, Austrálii, Africe a Jižní Americe. Celkově lze říci, že Boxlight Corp má globální působnost a snaží se rozvíjet své obchodní aktivity na nových trzích po celém světě.

Pohled na finance

Výsledky za Q4 2022 ještě neznáme, takže tady se můžeme podívat na výhled očima analytiků 👉 Pro celý rok 2022 analytici očekávají růst tržeb na 250 milionů USD a upravený EBITDA ve výši 26 milionů USD.

  • Pokud se tato predikce naplní, bude to znamenat, že společnost postupně pokračuje ve zlepšování svých čísel z roku na rok.

Růst tržeb je zde poměrně razantní, kdy v roce 2015 byly tržby na pouhých 3,37mil. dolarech, zatímco v roce 2021 se bavíme o 185mil. dolarech, a při očekávání na rok 2022 ve výši 250mil. dolarů.

Jak už ale zmiňuji na začátku, small-cap společnosti jsou často neziskové. Takže když se podíváme na operating income, tak vidíme stále záporná čísla, což patrně ovlivnil i covid a online výuka z domova, což poškodilo krátkodobě výsledky společnosti, nyní už se ale začíná situace opět stabilizovat.

  • V současné době Boxlight Corporation investuje do rozšíření svých obchodních aktivit a rozvoje nových produktů a technologií, aby zvýšila své tržby a zlepšila svou ziskovost. 
  • Dluh/vlastní kapitál za tři měsíce končící 30. září 2022 nesl hodnotu 0,94.

Boxlight Corporation má v současné době dostatečné finanční prostředky na to, aby pokryla své krátkodobé závazky a splátky dluhů. Zároveň má společnost dostatek hotovosti a má také revolvingový úvěr, což by mohlo do budoucna podpořit další růst společnosti.

Co je to revolvingový úvěr? 🚨

Revolvingový úvěr je obvykle poskytován bankami nebo jinými finančními institucemi a je často používán podnikateli nebo firmami pro financování provozních nákladů, nákup zásob nebo investice do nových projektů. Půjčovatelé platí úrokové sazby na částky, které si půjčují, a mají obvykle povinnost splácet minimální platby každý měsíc.

Revolverový úvěr je obvykle flexibilnější než tradiční úvěry, protože půjčovatelé mohou půjčovat a splácet peníze dle svých potřeb.

Kvůli neziskovosti je jasné, že ukazatele ROA, ROE a ROI jsou stále záporné (je zde ale vidět postupné zlepšení v průběhu let).

Pohled na výsledky za Q3 2022

  • Tržby vzrostly o 12,7 % na 68,7 milionu USD
  • Čistý zisk na zředěnou kmenovou akcii se zlepšil o 0,02 USD na 0,03 USD
  • Upravený ukazatel EBITDA vzrostl o 2,7 milionu dolarů na 9,9 milionu dolarů
  • Skončilo čtvrtletí s 22,0 miliony dolarů v hotovosti, 62,3 miliony dolarů v pracovním kapitálu a 46,8 milionu dolarů ve vlastním kapitálu akcionářů

Dále společnost sdělila 👇

  • Očekávejte tržby za 4. čtvrtletí 2022 ve výši 48 milionů USD a upravený zisk EBITDA ve výši 2 miliony USD
  • Očekávejte tržby za celý rok 2022 ve výši 227 milionů dolarů a upravený zisk EBITDA ve výši 18 milionů dolarů

Výsledky za Q4 2022 se dozvíme 16. března 2023.

Jak to vidí analytici s cenou akcie?

Závěrem bych dodal, že do této společnosti neinvestuji, rozhodl jsem se na ni pouze podívat, jelikož jsem zahlédl jednu poměrně oblíbenou stránku na Twitteru, kde jsou rozebírány ''top nápady na small-cap'' akcie, kde zazněl právě tip na $BOXL-0.3%. Po bližším pohledu se mi společnost zalíbila svým zaměřením, nicméně je to stále takový ten příběh, který je potřeba sledovat, na investici to ještě nevidím, šlo by o poměrně rizikovou spekulaci na růst, přičemž za poslední měsíc jsme už určitý odraz viděli (přes 100% růst).

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.