S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Cathie Wood investuje miliony do těchto 2 akcií. Je to ale ideální příležitost?

Martin Bartkovský
19. 2. 2023
10 min read

Cathie Wood je známá tím, že se nezaměřuje tolik na aktuální situaci, a spolu s tím na poměrně nudné stabilní akcie, ale ráda se pohybuje v rizikovějších trzích, a snaží se investovat do inovativních společností. Od začátku roku začala výrazně posilovat své dvě pozice v portfoliu, kterým jak to, tak vypadá věří. Pojďme se podívat o jaké 2 akcie se jedná.

Od začátku roku se na trzích šíří vlna optimismu, která tlačí hlavní akciové indexy nahoru. Tady tato nálada znovu podpořila touhu některých investorů začít zase investovat do spekulativnějších akcií. Výjimkou není ani Cathie Wood, která se dostala do podvědomí investorů v roce 2020, a to právě díky svým investicím do rizikových a inovativních společností. Zkrátka se snažila vyhledávat společnosti, které mohou v budoucnu změnit svět. Nyní od začátku tohoto roku Cathie Wood začala vsázet ve velkém na 2 společnosti, a jak to tak vypadá tak jim věří i v těchto těžkých časech.

Beam Therapeutics Inc. $BEAM+3.5% 

Graf ceny akcie od roku 2020.

Beam Therapeutics Inc. je biotechnologická společnost, která se specializuje na vývoj přesných genetických léků pomocí své vlastní technologie pro úpravu základny. Posláním společnosti je vytvořit novou třídu genetických léků, které umožňují přesné, předvídatelné a účinné přepisování DNA a RNA a nabízejí nové možnosti léčby široké škály onemocnění. Technologie úpravy báze Beam Therapeutics umožňuje přesné změny DNA a RNA živých buněk. Tato technologie kombinuje enzym CRISPR/Cas s modifikovanou vodicí RNA a enzymem editorem báze, aby bylo možné provést specifické změny v genetickém kódu. Vlastní platforma společnosti je navržena tak, aby umožňovala vytváření nových terapií pro genetická onemocnění, která byla dříve považována za neléčitelná.

Společnost má aktuálně několik programů v různých fázích vývoje se zaměřením na řešení genetických chorob. Nejpokročilejším programem společnosti je BEAM-101, léčba srpkovité anémie a beta talasémie, která je v současné době ve fázi 1/2 klinických studií. Další programy v preklinickém vývoji zahrnují léčbu onemocnění jater, očních chorob a onkologie.

Výhody:

  • Inovativní technologie: Beam Therapeutics vyvinula inovativní základní editační technologii, která má potenciál způsobit revoluci v léčbě genetických onemocnění. Tato technologie umožňuje přesnou a účinnou úpravu DNA a RNA a nabízí nové možnosti léčby široké škály onemocnění.
  • Silný Pipeline: Program společnosti zahrnuje několik programů v různých fázích vývoje se zaměřením na řešení genetických chorob. Nejpokročilejší program, BEAM-101, je ve fázi 1/2 klinických studií a ukázal slibné výsledky při léčbě srpkovité anémie a beta thalasémie.

Nevýhody:

  • Vývoj v rané fázi: I když má společnost slibné výsledky, je stále v rané fázi vývoje a její základní technologie úprav ještě nebyla schválena regulačními orgány. To znamená, že před zpřístupněním jakékoli terapie této společnosti pacientům je ještě dlouhá cesta.
  • Konkurence: Beam Therapeutics čelí konkurenci dalších zavedených biotechnologických společností, jako jsou Intellia Therapeutics, CRISPR Therapeutics a Editas Medicine, které rovněž vyvíjejí technologie pro úpravu genů.
  • Regulační výzvy: Stejně jako každá biotechnologická společnost bude Beam Therapeutics čelit regulačním výzvám při schvalování svých terapií FDA a dalšími regulačními úřady. Neexistuje žádná záruka, že její terapie budou schváleny, a schvalovací proces může být časově náročný a drahý.
  • Vysoké náklady na výzkum a vývoj: Vývoj nových terapií je nákladný a časově náročný proces a vždy existuje riziko, že klinické studie selžou, což by společnosti mohlo způsobit značné ztráty.

Jak většinou bývá u Cathie Wood zvykem, tak i zde se jedná o velmi spekulativní investici. Společnost je totiž prakticky v úplných začátcích, a její technologie je ve fázi testování. Tím pádem společnost není schopna generovat nyní prakticky žádné tržby z prodejů. Jediné tržby, které společnost v tuto chvíli generuje, tak jsou v rámci spoluprací a partnerství. Výzkum technologie společnosti a její testování stojí společnost značné náklady, takže ani tyto minimální tržby není společnost schopna přetavit v zisk.

Co se týče rozvahy společnosti, tak ta vypadá velmi stabilně. Společnost má v krátkodobých aktivech zhruba 965 mil. USD. Toto by vystačilo na financování výzkumu a testů na přibližně další 3 roky. Společnost má také minimální dluh. Hodnota aktiv očištěných o pasiva mi zde vychází na přibližně 13 USD na akcii.

Spolu s Cathie Wood se na optimistickou stranu přiklání i dalších 6 analytiků, kteří se na společnost v poslední době dívali. Velký potenciál zde vidí hlavně v tom, že společnost budě těžit z partnerství se společnosti Verve Therapeutics.

V roce 2023 očekáváme, že dvě klíčové aktualizace od partnera společnosti Beam, Verve, poženou akcie společnosti nahoru. Partner společnosti Beam Verve využívá základní editační technologii Beam ve svém hlavním programu (VERVE-101) pro in vivo genovou editaci. V roce 2023 očekáváme, že Verve poskytne aktualizace: Zaprvé reakce vedení na FDA na klinické pozastavení VERVE-101 (potenciálně v polovině roku 2023); a za druhé první klinická data z VERVE-101, která znemožňují editaci báze (ve druhé polovině roku 2023). Věříme, že tyto katalyzátory budou mít přímou odezvu na společnost, přičemž každý způsobí nárůst o zhruba 10 %.

Očekávání analytiků.

Těchto 6 analytiků se shodlo na průměrné cílové ceně zhruba kolem 70 USD na akcii.

CareDx, Inc $CDNA+4.9% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

CareDx, Inc. je společnost zabývající se molekulární diagnostikou, která vyvíjí, prodává a dodává řešení diagnostického dohledu pro zlepšení života pacientů s chronickými onemocněními. Hlavním zaměřením společnosti je transplantační diagnostika, kde poskytují testovací služby pro sledování zdravotního stavu příjemců transplantátu. V rámci svého produktového portfolia nabízí CareDx řadu diagnostických řešení pro pacienty po transplantaci srdce, plic, ledvin a jater. Patří mezi ně testy AlloMap a AlloSure, které využívají profilování genové exprese k detekci odmítnutí a pomáhají lékařům sledovat zdraví příjemců transplantátu.

Výhody:

  • CareDx je dobře zavedeným hráčem na trhu molekulární diagnostiky se silným zaměřením na diagnostiku transplantací a rostoucí přítomností v onkologii.
  • Inovativní technologie CareDx a silné vztahy s poskytovateli zdravotní péče pomohly společnosti udržet si pozici lídra trhu na vysoce konkurenčním trhu transplantační diagnostiky.
  • Akvizice společnosti Deciphex umožňuje společnosti CareDx expandovat na nové trhy, jako je onkologie, což by mohlo společnosti poskytnout nové zdroje příjmů a příležitosti růstu.

Nevýhody:

  • Jako akcie se střední tržní kapitalizací může být CareDx volatilnější než větší, zavedenější společnosti v sektoru zdravotnictví, což by mohlo být pro některé investory rizikovější.
  • Trh molekulární diagnostiky je vysoce konkurenční a CareDx čelí silné konkurenci jiných společností nabízejících podobná diagnostická řešení.
  • Úspěch produktového portfolia CareDx je silně závislý na regulačních schváleních, která mohou být nepředvídatelná a mohou docházet ke zpožděním.
  • Zaměření společnosti na transplantační diagnostiku by také mohlo omezit její růstový potenciál v jiných oblastech zdravotnictví.

Tržby společnosti rostly za posledních 5 let průměrně o 100 % ročně.  Vzhledem k tomu, že se jedná zase o poměrně inovativní společnost, která se snaží udělat revoluci ve zdravotnictví, tak její náklady na výzkum, marketing, administrativu atd. jsou v tuto chvíli příliš vysoké.  Společnost tedy v tuto chvíli negeneruje kladný čistý zisk. Je zde ale vidět obrovský růst. Protože když se podívám na hrubý zisk, tak ten za posledních 5 let rostl průměrně o zhruba 130 % ročně. Průměrná hrubá marže za posledních 5 let se pohybovala kolem 60 %. Pokud by tedy společnost částečně eliminovala své náklady, tak je zisková.

Co se týče rozvahy, tak zde společnost vykazuje slušnou finanční stabilitu, kdy je schopna pokrýt všechny své závazky pouze z krátkodobých aktiv. Hodnota aktiv očištěných o pasiva mi zde vychází zhruba kolem 9 USD na akcii. Z hlediska zadlužení tedy vše vypadá v pořádku.

I zde není Cathie Wood jediná, které se akcie líbí. Na tuto akcii se v poslední době dívali ještě další 4 analytici.

CareDx si udržuje dobrou pozici jako lídr na atraktivním trhu a několik katalyzátorů je stále na stole pro rok 2023, včetně AlloSure Lung, AlloMap Kidney a pokrytí UroMap, obratu k pozitivitě EBITDA a případné stabilizaci mixu a inkas (zejména po inkasu 110 % výnosů ve 4Q). Věříme, že přizpůsobení našeho modelu pro rok 2023 podobnému tomu, jak se domníváme, že se společnost bude řídit  je vhodné a zůstaneme spokojeni s naším hodnocením.

Očekávání analytiků.

Tito 4 analytici se shodli na průměrné cílové ceně 31 USD, což znamená růst ceny akcie o přibližně 100 %.

Závěr

Jak je vidět, tak přesně tyto 2 akcie splňují požadavky Cathie Wood. Jedná se o inovativní společnosti, které jsou schopny udělat revoluci ve svém oboru. Podle mě se ale v prvním případě jedná stále o hudbu daleké budoucnosti, na kterou si budeme ještě muset počkat. V druhém případě společnost vypadá zajímavě. Sice negeneruje čistý zisk, ale zároveň generuje poměrně rychle rostoucí hrubý zisk, ze kterého je potom schopna financovat další výzkum, a případné náklady potřebné pro růst společnosti.

Pro mě osobně se jedná o velmi rizikové a spekulativní akcie. Je zde stále mnoho neznámých, a rád bych také viděl kladný čistý zisk, což se v druhém případě může brzy povést. Osobně si do svého watchlistu dám pouze společnost CareDx, a budu ji nadále sledovat, jak se situace kolem ní bude vyvíjet.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.